in

Gelecekte Mars Kolonileri, Dünya’ya Karşı Ayaklanabilir: Yeni Araştırma İsyan İhtimalini Değerlendirdi

Mars kolonileri hakkında geleceğe yönelik yapılan bir araştırma, Kızıl Gezegen’e yerleşen insanların ilerleyen dönemlerde Dünya’ya baş kaldırabileceğini ortaya koydu.

mars kolonileri dünya isyan
- Reklam -
- Reklam -

Mars kolonileri fikri her geçen gün biraz daha gerçeğe yaklaşıyor. Bilim insanları da böyle bir gelecekte işlerin nasıl yürüyeceğini ölçmeye çalışıyor. Yapılan son simülasyon deneyince “koloniciler”in ileriki dönemlerde Dünya’ya kafa tutabileceğini ortaya çıkarttı.

Samanyolu Galaksisi’nin ve ötesinin insanlar tarafından kolonileştirilmesi konusu bilimkurgu edebiyatında sıkça karşımıza çıkan bir mesele. Ancak artık Jules Verne’in Ay’a Seyahat’i nasıl gerçek olduysa bu eserlerin de gerçeğe döneceği günler kapımızda.

Dünya dışı bir ortamda canlandırılan koloniciler çalışması, gelecekte Kızıl Gezegen’de kurulacak olası koloni yerleşimcilerinin bazı davranışlarına dair ipuçları verdi. Araştırmaya göre yerleşimciler zaman içerisinde daha otonom bir hâl alacak ve görev kontrol merkeziyle bilgi paylaşımını yavaş yavaş durduracak.

- Reklam -

Sirius Projesi adını taşıyan simülasyon çalışması Rusya’da gerçekleştirildi. Proje, toplam 120 günlük bir izolasyon denemesine dayanıyor ve potansiyel mürettebatın otonom davranışlarını inceliyor.

Gelecekteki Mars Kolonileri Hakkındaki Simülasyon Çarpıcı Sonuçları Ortaya Koydu

NASA ve Elon Musk’ın SpaceX’i, Mars görevleri için çalışmalarına son hız devam ediyor. Elbette diğer dünya devleti de uzay yarışında geri kalmamakta ısrarcı. Rusya’da yapılan deneyin sonuçlarına göre Mars ve benzeri diğer koloni gezegenlerindeki misyonlarda görev kontrol ve uzay aracı arasındaki gecikmeler aşılmaz bir sorun halini alınca bireysel eylem gerektirecek.

mars koloni kızıl gezegen

Basınçlı odaların, iniş operasyonlarının ve deneklerle görev kontrol arasında 5 dakikalık gecikmenin canlandırıldığı denemede, mürettebatın hızlı biçimde kendinden emin hareket ettiği ve iş birliği içerisinde çalıştığı tespit edildi.

Rusya Bilimler Akademisi ve Moskova Havacılık Enstitüsü’nden çalışmanın ortak yazarı Dmitry Shved şöyle konuştu:

“Farklı kişiliklere, cinsiyetlere ve kültürlere sahip mürettebat üyelerinin iletişim özellikleri görev esnasında daha da benzer hale geldi.”

İşin olumsuz yanı ise görev kontrolün mürettebatın ihtiyaçlarını ve sorunlarını anlama olasılığını kaybetmesi ve sonuç olarak bunun görev kontrolün destek sağlama yeteneğini engellemesi.

Güvensizlik Oluşabilir

Frontiers adlı mecrada yayımlanan makaleye göre denekler, görüşlerini görev kontrole derhal teyit ettirememekten memnun değildi. Bu durum “mürettebat ve görev kontrol merkezi arasındaki yerleşik bilgi devresine yönelik güvensizliğe ve devrede kırılmaya yol açtı”.

- Reklam -

“Her iki tarafın da, gelecekteki kararlarının ortak pozisyonlarla ilgili mevcut veriler yerine varsayımlara dayanması sebebiyle bu temaslardan giderek daha memnuniyetsiz bir hal alması”, araştırmacılar tarafından “ayrı düşme” diye nitelendirildi. Araştırmacılar izolasyon, monotonluk, kapalı kalma ve fiziksel faaliyet eksikliğinin bunu güçlendirdiğini ifade etti.

mars kolonileri dünya araştırma

Araştırmanın hipotezi böyle bir ayrı düşmenin zaman içerisinde mürettebat üyelerinin görev kontrolün tavsiyelerine direnç göstermesine ve kendi bilgilerine, değerlerine ve önceliklerine dayanarak verilen kararların baskın hâle gelmesine yol açabileceğini öne sürüyor.

Dmitry Shved açıklamasına şöyle devam ediyor:

“Mars kolonilerinin hâlâ Dünya’dan gelen ikmal ve insanlara bağımlı olacağı dönemde diplomatik ilişkilerin kesilmesi olasılığı oldukça düşük görünüyor.”

Dünya Yasaları Yetersiz Kalıyor

Her geçen gün diğer gezegenlere erişim sağlanmasının kolaylaşması, hükümetleri de Dünya dışı hukuk üzerinde çalışmaya itecek gibi görünüyor. Mevcut mevzuatların çoğu ise şu an için net bir açıklama yapmaktan uzak kalıyor.

Örneğin SpaceX CEO’su Elon Musk, 2020 yılında Mars’ta Dünya yasalarının geçerli olmaması gerektiğine inandığını açıklamıştı. 2016’da ise Mars’ta politikacıların değil doğrudan bireylerin demokrasinin parçası olması gerektiğini öne sürmüştü.

Siz bu simülasyonu nasıl buldunuz? Bilimkurgu edebiyatı, gerçekliğini test etmeye devam edecek mi dersiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for kivoethe kivoethe dedi ki:

    Expanse diyorum, başka da hiçbir şey demiyorum. :zipper_mouth_face:

  2. Avatar for Akuma_Blade Akuma_Blade dedi ki:

    Yoshiyuki Tomino ve Yoshikazu Yasuhiko bunu beğendi.

  3. Avatar for sherlock007 sherlock007 dedi ki:

    Mars Zalim Bir Sevgilidir. :smiley:

  4. Avatar for Mazotci Mazotci dedi ki:

    Dünyadan kaç milyon kilometre uzağa gidiyorsun hala dünyaya kafa tutacağız diyorsun. Vizyon desen sıfır. Bunlar kolonide sorun çıktı mı dış güçlerin saldırısı da derler.

  5. Avatar for narpal narpal dedi ki:

    Umarım marslı mülteci kardeşlerimiz de ülkeye kaçak giriş yapmaz.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 cevap daha var.

How I Met Your Father Dizisi Çıkış Tarihi

How I Met Your Father Dizisinde Çıkış Tarihi Belli Oldu

Dolunay İki Gece Sürer - Başar Başarır

Başar Başarır’dan Ters Köşelerle Dolu Bir Roman: “Dolunay İki Gece Sürer”