in

Mars’ta Tarihi Bir Gelişme Daha: Kızıl Gezegen’de İlk Defa Oksijen Üretildi

Mars’ta tarihi bir adım daha atıldı. Kızıl Gezegen’in yüzeyinde bulunan karbondioksitten, MOXIE cihazı ile oksijen üretildi.

Mars Moxie Oksijen
- Reklam -
- Reklam -

Amerikan Uzay ve Havacılık İdaresi (NASA) tarafından Mars gezegenine yollanan Perseverance keşif aracı bünyesinde önemli bir eşik daha geçildi. Kızıl Gezegen’e keşif aracı ile birlikte gönderilen MOXIE (Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi) cihazı ile oksijen üretildi.

NASA’nın Mars ile ilgili son günlerde attığı tarihi adımlar, Kızıl Gezegen’e insanlı yolculuk anlamında hayati gelişmeler barındırıyor. Kurum son olarak Perseverance aracı ile gönderdiği Ingenuity adlı helikopteri ilk uçuşunu gerçekleştirmiş ve yaklaşık 30 saniye boyunca sabit bir şekilde havada asılı kalmıştı. Şimdi ise, yine aynı keşif aracı ile gönderilen bir başka cihaz olan MOXIE, bir astronotu 10 dakika sağlıklı tutmaya yetecek kadar (5,4 gram) oksijen üretti. Mars atmosferinde bulunan karbondioksiti alarak oksijene dönüştürebilen cihaz, böylece çalıştığını kanıtlamış oldu.

Mars’ın yüzeyinde astronotların uzun süreler çalışabilmesi için en önemli sorunlardan biri oksijenle ilgili. Çünkü oksijen tankı bir rokette gereğinden fazla şekilde yer kapladığından astronotların yanlarında yeterince oksijenle Kızıl Gezegen’e gitme olasılığı çok düşük. Mars’a yapılan her bir yolculuğun 7 ay sürdüğünü ve oldukça maliyetli olduğunu düşünürsek bunun sürekli tekrarlanması imkansıza yakın. Bu yüzden hem nefes almak hem de Dünya’ya dönüş yolunda roketlere yakıt sağlamak için astronotların Mars atmosferinden kendi oksijenlerini üretmeleri gerekiyor.

- Reklam -

İşte yaklaşık bir araba aküsü büyüklüğünde olan ve altın kaplı MOXIE cihazı, tek bir astronot için gerekli olan oksijeni yüzeydeki karbondioksit ile üretmeyi başardı. Üstelik bu deneme cihazı, kurumun Kızıl Gezegen’e göndermeyi planladıkları asıl oksijen cihazının yalnızca yüzde biri boyutlarında.

İleride Mars Yüzeyinden Üretilecek Oksijen 4 Astronota Yetecek

mars perseverance moxie

NASA’nın Uzay Teknolojisi Görev Gücü yöneticisi Jim Reuter yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

- Reklam -

“Bu, Mars’ta karbondioksiti oksijene dönüştürmede kritik bir ilk adım. MOXIE’nin yapacak daha çok işi var. Fakat bu teknolojinin sonuçları, bir gün Mars’ta insanları görme hedefimize doğru ilerlerken önemli bir umut kaynağı oldu. Oksijen sadece soluduğumuz havanın içinde yer almıyor. Roket itici oksijene bağlı olarak çalışıyor ve geleceğin kaşiflerinin Dünya’ya dönmesi Mars’ta itici yakıt üretmeye bağlı olacak.”

Yapılan araştırmalar ile MOXIE’nin gelecekteki muadillerinin Kızıl Gezegen yüzeyinden 25 ton oksijeni üretebilme kapasitesine sahip olduğunu bildirildi. Bu da dört astronotun Mars’a gitmesine yeteceği anlamına gelmekte.

Bu ilk deneme aslında cihazın çalışıp çalışmadığını test etmek içindi. Yetkililer önümüzdeki iki yıl boyunca MOXIE’nin Mars yüzeyinden en az dokuz defa daha oksijen üretmesini bekliyor. Farklı zamanlarda ve farklı mevsimlerde yapılacak bu testler ile cihazın dayanıklılığı da test edilmiş olacak. Ayrıca saatte 10 grama kadar oksijen üretimi yapabilen cihazın yakıtının da testler sırasında bitmeyeceği belirtiliyor.

Peki ya siz art arda gelen bu gelişmeler hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce Mars’ta kolonileşme hayalleri beklendiğinden daha yakın bir tarihte mi gerçekleşecek? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Space

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

How I Met Your Father

How I Met Your Father Geliyor: Hilary Duff Başrolde

t-rex nüfusu

Antik Çağlarda Toplam 2,5 Milyar T-Rex’in Yaşadığı Öğrenildi