in ,

Mars Şehri Projesi Dubai Çöllerinde Hayata Geçiyor

Bir Mars şehri Dubai çöllerinde kurulacak. Uzayda yaşamın mümkünlüğünün test edileceği proje Kızıl Gezegen’in zorlu şartlarını taklit edecek.

Mars Şehri Dubai Koloni
- Reklam -
- Reklam -

Sonsuz çöllerin arasında bulutlara uzanan gökdelenleriyle Dubai dünyanın en şahsına münhasır şehirlerinden bir tanesi. Şimdi bu yeni Mars şehri projesiyle tamamen bilimkurgu filmlerinden çıkma bir hale getirecek.

2017’de Birleşik Arap Emirlikleri gelecek 100 yıl içerisinde Mars’ı kolonize etme amaçlarını açıklamıştı; mimarlar da şimdiden Mars’ta bir şehrin nasıl görüneceğini tasarlıyor ve Dubai’nin etrafındaki çöllerde bir örneğini yaratmayı planlıyor.

Mars Science City (Mars Bilim Şehri) adındaki proje 176 bin metre kare alan kaplayacak ve 135 milyon dolara mal olacak. Bjarke Ingels şirketinin mimarlarına verilen projenin hedefi Mars’ta hayata elverişli bir şehir yaratmak. Sonrasında da bu şehir Emirlikler’in çöllerine uyarlanıp Mohammed Bin Rashid Uzay Merkezi’nin çalışmaları için kullanılacak.

- Reklam -

Bir Mars Şehri Nasıl Kurulur?

Bu sıra dışı görevde çalışan mimarlar ilk olarak Mars’ın misafirperver olmayan ortamından yaşanabilir bir alan ortaya çıkartmak için uğraştı. Mars’ın ince atmosferi ve küresel manyetik alanının olmayışı gezegenin yüzerini güneşten gelen radyasyonun zararlarına açık hale getiriyor. Bir diğer problem de -63 derece olan sıcaklığı. İnce atmosfer hava basıncının olmadığı manasına geldiği için, soğuk havasına rağmen insan vücudu içindeki kan gezegende kaynayıp buharlaşıyor.

Mars Şehri Dubai Koloni

Uygun bir sıcaklık ve yaşanabilir hava basıncı yaratmak için Mars şehri basınçlandırılmış bio-kubbelerle kurulacak. Her bir bio-kubbe polietilen zarlarla kaplanarak. Mars yüzeyinin altındaki donmuş buzlardan edinilecek oksijen de bio-kubbeleri havalandırmak için kullanılacak. Nüfus arttıkça bio-kubbeler birbirlerine yapışık şekilde eklenerek önce ufak köyler ve nihayetinde dev şehirler haline gelecek.

Dünyadaki Denemede Bazı Farklılıklar Olacak

Şehrin enerji ve ısı sorunları güneş enerjisiyle çözülecek; ince atmosfer de şehrin ısıtılmasında yardımcı rol oynayacak.  Projenin ortaklarından Jakob Lange şunları belirtiyor:

“Mars’ta çok az atmosfer olduğu için ısı transferi de küçük oranlarda gerçekleşiyor, yani kubbelerin içindeki hava Dünya’daki kadar hızlı soğumayacak.”

- Reklam -

Binalar 3D yazıcılarla Mars toprağından yapılacak, yaşam alanları yerin 6 metre aşağısında kurularak zararlı radyasyon ve meteorlardan korunacak.

Mars Şehri Dubai Koloni

Dünya’daki  kopya içinse bazı değişiklikler yapılacak, kubbelerin basınçlandırılmasına veya oksijenle doldurulmasına gerek olmayacak. Yapılar da Mars toprağından değil çöl kumundan 3D baskılanacak. Kubbelerin enerjisi hala güneşten alınacak.

An itibarıyla inşaat çalışmalarının ne zaman başlayacağıyla veya projenin ne zaman tamamlanacağıyla ilgili tarihler yok. Muhammed Bin Rashid Uzay Merkezi’nden uzmanlar projenin ince detaylarıyla ilgili çalışmalarına devam ediyor. Bütün ayrıntılar tamamlandığında proje için gerekli olan alan ve bütçe de kesinleşecek ve inşaata başlanacak.

Mars’ta şehirler kurma fikri ve bunun öncesinde Dünya’da Mars şehirleri konsepti sizi heyecanlandırıyor mu? Kayıp Rıhtım Forum’da görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.


* Kanye West’ten Evsizlere Star Wars Temalı Konut Projesi

Kaynak: Futurism

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Spider-Man Miles Morales oyun

Spider-Man: Miles Morales Oyunu Yeni Ekran Görüntüleri Yayınlandı

Yazma Üzerine Sohbetler - Ursula K. Le Guin

Yazma Üzerine Sohbetler: Ursula K. Le Guin Söyleşileri Bir Arada