in

Mars Gezegenindeki “Toz Şeytanı”nın Sesi İlk Defa Kayıt Altına Alındı

Mars gezegenindeki kasırgalardan birisi olan ve “toz şeytanı” olarak anılan doğa olayının sesi, NASA’nın gözlem aracı sayesinde kaydedildi.

Mars Toz Şeytanı Ses Kaydı
- Reklam -
- Reklam -

Mars gezegeni hakkında her gün daha fazla detay ortaya çıkmaya devam ediyor. NASA’nın Perseverance isimli keşif aracı, Kızıl Gezegen’deki kasırgalardan birisinin ses kaydını kaydetmeyi başardı.

Kızıl Gezegen’in hava olaylarını çözümlemek, orada kurulması planlanan olası Dünya kolonileri planlarında hayati rol oynuyor. Bilim insanları, devletler ve SpaceX gibi şirketler, Mars’ta yaşamın hayalini kurarken gezegene dair yeni gözlemler de bu gelecek tahayyülünü şekillendirmekte önemli roller oynuyor.

Perseverance, Kızıl Gezegen’in yüzeyinde dolaşan ilk keşif aracı. Şubat 2021’den beri gezegende yol alıyor ve SuperCam ile görüntüler yakalarken mikrofonuyla da kısıtlı sürelerle de olsa ses kaydediyor.

- Reklam -

Bu teknoloji sayesinde insanlık ilk defa başka bir gezegende yaşanan minyatür bir toz kasırgasının sesini ilk defa duyabiliyor.

Mars Toz Şeytanı Sesi

Mars Gezegenindeki “Toz Şeytanı”ndan Ürkütücü Bir Ses Kaydı Yayınlandı

Indiana’daki Purdue Üniversitesi’nden gezegen bilimci Roger Wiens yaptığı açıklamada, “Seslerden yararlanarak başka araçlarla öğrenebileceğimizden çok daha fazlasını keşfedebiliriz,” ifadesini kullanıyor.

Her iki günde bir, yaklaşık üç dakika süreyle çalıştırılan mikrofonun ölçümlerini düzenli bir şekilde gerçekleştirdiği kaydediliyor. Wiens, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Mikrofon, tam olarak ses hızında çalışmasa da saniyede yaklaşık 100 bin kez örnekleme yapmamızı sağlıyor. Mars’ın neye benzediğini daha güçlü bir şekilde anlamamıza katkı sağlıyor.”

Perseverance Jezero Krateri’nde bulunduğu dönemde aslında 100 farklı hortuma rast gelmiş olsa da mikrofonu ilk defa bir toz şeytanının yanındayken açık konumdaydı.

Toz şeytanı, uzay aracının 215. Mars günü olan 27 Eylül 2021 tarihinde Perseverance’ın üzerinden geçti. Bilim insanları, toz şeytanının boyutunun yaklaşık 25 metre genişliğinde ve en az 118 metre yüksekliğinde olduğunu tahmin ediyor.

Mars Toz Şeytanı Ses Kaydı NASA

- Reklam -

Aracın sağladığı fotoğraflar; rüzgâr, basınç, sıcaklık ve toz okumalarıyla birleştirilince kasırganın saatte 19 kilometre hızla geçtiği de tespit edilebiliyor.

Wiens ve meslektaşları kaleme aldıkları makalede, “Bu tesadüfi toz şeytanı karşılaşması, akustik verilerin Mars atmosferinin hızlı rüzgar yapısını çözme potansiyelini gösteriyor,” şeklinde yazıyor.

Wiens sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Dünya’da olduğu gibi Mars’ta da farklı bölgelerde farklı hava koşulları var. Tüm enstrümanlarımızı ve araçlarımızı, özellikle de mikrofonu kullanmak, Mars’ta olmanın nasıl bir deneyim olacağına dair somut fikirler edinmemize yardımcı oluyor.”

Toz şeytanının ses kaydından bir kesiti aşağıdan dinleyebilirsiniz.

YouTube video

(Kaydı YouTube üzerinden dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Siz bu sesler hakkında ne düşünüyorsunuz? Kayıp Rıhtım Forum’da görüşlerinizi paylaşabilir, Google Haberler üzerinden bizleri daha sıkı takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Extraordinary Fragmanı: Yeni Disney Plus Dizisi Başlıyor

Süper Güçlerle Dolu Bir Dünyada Sıradan Bir Kadını Anlatan “Extraordinary” Dizisinden İlk Fragman

MSN Yapay Zeka Sahte Haber

Microsoft’un Yapay Zekâ Kullanan Haber Portalı “MSN”de İşler Çığırından Çıktı: “Uçuşan Melekler” Manşetlerde