in ,

Mars Yüzeyi Tahmin Edilenden Daha Yakın Bir Süre Öncesine Dek Tuzlu Su Barındırmış Olabilir

Mars yüzeyinde yapılan yeni çalışmalar, Kızıl Gezegen’in tahmin edilenden daha yakın bir süre önce tuzlu suya sahip olduğunu gösteriyor.

Mars Yüzeyi Tuzlu Suyu Kısa Süre Önce Barındırıyordu
- Reklam -
- Reklam -

Mars yüzeyinde yapılan yeni çalışmalar gezegene dair yeni bilgileri gün yüzüne çıkartmış olabilir. Kızıl Gezegen’in yüzeyinde yer alan su kütlesinin tahmin edilenden daha yakın bir zaman önce oluştuğu düşünülüyor.

Çin’in Zhurong isimli uzay aracı, Kızıl Gezegen’in yüzeyinde yeni kimyasal analizler yaptı. Gezegen yüzeyinden aldığı görsel bilgilerle analizlerini tamamlayan Mars’ta yaklaşık 400.000 yıl öncesinde tuzlu su kütlelerinin bulunabileceğine dair bilgiler verdi. Bulgular Science Advances isimli dergide yayımlandı.

Chinese Academy of Sciences’ta görev alan jeolog Xiaoguang Qin, çalışmaların Mars’ta yaşam bulmak için oldukça önemli adımlar olduğunu söylüyor. 400.000 yıl önce Mars’ın atmosfer koşulları bugünkü haline oldukça yakın olduğunu söyleyen Çinli araştırmacı, düşük rakımlı bölgelerde hâlâ su bulunabileceğine dair tahminlerde bulunuyor.

- Reklam -

2021 yılında Mars yüzeyine inen Çin robotu Zhurong çalışmalarına gezegenin ekvator bölgesinin kuzeyinde yer alan Utopia Planitia isimli bölgesinde devam ettiriyor. Rover dokuz aylık süre boyunca gezegenin yüzeyinden görüntüler ve toprağın kimyasal yapısına dair analizler göndermişti. Görüntülerde yer alan tepecikleri ve kumlu yüzeylerde görülen yarıkları inceleyen araştırmacılar bu izlerin sadece geniş tuzlu su kütleleri tarafından oluşturulabileceğini söylüyor.

Mars Yüzeyi Tahmin Edilenden Daha Yakın Bir Süre Önce Tuzlu Su Barındırıyor Olabilir

Tuzlu Su Tespit Edilen Mars’ın Ekvator Bölgesi Yaşama Elverişli Olabilir

Meteor çarpışmaları ile bölgenin yaklaşık yaşını hesaplayan Qin ve arkadaşları, yapının 1.4 milyon ila 400.000 yaşında olabileceğini aktarıyor. Bunun sonucunda gezegen yüzeyinde bulunduğu tahmin edilen su kütlesinin milyarlarca yıl önce değil sadece yüzlerce yıl önce bulunduğunu da işaretliyor olabilir.

NASA’nın buluşa dair yorumları ise daha temkinli. Jet İtki Laboratuvarı’nda görev yapan Aditya Khuller, gezegenin yüzeyindeki şekillerle birlikte yapılan çalışmanın özel olduğunu söylüyor ve ekliyor:

- Reklam -

“Bunlar daha öncesinde gördüğümüz yüzey şekilleri. Fakat daha önce hiç bu kadar genç olanını görmemiştik.”

Çalışmanın başındaki Qin, Zhurong robotunun bulunduğu bölgedeki hava sıcaklığı, düşük rakım ve bölgenin geçmiş yapısına dayanarak Mars’ın kumlu tepelerinin yaşama elverişli olabileceğini söylüyor. Bölgedeki çalışmaları tuzlu suya dayanıklı mikrop türlerinin incelenmesine yönlendireceklerini söyleyen araştırmacı bu şekilde Mars yüzeyindeki araştırmaların derinleştirileceğini açıkladı.

Mars Tuzlu Su Çin Uzay Aracı Zhurong

Siz Kızıl Gezegen’de bulunan izlere dair neler düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilir ve içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science News

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2023 MTV Ödülleri Kazananları Belli Oldu

2023 MTV Film ve Televizyon Ödülleri’nin Kazananları Belli Oldu

Dişi Kurdun Rüyaları - Cengiz Aytmatov

Dişi Kurdun Rüyaları – Cengiz Aytmatov | Haftanın Kitabı #268