in

Tarihte İlk Defa Bir Maymun ‘Yapay Embriyo’ ile Hamile Kaldı

Bilim insanları tarihte ilk defa bir maymunu yapay embriyolar aracılığıyla hamile bırakmayı başardı. 

Tarihte İlk Defa Bir Maymun 'Yapay Embriyo' ile Hamile Kaldı
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları, yapay embriyolar kullanarak tarihte ilk kez bir maymunu hamile bırakmayı başardı.

Bir grup Çinli araştırmacı, maymun embriyonik kök hücrelerinden embriyo benzeri yapılar oluşturdu ve bu yapıları dişilerin rahimlerine aktararak implantasyon yapabildiklerini ve hamileliğe benzer bir hormonal tepki ortaya çıkarabildiklerini keşfetti.

Cell Stem Cell dergisinde yayınlanan araştırma, insan embriyosu gelişimi ve erken organ oluşumu hakkındaki anlayışımızı derinleştirmeyi umuyor. Embriyoların araştırma için kullanılması çevreleyen etik sorunlar ve çalışılacak materyallerin sınırlı olması nedeniyle bu alanda keşfedilmemiş birçok şey var. Araştırmacılar, maymun hücrelerinden embriyo benzeri yapıları kültürleme sistemini daha da geliştirmeye odaklanmayı planlıyor.

- Reklam -

Bu araştırma insan embriyosunun erken dönem gelişimi hakkındaki bilgilerimizin sınırlı olması nedeniyle, embriyo benzeri yapıların maymun kök hücrelerinden oluşturulması ile ilgili. Bu yapılar, blastoid olarak adlandırılan kök hücre tabanlı embriyo modeli ve doğal blastosistlerle benzer morfolojiye sahip olan hücre küreleridir. Blastoidler, amniyon ve yumurta sarısı kesesine benzeyen düzenlemeler oluşturabilir ve sonunda vücudun üç germ katmanını oluşturan hücre türlerini oluşturmaya başlayabilirler.

Maymun, Yapay Embriyo ile Hamile Bırakıldı

Maymunlar, Yapay Embriyo ile Kısa Süreli Hamile Kalmayı Başardılar

Blastoidler daha sonra 8 dişinin rahimlerine transfer edildi; 8’inden 3’ünde yapılar implante oldu. Bu implantasyon, normalde gebelikle ilişkili hormonlar olan progesteron ve koryonik gonadotropin salınımıyla sonuçlandı. Blastoidler ayrıca erken gebelik keseleri, embriyo ve amniyotik sıvıyı çevrelemek için gebeliğin erken dönemlerinde gelişen sıvı dolu yapılar oluşturdu. Fakat fetüs oluşmadı ve yapılar yaklaşık bir hafta sonra kayboldu. Bununla birlikte, bu yöntem kullanılarak maymunların kısa bir süreliğine de olsa hamile kalabildiği gözlemlendi.

Araştırmacılar gelecekteki çalışmalarında, maymun hücrelerinden embriyo benzeri yapıları kültürleme sistemini daha da geliştirmeye odaklanmayı planlıyor. Tsinghua Üniversitesi’nden yardımcı yazar Fan Zhou konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:

- Reklam -

“Bu gelişme, gelecekteki çalışmalar için faydalı bir model sunmaktadır. Maymun blastoidlerinin daha fazla kullanımı, primat embriyonik gelişiminin moleküler mekanizmalarının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilir.”

Maymun, Yapay Embriyo ile Hamile Bırakıldı

Araştırmacılar, bu tür çalışmaların etik kaygılarını kabul ediyorlar. Bununla birlikte, doğal blastosistlerle karşılaştırıldığında, embriyo benzeri yapılar arasında hala birçok fark bulunduğunu vurguluyorlar. Dahası, embriyo benzeri yapılar tam gelişim potansiyeline sahip değillerdir. Araştırmacılar, bu alanda ilerleme kaydedebilmek için bilim camiası ve halk arasında tartışmaların önemli olduğunu belirtiyorlar.

Yeni çalışma hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Phys

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Chad Stahelski, Kevin Feige'den John Wick Tavsiyesi Almış

John Wick Yönetmeni, ‘Sinematik Evren Kurma’ Konusunda Marvel’ın Patronundan Tavsiye Aldığını Açıkladı

Mısır Kesik Eller Dolu Çukurlar

Mısır’da Kesik Ellerle Dolu Çukurlar Bulundu: Kan Donduran Bir Ritüelle Bağlantılı Olabilir