in

Maymunlar Farklı Türlerle Kolay İletişim Kurabilmek için Aksanlarını Değiştiriyor

Maymunlar üzerinde yapılan yeni bir araştırma aksan yeteneklerini ortaya çıkardı. Amazon’da yaşayan bir maymun türü, bölgesindeki çatışmalardan kaçınmak amacıyla farklı türlerle etkileşime giriyor.

maymunlar
- Reklam -
- Reklam -

Maymunlar hakkında yapılan yeni bir çalışma, farklı türlerin bölgesine girdiklerinde anlaşabilmek ve olası çatışmaları engellemek için aksanlarını değiştirdiklerini ortaya çıkarttı. Davranışsal Ekoloji ve Sosyobiyoloji Dergisi’nde yayınlanan çalışma, simpatrik, yani birbirleriyle aynı ortamda gelişen türlerin, gelişmiş iletişim yetenekleri olduğunu gösterdi.

Anglia Ruskin Üniversitesi’nden Doktor Jacob Dunn’ın araştırması, 15 farklı grup hâlinde yaşayan alacalı tamarin ve kızıl elli tamarin maymunlarını inceledi. Brazilya Amazon’unda birbirlerine yakın ortamlarda yaşayan türlerin, iletişim şekilleri gözlemlendi.

Araştırmacılar, kızıl elli tamarinlerin, alaca tamarinlerle ortak yaşam alanlarına girdiklerinde, alacaların kullandığı uzun sinyallere adapte olduklarını gördü. Kızıl ellilerin, vokal esnekliği alacalardan çok daha fazla ve bu aksan değişiminin bölge anlaşmazlıkları yüzünden çıkabilecek çatışmaları engelleme amaçlı olduğu düşünülüyor.

- Reklam -

Çalışmada görev alan Tainara Sobroza’nın açıklamaları şöyle:

“Tamarin grupları Amazon’da serbestçe dolaşırken türleri ayırt edebilmek son derece zor ve birden fazla türün yaşadığı alanlarda hepsinin sesinin birbirine benzediğini öğrenince işimiz daha da zorlaştı.

“Gözlemlerimizde sesini değiştirenlerin sadece kızıl elli tamarinler olduğunu gördük. Sebebini kesin olarak bilmiyoruz ama kendini tanıtmak ve kaynak çatışmalarına girmemek amaçlı olduğunu düşünüyoruz.”

Maymunlar Hakkında Yapılan Araştırma Bir İlki de Ortaya Çıkarttı

maymun ses frekans aksan grafik

Yukarıdaki grafikte soldaki değerler alacalı tamarinlerin, sağdaki de kızıl elli tamarinlerin ses frekanslarını gösteriyor. Ortadaki değer ise  alacalılarla aynı bölgede yaşayan kızıl ellilere ait. Normalde kullanılan tiz seslerini, alacalılarınkine uydurmak için ne kadar değiştiği gayet açık.

- Reklam -

Doktor Jacob Dunn, aynı ortamda yetişen türlerin birbirleriyle uyum içinde yaşamak için evrimleşeceklerini bildiğimizi, fakat böyle gelişmiş bir sistemin ilk kez keşfedildiğini belirtiyor:

“Evrimsel örüntülerin en ünlüsü Darwin’in üzerine çalıştığı galapagos ispinozları. Aynı bölgede yaşayan ispinozlar, adadaki kaynaklar üzerinde bir çatışmanın çıkmaması için farklı besin kaynaklarına uygun gagalar geliştirmişti.

“Bazı durumlarda yakın ilişki içindeki türlerin farklılaşmak yerine benzeştiğini de görmüştük. Gelgelelim, bu çalışma ilk kez iki farklı türün anlaşmak için ortak bir dil kullandığını gösteriyor. Tamarin türleri aynı ortamdaki aynı kaynakları kullandığı için, aksan değiştirerek yabancı olmadığını anlatmak Amazon türleri arasındaki olası tartışmaları ortadan kaldırmak için son derece önemli.”

Maymunlar hakkında yapılan bu yeni keşif hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Scitech Daily

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Binbir - Doğukan İşler

Doğukan İşler’den Binbir: Bitmeyecek Bir Romanla Edebi Oyun Zamanı

A Quiet Place 3

A Quiet Place Part II, Rekor Gişe Rakamları ile Umut Vadediyor