in

Metabolizma Sahibi ve Kendi Kendine Üreyebilen Bir Materyal Geliştirildi

Bilim insanları canlılığı kopyalayabilen ve metabolizmaya sahip olan bir malzeme geliştirdi.

DASH
- Reklam -
- Reklam -

Canlılığın üç ana temeli nedir? Cornell Üniversitesi’nden mühendisler DNA’yı kullanarak canlılığın önemli özelliklerinden üçüne sahip olan bir malzeme geliştirdi: Metabolizma, bağ kurabilme ve organize yapılar oluşturabilme.

Projenin amacı aslında yeni bir yaşam formu oluşturmak değil. Araştırmacılar canlılığın karakteristik özelliklerine sahip bir makine oluşturmak istiyorlar. “DNA-based Assembly and Synthesis of Hierarchical”, kısaca DASH adını verdikleri DNA bazlı çalışma besini enerjiye çevirerek metabolizmik bir aktivite gösteriyor. Biyoloji ve Çevre Mühendisliği Profesörü Dan Luo konu hakkında şu yorumda bulunuyor:
“Canlı olan bir şey yapmıyoruz, ancak daha önce görülmemiş bir yapıda canlılığa benzer materyaller yaratıyoruz.”
dash 2

Çalışmanın en büyük etkisi DNA’sına kodlanmış yapay bir metabolizmanın olması. Metabolizma aktivitesini sağlaması ve otonom olarak yenilenmesi için verilen talimatlar sayesinde malzeme kendi kendine büyüyebilmekte. Canlılığın sürdürülmesi için organizma kendine yeni hücreler üretirken eskilerini de ortadan kaldırmalı. Cornell Üniversitesi araştırmacılarının kopyalığı mekanizma da tam olarak bundan oluşuyor. Biyomalzeme nano boyutlardan başlayarak kendi kendine büyüyor, polimerler yapılarda düzenlenip orta ölçekli boyutlarda şekiller oluşturuyor.

- Reklam -

Byomalzeme reaksiyon çözeltisinin biyosentezin gerçekleşeceği özel bir mikroakışkan çipin içine enjekte edilmesi ile oluşturuluyor. Akış malzemenin üstünde DNA’nın kendi sarmallarını sentezlemesini sağlıyor.

- Reklam -

Makro boyutlarda oldukça basit şekillerde yapısal bloklar oluşturan robotlar yeni bir teknoloji değil. Ancak bunlar canlılığı sağlayamıyorlar. DASH ise bizlere canlılıkta yeni bir kapı açıyor. DNA yaşama açılan bir kilit. Önümüzdeki yıllarda göreceğimiz çalışmalar heyecan verici!
Kaynak: Big Think

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Vay be! :open_mouth: Acaba gündelik hayatta bizlere ne gibi yenilikler getirir? Nesnelere dair kullanım alışkanlığımızı ve tutumumuz nasıl değişir acaba? :thinking:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

hekatedeki sir ust

Gökçe Mehmet Ay’dan Yeni Bilimkurgu: Hekate’deki Sır

jared diamond cokus

Tüfek, Mikrop ve Çelik Kitabının Yazarı Jared Diamond’tan “Çöküş” Raflarda