in

Milyonlarca Galaksi Tek Teleskopla İzlenebilecek

Bilim insanları tarafından geliştirilen yeni bir teleskop, 5 bin fiber optik göz sayesinde milyonlarca galaksiyi izlenebilir kılacak.

Teleskop
- Reklam -
- Reklam -

Evrenin nasıl ve ne şekilde genişlediği henüz açıklanabilmiş değil. Ancak tüm evreni %68 oranında kaplayan karanlık enerjinin bununla ilişkili olduğu yönünde iddialar var. Genişlemenin ivme kazanması da merak edilen konulardan biri. Bu yüzden bu enerjiyi ve yapıyı gözlemek için yeni çalışmalar sürüyor.

Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) de bu amaçla 5000 gözünü kullanarak evreni izleyecek yeni aletlerden biri olacak. Bilim insanları ve mühendisler Kitt Peak Ulusal Gözlemevi’ndeki Mayall Teleskobu’na 5000 yeni fiber optik göz ekleyerek güncelleme yaptılar. 4 metrelik teleskop 1973’ten beri karanlık enerjiyi incelemek için çalışıyor. 5000 yeni gözü de milyonlarca galaksiyi, kuasarları (evrenin uzak köşelerindeki gökadaları) ve nicelerini gözleyerek yeni verilere ulaşmamızı sağlayacak.

20 Dakika İçinde 5000 Galaksilik Alan Gözlemlenebilecek

DESI için 13 ülke ve 75 farklı birimden yaklaşık 500 araştırmacı çalışıyor. Odak düzlemine yerleşen ve her biri robotik olarak hareket ettirilebilen 5000 fiber optik göz seçili alana odaklanıp ışığı topluyor ve daha sonra bu ışığı dalga boylarına ayırıp gözlenen cismin dünyadan ne kadar uzakta olduğunu net bir şekilde hesaplıyor. Böylece ışığın dünyamıza gelirken kat ettiği yoldan evrenin ne kadar genişlediği bulunmuş oluyor. DESI her 20 dakikada 5000 galaksilik bir grubu gözleyebiliyor.

- Reklam -

DESI galaksilerin hızını ve uzaklıklarını kullanarak evrenin üç boyutlu bir haritasını da çıkartabiliyor. Çok hızlı bir şekilde 5000 galaksi ya da kuasar gibi büyük ölçekte gözlem yapabilmesi ile DESI diğer teleskoplara göre 20 kat daha hızlı bir şekilde haritalama işleminde bulunuyor.

- Reklam -

DESI’nın 35 milyon galaksi ve 2.4 milyon kuasarı gözlemlemesi planlanıyor.

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

anglosakson hazine

Keşfedilen Anglosakson Hazinesinin Detayları Açıklandı

Robert Pattinson batman

Robert Pattinson, Batman’e Çizgi Romanlarla Hazırlanıyor