in ,

Son Derece Nadir Görülen Bir Mantar Enfeksiyonu Endişe Yarattı: Düzinelerce Kişi Hastanelik Oldu

Son derece nadir görülen bir mantar enfeksiyonu, kâğıt fabrikasında çalışan onlarca kişiyi hasta etti. Salgının başlangıç noktası ise hâlâ gizemini koruyor.

Son Derece Nadir Görülen Mantar Enfeksiyonu Endişe Yarattı
- Reklam -
- Reklam -

“Son derece nadir görülen” bir mantar enfeksiyonunun Michigan’daki kâğıt fabrikasının en az 19 çalışanını hasta ettiği belirtildi. 70’ten fazla çalışanda daha “olası” hastalık vakaları olduğu aktarılırken hastalığın kesin kaynağı ise henüz bulunamadı.

Şubat 2023’ün sonlarında Escanaba Billerud Kâğıt Fabrikası’nda çalışanlarda ortaya çıkan 15 atipik pnömoni vakası, Halk Sağlığı (PHDM) yetkililerinin dikkatini çekti. Hastaların semptomları ocak ve şubat aylarında başlamıştı ve ilk testler Blastomikoz cinsi bir mantarın neden olduğu bir enfeksiyon olan blastomikozdan şüphelenmelerine yol açtı.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, Blastomikoz adlı mantar genellikle orta batı, güney orta ve güneydoğu ABD eyaletlerinde nemli toprak, çürüyen organik maddeler gibi yerlerde bulunur. Ancak bugüne dek yılda her 100 bin kişide 1 ila 2 vaka bildiriliyordu.

- Reklam -

PHDM’nin 9 Mart’ta yayımlanan açıklamasında, “Bu enfeksiyonlar son derece nadir. Son beş yılda, Michigan Eyaleti’nin tamamında yılda ortalama 26 vaka rapor edilmiştir,” ifadesi yer aldı. Açıklamada, Michigan’ın Yukarı Yarımadası’nın blastomikoz enfeksiyonu için riskli bir bölge olduğuna da dikkat çekildi.

Son Derece Nadir Görülen Mantar Enfeksiyonu Endişe Yarattı

Nadir Görülen Mantar Enfeksiyonun Çıkış Noktası Henüz Belirlenemedi

Kâğıt fabrikasındaki blastomikoz vakalarının tespit edilmesinin ardından yetkililer bir soruşturma başlattı. Mart ayı sonunda CDC, Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü (NIOSH) ve Michigan Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı’ndan (MDHHS) salgın müfettişleri fabrikada bir inceleme gerçekleştirdi.

Müfettişler 7 Nisan itibarıyla 19 doğrulanmış blastomikoz vakası tespit etti. Bu vakalardaki kişilerde klinik örneklerinde yapılan kültürlerde Blastomyces mantarı üredi. Ayrıca teyit edilen vakalara ek olarak ekip 74 olası vaka tespit edildi. Bu, blastomikoz semptomları gösteren ve kanlarında tanımlanabilir mantar parçaları (antijen) veya mantara yapışan bağışıklık molekülleri (antikorlar) testleri pozitif çıkan kişiler anlamına geliyor.

Son Derece Nadir Görülen Bir Mantar Enfeksiyonu Düzinelerce Kişiyi Hastanelik Etti

Escanaba Billerud Kâğıt Fabrikası Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Brian Peterson konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

- Reklam -

“Enfeksiyonun çıkış kaynağı henüz belirlenememiş olsa da, bu konuyu çok ciddiye alıyoruz ve sağlık ve hükûmet yetkililerinin tavsiyelerini takip ederek çalışanlarımızın, yüklenicilerimizin ve ziyaretçilerimizin sağlık ve güvenliğini korumak için birçok inisiyatif alıyoruz.”

Fabrikanın faaliyetlerinin nasıl veya ne şekilde etkilendiği konusunda ise açıklama yapılmadı.

Mantar Enfeksiyonu Görülen Kişilerin Tedavisi Aylar Sürebilir

Blastomikoz tedavisinde kullanılan antifungal ilaçlar genellikle iki aşamalıdır. İlk aşamada hastalığın akut semptomları kontrol altına alınır ve enfeksiyon yok edilir. Bu aşama genellikle birkaç ay sürer. İkinci aşamada ise tedavi daha uzun süre devam ederek mantar enfeksiyonunun tekrarlaması önlenmeye çalışılır.

blastomikoz mantar enfeksiyonu

Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde blastomikoz daha ciddi olabilir ve tedavi daha uzun sürebilir. Tedaviye erken başlanması önemlidir çünkü hastalık ilerledikçe tedavisi daha zor hale gelebilir. Hastalığın erken tanısı ve tedavisi genellikle tam iyileşme sağlar. Yine de bazı vakalarda kalıcı hasar veya tekrarlayan enfeksiyonlar meydana gelebilir.

Söz konusu hastalığın ne olabileceği hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Bu haberi okuyunca, gizemli şeylere ve olaylara olan merakımdan dolayı Instagram’da da takip ettiğim “Gizemler ve Bilinmeyenler” kanalının (tabii herkes ilginç bulmak - inanmak - araştırmak zorunda değil, bu sadece bana ait kişisel bir görüş) geçen haftalarda yayınladığı reels videolarındaki ‘Zombi Pandemisi’ nin yeni bir salgın hastalık olarak gezegenimize yayılmak istendiği komplo teorisini hatırladım :sweat_smile: Anlatılmak istenen şuydu, insanlarım gerçek bir zombiye çevirmekten ziyade beyinsel fonksiyonlarımızı tamamen alt üst edecek - bilicimizi tamamen kaybettirecek - aynı onlar gibi hareketler sergilemesini sağlayacak bir virüs deneniyor ve bunun görüntüleri (hiçbirinin gerçekliği kanıtlanmamış videolar) saklanıyor … Son yirmi - yirmi beş yıldır Çin 'de sürekli ortaya çıkarılan virüslerden dolayı, bu görüntülerden ürkmedim değil hani :stuck_out_tongue:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dinozor Öncesi Zaman Canlı

Dinozorlardan Milyonlarca Yıl Önce Yaşamış Timsah Benzeri Devasa Bir Canlının Ayak İzleri Keşfedildi

House of the Dragon 2. Sezon Prodüksiyon

Game of Thrones’un Öncesini Anlatan “House of the Dragon” Dizisinde 2. Sezon Çekimleri Başladı