in

NASA, Alçak Yörünge’nin Ticarileşmesini Teşvik Edecek

NASA, insanlı uzay keşif görevlerinin maliyetini azaltmak için alçak dünya yörüngesini ticarileştirmek istediğini açıkladı.

NASA
- Reklam -
- Reklam -

Washington, D.C.’deki 2019 Uluslararası Astronomi Kongresi’nde yapılan bir sunumda NASA Yöneticisi Jim Bridenstine bazı açıklamalarda bulundu. Ajansın Ay’a ve ardından Mars’a yapılacak seyahatleri içeren Artemis görevi için yaptıkları planlardan bahsetti.

NASA, yeni insanlı uzay keşfi döneminin masrafını nasıl karşılamayı planladığını açıkladı. Uzay ajansı, maliyeti düşürmek için alçak dünya yörüngesinin ticarileşmesini teşvik edilecek.

Bridenstein, Ay’dan kısa sürede geri dönmeye niyetli olmadıklarını ve orada üslerini kurup daha ileri gitmek istediklerini açıkladı. 2024 görevinin amacının her zamankinden daha uzun bir süre Ay’da kalmak ve bulunan kaynakları kullanarak görevin sürdürülebilir olmasını sağlamak olduğunu da sözlerine ekledi.

- Reklam -

İnsanları uzaya göndermek, özellikle onları daha önce gidilmiş olan yerlerden daha uzağa götürmeye çalışmak oldukça masraflı bir girişim. ABD Uzay ve Havacılık Dairesi de, hedeflerine ulaşmak için ticari şirketlerle ortaklıkları iki katına çıkarmayı ve uzayda daha fazla ticari etkinliği teşvik etmeyi amaçlıyor.

NASA’nın Uzay İstasyonu’na Turistleri Kabul Edecek Olması Tepki Toplamıştı

Şu anda NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu ve gelecek olan ticari mürettebat programı için ticari ikmal görevi gibi alan programlarına sahip. NASA bu programları, özellikle de Uluslararası Uzay İstasyonu’nun bulunduğu alçak dünya yörüngesinde ticari yerleşim programları içerecek şekilde genişletmek istiyor.

- Reklam -

Bu senenin ilk aylarında NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun 2020’de uzay turistlerine ev sahipliği yapmaya başlayacağını duyurdu. Bu durum bazı tartışmaları beraberinde getirdi. Uzmanlar, varlıklı bireylerin bilimsel bir araştırma bölgesini ziyaret etmelerine izin vermenin ve bu yolcuları uzaya taşımanın olası çevresel maliyetleri hakkında endişelerini ifade etti.

Diğer bir grup ise NASA’nın özel kuruluşlarla yarışa sokulması konusunda endişeli. Fakat Bridenstine bu düşünceye pek katılmıyor. Alçak dünya yörüngesinde yapılabilecek iş türü, yetişkin kök hücreleri kullanarak organların üç boyutlu baskısı veya yapay retinaların oluşturulması gibi biyo-tıp projelerini içeriyor. Bu çalışma, malzemelerin katmanlı olmaları nedeniyle Dünya’da gerçekleştirilemiyor. Fakat bulunduğu mekânın mikro yerçekimi ile yapılması gayet mümkün.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Prison Break

Prison Break Yaratıcısı, Jack Ryan Dizisinde

Dracula

Dracula Dizisinden Fragman Yayınlandı