in ,

NASA, Yıllar Önce Görevde Kullanılan Ay Toprağını ve Hamam Böceklerini Geri İstiyor

NASA, Ay toprağı ve hamam böceklerini geri istiyor. Kurum, yıllar önce bir görevde kullanılan ürünlerin açık artırma satışına itiraz etti.

NASA, Ay Toprağı ve Hamam Böceklerini Geri İstedi
- Reklam -
- Reklam -

NASA, yıllar önce bir görevde kullandığı Ay toprağı ve hamam böceklerini, açık artırmaya çıkartan kurumdan geri istedi. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Ay’a ilk insanlı uçuş olan Apollo 11 görevi sonrası Dünya’ya getirilen ve bazı bilimsel deneyler için kullanılan materyallerin kendilerine teslim edilmesini talep etti.

“Apollo 11 Lunar Soil Experiment (Cockroaches, Slides,and Post-Destructive Testing Specimen)” ismiyle bilinen deney, Neil Armstrong’un Ay’a ayak basmasından sonra beraberinde getirdiği Ay toprağının hayvanlar ve canlılar üzerindeki etkilerini test etmek amacıyla düzenlenmişti. Ay toprağı daha sonrasında hamam böceklerine yedirildi. Örnekler daha sonrasında St. Paul Üniversitesi’nden entomolog Marion Brooks’un incelemesi için verildi. Bilim insanı bu hamam böceklerinde olağan dışı bir şey fark etmedi ve hamam böceklerinin sindirim sisteminden çıkan Ay toprağını küçük bir cam şişeye yerleştirdi.

Ancak örnekler NASA’ya hiçbir zaman geri iade edilmedi ve entomologun evinde kaldı. Brooks’un kızı ise 2010 yılında bunları sattı. Yıllar sonra RR Auction adlı açık artırma evi bu örnekleri satışa çıkardı. Ancak NASA bu açık artırmaya itiraz etti.

- Reklam -

NASA, Ay Toprağı ve Hamam Böceklerini Geri İstedi

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, sözü geçen materyallerin açık artırmadan çıkarılması gerektiğini ve kendilerine geri getirilmesini istiyor. Ayrıca böyle bir açık artırmanın yapılıyor olmasının materyallerin satışının yasal olduğu manasına gelmediğini söylüyor. Yapılan açıklama ise şu şekilde:

“NASA, Apollo 11 toprak deneyi ve görevinden elde edilen materyaller üzerinde resmi hak sahibidir. Bu hak talebi, NASA’nın eş zamanlı sözleşmelerinde yer aldığı üzere, verilen bilgilendirmeler ve yapılan dosyalamalarda açıklamalı ve kanıtlarıyla sunulmuştur.

Açıkça ve şüpheye yer bırakmaksızın görülmektedir ki deney bütününde kullanılan her türlü materyal NASA’ya aittir.”

NASA El Koymasaydı Ay Toprağının Yaklaşık 400 Bin Dolardan Alıcı Bulması Bekleniyordu

Açık artırmayı düzenleyen RR Auctions şirketi ise ilk başta NASA’nın talebini reddetti ve materyalleri satış bünyesinde tutmaya devam etti. Ancak Uzay Dairesi’nden yapılan detaylı açıklama sonrası şirket toprağı ve hamam böceklerini açık artırmanın dışında bıraktı. Firma yaptığı açıklamada şunları söyledi:

- Reklam -

“RR Auctions NASA tarafından yapılan açıklamanın gerçekliğine dair herhangi bir garanti vermezken firmamız Amerikan Hükûmeti’nin hak arayışı noktasında (onlarla) iş birliği yaparak materyalleri açık artırmadan çekmiş bulunmaktadır.”

NASA, Ay Toprağı ve Hamam Böceklerini Geri İstedi

Hamam böceklerinin sindirim sisteminden çıkarılan Ay toprağı NASA tarafından geri alınmasaydı, uzmanlar bu materyallerin yaklaşık 400 bin dolar gibi bir fiyattan yeni alıcısını bulacağını tahmin ediyordu. Diğer yandan bir açık artırma bünyesinde satışa çıkarılan ilk Ay toprağı da bu değil. Daha öncesinde yine Apollo 11 görevinden getirilen mikroskobik bir toprak parçası 504 bin dolardan satılmıştı. Sovyet Rusya’nın Ay görevinden getirilen 3 ay çakıl taşı ise 2018 yılında 855 bin dolardan el değiştirmişti.

NASA’nın açık artırmaya itirazı ve geri talebi konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce toprağı ve hamam böceklerini geri alabilecek mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: AP News

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Johnny Depp Karayip Korsanlari 6

Disney’in Johnny Depp ile Karayip Korsanları’na Dönmesi için Görüştüğü İddia Edildi: “300 Milyon Dolarlık Anlaşma”

Mutlak Aslan - Charles Williams | Haftanın Kitabı #227

Mutlak Aslan – Charles Williams | Haftanın Kitabı #227