in

NASA, Ay Toprağında Dokuz Mahsul Yetiştirdi

NASA araştırmacıları, Ay regolitinde (yüzeyde bulunan tabaka) mahsul yetiştirmeyi başararak Ay ve Mars’ın kolonileşmesinde önemli bir adım atmış oldu.

nasa bitki ay mars
- Reklam -
- Reklam -

NASA’nın Ay ve Mars’ta kolonileşme planları, gıda sorununu çözmeleriyle birlikte gerçeğe bir adım daha yaklaşmış oldu. Bilim adamları en az dokuz çeşit sebzenin Ay ve Mars topraklarında yetişebileceğine inanıyor.

Araştırmacılar, NASA’nın önceki görevlerde elde edilen Ay regolitinin benzerini yaptılar ve bu toprak örneklerini organik maddelerle birleştirince, mahsullerin meyvelerini ve tohumlarını hasat etmeyi başardılar. Hatta bazı tohumların bir defa daha mahsul üretebileceği de görüldü. Bu çalışma, Wageningen Üniversite ve Araştırma Merkezi’ndeki bilim insanları tarafından yürütüldü.

Open Agriculture’da yayınlanan yazıda, eğer Ay veya Mars’ta bir üs olacaksa insanların kendi gıdasını üretmesi gerektiğini ve buralardaki regolitlerin kullanılmasının da bir seçenek olduğu belirtiliyor. Ancak bitki yetiştirme deneyi yapabilmek için ellerinde regolit olmadığından dolayı NASA’nın da bu toprakların benzerlerini geliştirdiği ekleniyor.

- Reklam -

Deneyde Kullanılan On Mahsulden Dokuzu Yetiştirildi

Projenin asıl amacı bu benzer topraklarda mahsul yetiştirip hasat yapmak. Çalışmada şimdiye dek on farklı mahsul denendi: Bahçe teresi, roka, domates,  turp, çavdar, kinoa, ıspanak, frenk soğanı, bezelye ve pırasa. Bu mahsuller arasından sadece ıspanak yetiştirilemedi.

- Reklam -

Wageningen Üniversitesi’nde başka gezegenlerdeki yaşam potansiyeli üzerine çalışan Dr Wieger Wamelink,  2013 yılından beri domates, patates, bezelye, yeşil fasulye ve roka gibi farklı türde mahsuller ile deney yaptıklarını ve hem Ay hem de Mars’ın bu benzer topraklarında mahsul yetiştirmeyi başardıklarını söyledi. Ayrıca sebze ve meyvelerin yenilebilir olduğu kanıtlandıktan sonra toprakta çok miktarda ağır metalin bulunmadığını da ekledi.

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Yenilebilir olup olmayacaklarını merak ederek okudum. Toprakta radyasyon olur diye düşünmüştüm ama yenilebildiklerine göre sorun olmamış. :thinking:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Patton Oswalt The Boys

Patton Oswalt, The Boys’un Kadrosuna Katıldı

Pattinson

Pattinson, Batman’in Bir Kahraman Olmadığını Düşünüyor