in

NASA’nın Mars Helikopteri Ingenuity İlk Uçuşunu Başarıyla Gerçekleştirdi

NASA’nın Perseverance aracı ile Mars’a gönderdiği helikopteri, tarihi uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Ingenuity yüzeyden 3 metre yükselerek başarılı şekilde iniş yaptı.

NASA Mars Helikopteri Ingenuity
- Reklam -
- Reklam -

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Mars’ın ilk helikopteri için sevindirici açıklamalarda bulundu. Perseverance keşif aracı tam 2 ay önce Kızıl Gezegen’e iniş yapan Ingenuity, tarihi uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

NASA, başarıyla tamamlanan ilk uçuş denemesini resmi sitesinde “NASA’nın Ingenuity Mars Helikopteri, tarihte başka bir gezegende motorlu ve kontrollü uçuş yapan ilk uçak oldu,” şeklinde duyurdu. Ajansın Güney Kaliforniya’daki Jet Propulsion Laboratuvarı’ndaki Ingenuity ekibi, helikopterden NASA’nın Perseverance Mars gezgini aracılığıyla Doğu Zaman Dilimi’ne göre saat 06. 46’da veri aldıktan sonra uçuşun başarılı olduğunu doğruladı.

Güneş enerjisi ile çalışan helikopter ilk olarak Ingenuity ekibinin en uygun enerjiye ve uçuş koşullarına sahip olacağını belirlediği bir zamanda havaya uçtu. Altimetre verileri, Ingenuity’nin maksimum 3 metre yüksekliğine tırmandığını ve 30 saniye boyunca sabit bir şekilde havada asılı kaldığını gösteriyor. Öngörülebilir maksimum yüksekliğe ulaşan araç daha sonra alçaldı ve toplam 39.1 saniyelik bir uçuş kaydettikten sonra Mars yüzeyine geri döndü.

- Reklam -

NASA Başkanı: “Ingenuity Mars’ta sınırın olmayabileceğini gösterdi”

NASA Mars Helikopteri Ingenuity

NASA Başkanı Steve Jurczyk, başarılı ilk uçuştan sonra şu açıklamalarda bulundu:

“Ingenuity, imkansız olduğu düşünülen bir uzay keşif hedefine ulaşan uzun ve hikâyesi olan NASA projeleri geleneğinin en sonuncusu. X-15, uzay mekiği için bir yol göstericiydi. Mars’ın Pathfinder ve Sojourner araçları da, üç nesil boyunca Mars’ta keşif için aynısını yaptı. Ingenuity’nin bizi tam olarak nereye götüreceğini bilmiyoruz. Ancak bugünün sonuçları gökyüzünün – en azından Mars’ta – sınır olmayabileceğini gösteriyor. “

- Reklam -

Wright kardeşlerin gezegenimizdeki ilk uçuşu yapmayı başardıkları günden bu yana 117 yıl geçti. Şimdi de NASA’nın Ingenuity helikopteri bu tarihi uçuşu başka bir gezegende gerçekleştirmeyi başardı. Havacılık tarihindeki bu iki ikonik an zamanla ve yaklaşık 278,5 milyon kilometrelik mesafe ile ayrılıyorken, şimdi sonsuza kadar bağlantılı olacaklar.

Birçok meraklı takipçinin de beklediği merakla beklenen uçuş aslında daha önce yapılacaktı. Ancak yapılan erteleme sonrası uçuşun 19 Nisan’da olacağı duyurulmuştu.

Peki ya sizler bu tarihi uçuş hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce bu uçuşun başarılı olması ileride ne gibi kolaylıklar sağlayacak? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilirsiniz.

Kaynak: NASA.gov

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    İşte bu güzel bir gelişme.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

48. Annie Ödülleri

48. Annie Ödülleri Sahiplerini Buldu: Soul Gecenin Kazananı Oldu

Superman 83 yaşında DC Comics

DC Comics’in İkonik Karakteri Superman 83 Yaşında