in

NASA’dan Salda Gölü Paylaşımı: Mars Araştırmaları İçin Bilimsel Çalışmalar Yapıldı

NASA’dan Salda Gölü paylaşımı geldi. Kurum, Mars’taki Jezero Krateri’nde yaşam izi araştırma hazırlıklarını Burdur’daki gölü inceleyerek yaptığını duyurdu.

Nasa Mars Salda Gölü
- Reklam -
- Reklam -

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Mars yüzeyinde bulunan Jezero Krateri üzerinde yaşam izi arayacak. Kurum, gerekli incelemeyi yapacak Perseverance uzay aracını göndermeden önce, kratere dünya üzerinde en benzer yer olan Salda Gölü etrafında araştırmalar yaptığını duyurdu.

Perseverance uzay aracı, bugün içerisinde Mars gezegenindeki Jezero Krateri yakınlarına inip araştırma yapmaya başlayacak. Uzay aracı, bölgeyi araştıracak ve Dünya’ya getirmek için kaya örnekleri toplayacak.

NASA bunu sosyal medyada “tarihi bir an” olarak duyurdu. Şimdiye kadar hiçbir insanın ayak basmamış olduğu krater için daha önce Türkiye’deki Salda Gölü üzerinde araştırma yaptıklarını duyurdu. Ekip Mars’ta bulunan kraterde nasıl bir şey bekleyeceklerine dair fikre Salda Gölü sayesinde sahip olduklarını açıkladılar.

- Reklam -

Jezero salda gölü nasa

Söz konusu araştırmanın geçmişi 2019 yılına dayanıyor. Purdue Üniversitesi’nde gezegen bilimci ve Perseverance bilim ekibinin üyesi olan Briony Horgan; İstanbul Teknik Üniversitesi’nden meslektaşları ile Salda Gölü’nde çalışmalar yapmaya başladı. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda Salda Gölü’nün mineraloji ve jeolojik yapısının oldukça benzer olduğu gözlemlendi.

Salda Gölü’nün bir zamanlar bir göl içerdiği düşünülen Jezero Krateri’nde bulunanlara benzer karbonat mineralleri ve deltaları içeren dünyadaki bilinen tek göl olduğu da paylaşılan yazıda yer aldı.

NASA Çalışanları Salda Gölü Araştırmasında İstanbul Teknik Üniversitesi ile Birlikte Hareket Etti

Salda Gölü

Ekip kıyı şeritlerini ve çevresini incelemek için 2019 yazında Salda Gölü’ne gitti. Jezero Krateri’ndeki yaşam arayışını daha iyi anlamalarını sağlamak için Salda Gölü’ndeki mikrobiyal ve jeolojik süreçleri incelediler.

- Reklam -

Araştırmacılar, NASA’nın Curiosity aracından alınan verileri kullandı. Bu bilgilerle eski bir gölün kıyı şeridi olduğuna inandıkları Jezero Krateri’nin batı kenarlarında bir su havzası mineralleri ve muhtemelen karbonat karışımı tespit ettiler. Horgan ve meslektaşları, bu birikintilerin Salda Gölü’ndekilere benzer olup olmadığını öğrenmek istiyor. Türkiye’nin Maldivleri olarak lanse edilen gölde yapılan araştırma da bu amaçla başladı.

Araştırmacılar özellikle Salda Gölü çevresindeki daha hafif tortularla ilgileniyorlar. Böylece Jezero Krateri’nde geçmiş veya şimdiki yaşamın kanıtı olabilecek biyolojik imzaların araştırılmasına yardımcı olabilirler.

salda gölü mars

Peki ya siz Mars’taki yazam izi araştırmaları konusunda neler düşünüyorsunuz? Sizce bir zamanlar gerçekten de kızıl gezegende yaşamın var olma ihtimali var mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Earth Observatory

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

marvel assembled belgesel disney plus

Marvel Dizileri Nasıl Hazırlandı? Assembled, WandaVision Yapım Belgeseli ile Başlıyor!

Geçmiş Zaman Kedileri: Türk Edebiyatından Kedi Metinleri - Fatih Altuğ

Türk Edebiyatında Kedilerin İzleri “Geçmiş Zaman Kedileri” ile Sürülüyor