in

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu Yok Etmek için 180 Milyon Dolarlık Bir Plan Hazırladı

NASA, 2030 yılında görev süresi sona erecek Uluslararası Uzay İstasyonu’nu yok etmeye hazırlanıyor. İstasyon, Pasifik Okyanusu’na düşürülecek.

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu Yok Edecek
- Reklam -
- Reklam -

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun veda görevini planlamaya başladı. 2030 yılında görevi sonlanacak istasyonun Pasifik Okyanusu’na düşürülmesi planlanıyor.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) ömrü dolmaya başladığı için istasyonu nasıl dünyaya getireceği konusunda çalışmalar yapmaya başladı. NASA’nın planına göre ISS’i dünyaya getirmek için yörüngeden çıkarıcı özellikleri olan bir uzay aracı geliştirilecek ve bu araç, istasyonu dünya atmosferine doğru çekecek.

2030’da resmen operasyonel süresini tamamlayacak olan istasyonun yok edilmesiyle ilgili planlar Beyaz Saray’ın yıllık bütçesinde de yer aldı. Bütçede NASA’ya verilen toplam 27.2 milyar dolarlık kaynağın 180 milyon dolarlık bir kısmı, geliştirilecek yeni uzay aracı için harcanacak.

- Reklam -

NASA’nın insanlı uzay uçuşu şefi Kathy Lueders, düzenlediği basın toplantısında, tüm operasyonun maliyetinin 1 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini belirtti.

“Elimizdeki bir maliyet tahmini yaklaşık 1 milyar doların biraz altındaydı. Amacımız bir RFP [teklif talebi] ile çıkmak ve aldığımız tüm teklifleri değerlendirip bundan daha uygun bir rakama ulaşmak.”

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu Yok Edecek

NASA’nın planına göre, Uluslararası Uzay İstasyonu, atmosfere döndürüldükten sonra Pasifik Okyanusu’ndaki insanların erişimine kapalı bir bölge olan “Nemo Noktası” olarak adlandırılan bölgeye düşürülecek. Bu bölge, bir çeşit “uzay aracı mezarlığı” olarak da kullanılıyor.

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu Ortaklığından Çekilebilir: NASA Gerekli Hazırlıkları Yapmaya Başladı

ABD, Rusya, Avrupa Birliği, Kanada ve Japonya uzay ajanslarının ortak kullandığı ve yönettiği Uluslararası Uzay İstasyonu’nun kullanım süresi 2030’da doluyor. İstasyonun dünyaya döndürülerek yok edilmesi için halihazırda bir plan bulunuyor. Rusya tarafından sağlanacak Progress robotik kargo araçlarıyla uzay istasyonunun güvenli şekilde indirilmesi öngörülüyor.

- Reklam -

Ancak Rusya’nın “2024’ten sonra” Uluslararası Uzay İstasyonu üzerindeki ortaklıktan ayrılabileceğini açıklaması Amerika’nın, Rusya’nın uzay araçlarına bağımlı kalmamak için yeni bir plan yapmaya teşvik etti.

NASA yöneticisi Lueders’e göre, bu plan aynı zamanda ABD’nin kendi yörüngeden çıkarıcı uzay aracına sahip olması için bir fırsat niteliği de taşıyor.

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu Yok Etmek için 180 Milyon Dolarlık Bir Plan Hazırladı

İlk olarak 20 Kasım 1998 tarihinde fırlatılan ve 150 milyar dolar maliyetle hazırlanan Uluslararası Uzay İstasyonu böylece alçak Dünya yörüngesindeki görevini tamamlamış olacak.

Sizler 2030 için yapılan bu plan hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Space.com

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Blade Runner 2099 Dizisi için Yönetmen Bulundu

Amazon’un “Blade Runner 2099” Dizisi Yönetmenini “Game of Thrones”ta Buldu

Ariadne - Jennifer Saint

Antik Yunan Mitlerindeki Unutulmuş Kadınları Yeniden Yorumlayan “Ariadne” Romanı Türkçede