in

Yeni Uzay Görevlerinin Kıyafetleri Duyuruldu

NASA, yeni uzay görevlerinde kullanacağı giysileri tanıttı. Uzay kıyafetlerinin ilk olarak 2024 yılında Artemis görevinde kullanılması bekleniyor.

nasa yeni uzay kiyafeti
- Reklam -
- Reklam -

Ay’da olası yaşam, kolonileşme ve kaynak araştırmaları için Dünya’nın uydusuna yakın takip sürüyor. Bir yandan uydunun olası su kaynakları üzerine yoğun şekilde kafa yorulurken bir yandan da uzayda üç boyutlu yazıcılarla gıda üretmenin ihtimalleri deneniyor. NASA, tüm bunların yanı sıra astronotlarının Ay’da ve diğer uzay görevlerinde giyeceği yeni kıyafetleri tanıttı.

Artemis adını taşıyan ve 2024 yılında gerçekleştirilmesi planlanan Ay görevinde kullanılacak olan yeni giysiler tanıtıldı. Turuncu, beyaz ve mavi kullanımının dikkat çektiği yeni uzay kıyafetleri xEMU tarafından tasarlandı.

Bu tasarımları planlarken önceki uzay görevleri ve özellikle Apollo’dan ciddi dersler çıkartıldı. Ay yüzeyinin ekstra ince tozlarını dışarıda bırakmaya bilhassa özen gösteren giysilerde; fermuar ya da kablo gibi harici aparatlar da kullanılmadı.

- Reklam -

Yeni Uzay Giysileri Eksik 120 Dereceye Kadar Dayanıklı Olacak

Uzay giysilerinden bir diğer nokta elbette ısı yalıtımıydı. Uzay kıyafetinin 120 Santigrat ile eksi 120 Santigrat aralığındaki sıcaklığa dayanıklı olması bekleniyor.

- Reklam -

Bahsi geçen uzay kıyafetinin geliştirme süreci devam edecek. Hazırlıkların 2021’e kadar tamamlanması bekleniyor. Şimdi ise sıradaki testler yapay bir Ay ortamı yaratıp burada kıyafetin reaksiyonu ölçülecek. Eğer her şey yolunda giderse uzay giysileri kullanılmaya başlayacak.

xEMU tarafından üretilen kıyafetlerin, daha ucuz ve hızlı şekilde üretilmesinin yolları aranıyor. NASA, henüz planladığı görevler için bütçe onayı alabilmiş değil. İşlerin hızlanması için 1.6 milyar dolarlık ek bütçe talebi geçerliliğini koruyor.

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Bu toz olayı çok sinir bozucu. Dünya’dan Gök cismine ulaşmak, iniş, kalkış, yani kısaca gidiş-dönüş süreçlerinden sonra üstesinden gelinmesi gerekenler listesinde.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Martha Wells

Katilbot Günlükleri’nin 3. Kitabı Raflarda

Ruben Fleischer Venom

Venom’ın Yönetmeni, Olumsuz Eleştiriler Hakkında Konuştu