in

NASA, Tarihin ‘Uzayda İşlenen İlk Suçu’ İçin Soruşturma Başlattı

Uzayda işlendiği iddia edilen ilk suçla tanışmaya hazır olun! NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaşanan olay üzerine soruşturma başlattı.

NASA
- Reklam -
- Reklam -

Bugüne kadar bilimkurgu filmlerinin, kitaplarının gerçekle buluştuğu noktalar hep işin bilim boyutuydu. Ay’a gidilmesi, Mars’a koloni ihtimali, asteroit madenciliği… Ama artık işin polisiye kısmı da gündemde. Uzayda işlenmiş bir suçla karşı karşıya olabiliriz! NASA iddialar üzerine .soruşturma başlattı!

Amerikan Uzay ve Havacılık Kurumu (NASA), bir astronotun Uluslararası Uzay İstasyonu’nda boşanmak üzere olduğu eşinin banka hesaplarına girdiği iddiaları üzerine soruşturma başlattı. Bu olayın tarihte uzayda işlenmiş ilk suç olabileceği konuşuluyor.

Astronot Anne McClain, kendisine boşanma davası açan eşi Summer Worden’ın banka hesaplarına girdiğini kabul etti. Ancak McClain yanlış bir şey yapmadığını da sözlerine ekledi.

- Reklam -

Bir süre önce Dünya’ya dönen McClain, New York Times gazetesine avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada, hesapta faturalar ve Worden’ın birlikte büyüttükleri oğlunun bakımı için yeterince para olup olmadığını kontrol etmek istediğini belirtti.

NASA suc uzay

Worden’ın Federal Ticaret Komisyonu’na şikayeti sonrası NASA Teftiş Kurulu inceleme başlattı.

McClain ve Hava Kuvvetleri’nde subay olan Worden 2014’te evlenmişti.

Worden’ın 2018’de McClain’e açtığı davanın ise gelecek ay sonuçlanması bekleniyor.

West Point askeri akademisinden mezun olan ve Irak’ta savaş pilotu olarak 800 saat uçuşu bulunan McClain, 2013’te NASA’ya girdi.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda altı ay görev yapan McClain, sadece kadın astronotların katıldığı ilk uzay yürüyüşüne seçilmişti. Ancak uzay kıyafetinin ölçüleri uymadığı için, güvenlik endişesiyle McClain’in bu yürüyüşe katılmasından son anda vazgeçilmişti. Bu konuya dair detaylı haberimize şuradan ulaşabilirsiniz.

- Reklam -

Peki Uzayda Hukuk Nasıl İşliyor?

Uluslararası Uzay İstasyonu ABD, Rusya, Avrupa, Kanada ve Japonya’ya ait. Anlaşmada Avrupa tek bir ülke olarak geçiyor.

Ortaklar arasında varılan anlaşma uyarınca burada görev yapan kişiler ve mülkleri için astronotların vatandaşı olduğu ülkelerin yasaları geçerli.

Uluslararası Uzay İstasyonu NASA

Anlaşma, örneğin bir Kanadalı astronotun uzayda suç işlemesi halinde Kanada yasalarına, bir Rus kozmonotun suç işlemesi halinde de Rus yasalarına göre yargılanmasını öngörüyor.

Anlaşmada astronotların “Dünya’ya iadesi”yle ilgili düzenleme de mevcut. Herhangi bir ülke, kendi vatandaşı olan bir astronota karşı suç işleyen diğer astronotu yargılamak üzere iadesini talep edebiliyor.

Uzmanlar, uzayda işlenebilecek suçlar için yasal çerçeve olmasına rağmen bunların şimdiye kadar hiç işletilmediğine dikkat çekiyor.

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Suçun kanıtlanıp kanıtlanmaması bir yana, bu meselenin yeni tartışmalara yol açacağı kesin gibi. Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın!


* 2020’de Bir Asteroit Dünya’ya Çarpabilir

* Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Bir Gece Konaklamanın Ücretini Açıklandı

* NASA Yeni Deneyi İçin Yatarak Film İzleyecek Kişiler Arıyor – Maaş: 100 Bin TL!

Kaynak: BBC Türkçe

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yerli Bilimkurgu

Yerli Bilimkurgu Yükseliyor Ekibinden: “Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2019” Raflarda

Japon Mitolojisi Korkunç Yaratıklar

Japon Mitolojisinden Birbirinden Tuhaf 9 Yaratık