in

NASA’nın ‘Uzaylı Arayışı’ Sürüyor: Güneş, Bir Tür Teleskop Olarak Kullanılacak

NASA, uzaylı arayışı sırasında Güneş’ten yararlanacak. Dev yıldızı bir tür mercek gibi kullanmayı planlayan bilim insanları, evrendeki yaşam arayışını sürdürüyor.

NASA, Uzaylı Ararken Güneş'ten Yararlanacak
- Reklam -
- Reklam -

NASA, uzaylı arayışı için Güneş’i devreye sokmaya hazırlanıyor. Bilim insanları uzayda yaşam izini aramak ve daha uzak noktalara göz atabilmek için ısı kaynağımızı bir tür mercek olarak kullanmaya hazırlanıyor.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi tarafından finanse edilen proje, Jet İtki Laboratuvarı’nda (JPL) hazırlanıyor. Slava Turyshev’in başkanlık ettiği proje için kurum, 2 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı.

Slava Turyshev, henüz hakemli olmayan bir makalede, fikrin fizibilitesini araştırmak için federal olarak finanse edilen araştırmaları yürüten Kaliforniya merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Aerospace Corporation ile birlikte çalıştı.

- Reklam -

Bu yeni projede yapılmak istenen şey, Güneş Yerçekimi Merceği (SGL) adı verilen teorik bir yöntemi uygulamaya koymak. Araştırmacılara göre bu yöntem, yaşanabilir ötegezegenleri ve haliyle uzaylıları doğrudan görüntülemenin en iyi yolu. Uzayda kendi kendine birleşen birkaç küçük uydu, SGL adı verilen yerde konumlanacaklar ve ardından çalışmalar başlayacak. Ancak söz konusu işlem, yazıldığı kadar basit değil ve hatta söz konusu birleşme yıllarca sürebilir.

SGL, birleştirilmiş uyduların, Güneş’in ve uzaktaki bir ötegezegen hedefinin düz bir çizgi oluşturacağı noktayı işaretleyecek. Güneş’in yerçekimi alanı, ötegezegen geçerken ışığı büyük ölçüde büyütecek ve böylece uyduların şimdiye kadar mümkün olanın çok ötesinde veri almasını sağlayacak.

NASA, Uzaylı ve Ötegezegen Arayışında Güneş Yerçekimi Alanı’nı Kullanacak

NASA, Uzaylı ve Ötegezegen Arayışında Güneş Yerçekimi Alanı’nı Kullanacak

Fakat söz konusu SGL noktası, NASA’nın Voyager 1 sondasının 44 yıllık yolculuğunda kat ettiği toplam mesafenin birkaç katı. Yani, Dünya’dan Güneş’e olan mesafenin yaklaşık 1000 katı uzaklığında. Bu nedenle mesafenin kısaltılması için lazerli uzay araçlarının geliştirilmesi gerekiyor.

- Reklam -

Bilim insanları ayrıca henüz test edilmeye başlanan bir güneş yelkeninden faydalanmak istiyor. Basit bir ifadeyle bir güneş yelkeni, güneş ışığının büyük “yelkenlere” veya aynalara uyguladığı küçük miktarlarda radyasyon basıncından yararlanarak yavaş yavaş yüksek hızlara erişebiliyor.

İlk deneyler umut vaat etse de, söz konusu teknoloji hiçbir zaman büyük bir mesafede test edilmiş değil.

Turyshev ve çalışma arkadaşları, henüz hakemli bir onaydan geçmeyen makalelerinde, “Eğer böyle bir görev bir gün gerçeğe dönüşecek olsaydı, oraya kendimiz gitmek zorunda kalmadan potansiyel olarak tamamen farklı bir yıldız sistemine göz atabilirdik. Öngörülebilir gelecekte, yaşadığımız gezegen gibi gezegenler hakkında bilgi alabilmek için tek yolumuz bu,” diyor. Bu da, söz konusu harcanan maliyet ve çabaya oldukça değer gibi gözüküyor.

Siz söz konusu çalışma hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Futurism

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for nefarrias_bredd nefarrias_bredd dedi ki:

    Yakın zamanda denk gelmiştim buna ben de. Bence dahice bir fikir ve günümüz teknolojisiyle bile uygulanabilirliği var. Reislerin makalesine bakabilirsiniz ayrıntılar için.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Pinocchio Fragmanı: Guillermo del Toro'dan Pinokyo Filmi

Guillermo del Toro’nun Stop-Motion Tarzındaki “Pinocchio” Filminden Yeni Fragman

olu orumcek nekrobot

Ölü Örümcekler ‘Nekrobotlara’ Dönüştürüldü: Robotik Atık Miktarının Azaltılması Hedefleniyor