in

NASA Yeni Teleskobunun Önemli Özelliğini Duyurdu

Amerikan ve Uzay Havacılık Dairesi (NASA), yapımı devam eden WFIRST isimli uzay teleskobuna ait önemli bir özelliği duyurdu.

NASA wfirst
- Reklam -
- Reklam -

Bildiğiniz gibi NASA bugüne kadar en önemli verileri, Hubble Uzay Teleskobu’ndan alıyordu. Yaptığı gözlemler ile uzay alanında çok önemli veriler elde etti. Fakat son birkaç yıldır şirket sessiz sedasız Hubble Teleskobu’ndan daha gelişmiş yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Öyle ki bu bahsedilen ve 2016 yılında duyurulan teleskobun Hubble’ın 100 katı daha fazla görüş alanına sahip olacağı belirtiliyor. Sadece bu da değil, yeni ve son teknolojiyle hazırlanan özellikler içereceği de konuşuluyor.

NASA, WFIRST (The Wide Field Infrared Survey Telescope-Geniş Alanlı Kızılötesi İnceleme Teleskobu) adındaki bu yeni uzay teleskobuyla ilgili geçtiğimiz günlerde bir güncelleme paylaştı. Bu yeni paylaşımla hem WFIRST’ün ilerleyişini hem de özellikle koronagraf denilen aletin nasıl çalışacağı hakkında bilgiler verdi.

Güneş Işınları Bloke Edilecek

Gökyüzünde inceleme yaparken özellikle en çok karşılaşılan sorunlardan biri de güneş ışığının etrafı fazla derecede aydınlatmasıyla oluşan görü kaybıdır. İşte koronagraf adı verilen sistem de parlak güneş ışınlarını engellemeye yarayan bir araç. Böylece uzaklarda bulunan sönük yıldızlar ve etrafında dönen gezegenlerle ilgili incelemeler daha sağlıklı gerçekleşebilir ve daha net sonuçlar elde edilebilir olacak.

- Reklam -

NASA, bir çift yıldız gözlüğü olarak nitelendirdikleri koronagrafın çalışma prensibini de anlattı. Koronagraf, kendiliğinden esneyebilen aynalar, prizmalar, ışınları bloke edecek maskeler ve dedektörler içeriyor.

Teleskop yapımında çalışan bilim insanlarından Jason Rhodes, yapmaya çalıştıkları şeyin görüş alanına giren her bir gezegen için, yıldızlardan gelen bir milyar fotonu izole etmek olduğunu söyledi.

- Reklam -

Teleskop için koronografın yapımına çok geçmeden başlanacağı da belirtildi.


* NASA, Şekil Değiştiren Robotlarla Keşfe Çıkıyor

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

sherlock holmes turkiye

Sherlock Holmes Maceralarını Türkiye’ye Taşıyor

Hapishane Kitap Yasakları

Hapishanelerdeki Keyfi Kitap Yasakları Eleştiriliyor