in

NASA, 100 Işık Yılı Uzaklıkta Yaşama Elverişli Bir Gezegen Keşfetti

NASA, yaşanabilir bir gezegen keşfettiğini duyurdu. Dünyamızla aynı boyutlara sahip gezegenin 100 ışık yılı mesafede olduğu belirtildi.

NASA Yaşanabilir Bir Gezegen Keşfetti
- Reklam -
- Reklam -

NASA, yeni bir yaşanabilir gezegen keşfettiğini duyurdu. Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı, Dünya ile aynı boyutlarda ve 100 ışık yılı uzaklıkta bulduğu yeni gezegenin Yunus (Dorado) Takımyıldızı’nın “yaşama elverişli bölgesinde” yer aldığını açıkladı.

Uzay ajansında çalışan bilim insanları, yıldızının yaşanabilir bölgesi etrafında dönen Dünya boyutunda bir gezegen keşfettiklerini açıkladılar. Transiting Exoplanet Survey Satellite / Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu (TESS) verilerini kullanan NASA’ya göre, TOI 700 e olarak adlandırılan gezegen, TOI 700 sisteminin bir parçası. Kayalıklardan oluştuğu düşünülen gezegenin, Dünya’nın %95’i büyüklüğünde olduğu da tespit edilmiş durumda.

NASA’nın Güney Kaliforniya’daki Jet İtki Laboratuvarı’nda doktora sonrası araştırmacı olan ve çalışmayı yöneten Emily Gilbert, NASA’nın web sitesinde yaptığı açıklamada yeni keşifle ilgili olarak şunu söyledi:

- Reklam -

“Bu, bildiğimiz çoklu, küçük, yaşanabilir bölge gezegenlerine sahip birkaç sistemden biridir.”

NASA Yaşanabilir Bir Gezegen Keşfetti

Kurum daha önce aynı sistemde TOI 700 b, c ve d olarak adlandırılan üç gezegen keşfetmişti. Yeni araştırmalarla birlikte TOI 700 d’nin de yıldızın yaşanabilir bölgesinde olduğu doğrulandı. Takım yıldızını daha derinlemesine takip edecek olmanın heyecanını paylaşan Gilbert, sözlerine şu şekilde devam etti:

“TOI 700 e, TOI 700 d öte gezegeninden yaklaşık %10 daha küçüktür. Bu nedenle sistem, ek TESS gözlemlerinin giderek daha küçük dünyalar bulmamıza nasıl yardımcı olduğunu da gösterir.”

- Reklam -

NASA, Bu Tür Yaşanabilir Gezegen Keşifleri için 2020’de Uzaya Özel Uydu Fırlatmıştı

TOI 700 e’nin, Dünya’dan yaklaşık 100 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve küçük bir kırmızı cüce yıldız olan TOI 700 adlı yıldızının yörüngesinde dönmesi 28 gün sürüyor. Yeni keşif oldukça nadir olarak nitelendiriliyor. Çünkü genellikle bulunması zor olan ve araştırmacıların bu gezegenleri yalnızca bir geçiş olayı sırasında, güneşlerden birinin parlaklığında bir azalma gösterdiğinde tespit edilebiliyor.

Kısa adıyla TESS olan Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu, 2020 yılında yakın yıldızların yörüngesinde dönen Dünya büyüklüğündeki gezegenleri bulmak için özel olarak tasarlanıp fırlatılmıştı.

YouTube video

(Videoya YouTube üzerinden ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.)

Yaşama elverişli gezegen keşifleri hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce bu gezegenlere gidilecek zamanları görebilecek miyiz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: ABC News

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for okanakinci okanakinci dedi ki:

    “Yaşama elverişli gezegen” değil de “yaşama elverişli olması muhtemel gezegen” keşfedildi desek daha doğru olur. Şu an için bilinen şey, gezegenin kendi yıldızına, yaşamın yeşermesi için yeterli bir uzaklıkta olduğu. Fakat bu, o gezegende yaşam bulunmasının mümkün olduğu anlamına gelmiyor. Başka pek çok faktör de yaşamın başlayıp gelişmesini etkiliyor.

  2. Avatar for erce erce dedi ki:

    Gezegen yok olmuş bile olabilir :wink:

  3. Avatar for okanakinci okanakinci dedi ki:

    Evet. Gezegenin 100 yıl önceki hâline bakıyoruz aslında. Aradan geçen zaman içinde her şey olabilir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

James Webb Uzay Teleskobu Gezegen Keşfi

James Webb Uzay Teleskobu İlk Gezegenini 41 Işık Yılı Uzakta Buldu: Neredeyse Dünya Büyüklüğünde

Warner Bros Discovery Muzik Arsivi Satis

Warner Bros. Discovery, Borçlarını Azaltmak için Ünlü Film Müziklerinin de Yer Aldığı Müzik Arşivini Satıyor