NASA, Plüton’a yörünge keşfi için yeni bir araç göndermek ve yüzeyin ilk yakın çekim fotoğraflarının elde edildiği 2015 yılındaki görevden daha uzun süre Plüton’da kalmak istiyor.
Amerikan uzay ajansı, bu tür bir yolculuğun uygulanabilirliğini ve maliyetini belirlemek için fonları bir araştırma projesine yönlendirdi. Bir bildiride, Teksas, San Antonia’daki Güneybatı Araştırma Enstitüsünün, görev üzerinde çalıştığını söylendi. Araştırmacılar görev için gerekli olan uzay aracını inşa edecek yeni teknolojiler için maliyet ve risk değerlendirmeleri yapacak.
Enstitü, önceki gezide elde edilen verilerin Plüton’a yapılan bir önceki geziden elde edilen verilerin ikincil bir görevi zorunlu kıldığını söyledi.
Çalışmanın haberi NASA’nın yöneticisi Jim Bridenstine’in Plüton’a gezegen statüsünün geri verilmesi çağrısında bulunduktan bir hafta sonra ortaya çıktı. Uluslararası Astronomi Birliği, 2006 yılında Plüton’un gezegen statüsünü elinden almıştı.
Plüton’a Bi Önceki Keşif 2015 Yılında Yapılmıştı
Temmuz 2015’teki görev NASA’nın Güneybatı Araştırma Enstitüsü tarafından yönetilen gezegenler arası uzay sondası olan New Horizons tarafından gerçekleştirilmişti. Görev sonucunda güneş sisteminin Kuiper Kemerinde bulunan Plüton’nun nefes kesen görüntüleri Dünya’ya geri gönderilmişti.
Güneybatı Araştırma Enstitüsünün çalışmalarına öncülük eden Doktor Carly Howett, projenin kendisini ve ekibini heyecanlandırdığını söyledi.
Görevin arkasındaki itici güç, Dr Alan Stern. Mühendis ve gezegen bilimci, New Horizons görevinin ve aynı zamanda Güneybatı Araştırma Enstitüsü destekli çalışmanın baş araştırmacısı.
Yeni çalışma NASA tarafından finanse edilecek. Fakat öncesinde Güneybatı Araştırma Enstitüsü destekli bir proje üzerinde de çalışılıyor.
Stern, çalışmada planlanan fırlatma araçları ve mevcut elektrikli tahrik sistemleri ile görevin mümkün olduğunu gösteren bir Plüton yörünge turu sistemi geliştirdiklerini söyledi.
Ne bulmayı amaçlıyorlar acaba