in ,

Sibirya’da Bulunan Kalıntılar Neandertallerin Aile İçi Gündelik Hayatını Gün Yüzüne Çıkardı

Neandertal topluluğunun gündelik aile yaşamına dair ipuçları veren kalıntılara ulaşıldı. Güney Sibirya’da yapılan keşif, kemik ve diş parçalarından alınan DNA’lar üzerinden yapıldı.

Neandertal aile yaşam
- Reklam -
- Reklam -

Neandertal topluluğunun gündelik aile yaşantısı hakkında ipuçlarına ulaşılan yeni bir analiz gerçekleştirildi. Güney Sibirya’da, diş ve kemik parçaları üzerinden DNA’lardan yararlanılarak yapılan araştırmada birbirleriyle bağlantılı 13 kişi incelendi.

Neandertal insanı, 430 bin ila 40 bin yıl önce dünyada var olmuş bir insan türü. Onu daha yakından tanımak, bugüne dair de önemli ipuçları veriyor.

Bir Neandertal topluluğunun gündelik yaşantısına ışık tutan keşif, Güney Sibirya’daki mağaralardaki kalıntılar sayesinde yapıldı. Araştırmacılar; kadın, erkek ve çocuklardan alınan DNA’yı analiz etti. Sonucunda bir baba ve onun genç kızı, babayla akraba başka bir adam ve muhtemelen bir hala ve yeğen olmak üzere ikinci dereceden akrabaları birbirlerine bağlayan ilişkiler ağı tespit etti.

- Reklam -

Bilim insanları, araştırmaya konu olan topluluğun geniş mesafelere dağılmış 10 ile 30 kişiden oluştuğuna inanıyor.

Leipzig’deki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’ndeki çalışmanın yazarı Laurits Skov, Neandertallerin aynı dönemde yaşaması ve tek bir sosyal topluluğa ait olmalarını “çok heyecan verici” bulduğunu kaydetti.

İyi Korunmuş Neandertal Kalıntıları, Toplumların Aile Yaşantılarını Gün Yüzüne Çıkardı

Neandertallerin 430 bin yıl öncesinden 40 bin yıl öncesine, soyları tükenene dek yaşadıkları Batı Avrasya’daki mağaralarda birçok kalıntıya ulaşıldı. Bugüne dek, belirli bölgelerdeki toplulukların aynı aileye ait olup olmadıklarını söylemek güçtü.

Makalenin yazarlarından Benjamin Peter şu ifadeleri kullandı:

“Genel olarak Neandertal kalıntıları ve özellikle de iyi korunmuş DNA’lara sahip kalıntılar son derece nadirdir. Çoğunlukla binlerce kilometre ve on binlerce yıl arayla bölgelerden bekar bireylere ait kalıntılar bulmaya eğilimliyiz.”

Güney Sibirya’daki araştırmacılar arasında antik genomlar üzerinde çığır açan çalışmaları nedeniyle bu yıl tıpta Nobel ödülüne de layık görülen Svante Pääbo da yer alıyordu. Ekip, Güney Sibirya’nın Altay Dağları’ndaki Chagyrskaya mağarasında ve yakındaki Okladnikov mağarasında bulunan kalıntılarından alınan DNA’yı inceledi.

güney sibirya mağara Neandertal

Yaklaşık 54.000 yıl önce mağaralara sığınan Neandertaller, mağaraların baktığı nehir vadileri boyunca göç eden hayvanları avlıyorlardı. Bu hayvanlar arasında dağ keçisi, at ve bizon yer alıyordu. Araştırmacılar bu topluluğa ait kemiklerin yanı sıra hayvan kemikleri ve on binlerce taş aleti gün yüzüne çıkardı.

- Reklam -

Nature dergisindeki makalede antik DNA’nın, bazılarının aynı ailenin üyeleri olduğunu gösterdiğini ve aynı zamanda yaşayan Neandertallere işaret ettiğini anlatıyor.

Altay dağlarındaki daha geniş Neandertal popülasyonlarının epey dağınık olduğunu kaydeden Peter, şunları aktardı:

“Yine de yüz binlerce yıl boyunca zorlu bir ortamda direnmeyi başardılar. Bu, bence büyük bir saygıyı hak ediyor.”

Neandertal aile yaşam sibirya

“Dönüm Noktası”

Trinity College Dublin’de genetik alanında yardımcı doçent olan Dr. Lara Cassidy, bu çalışmayı bir tür “dönem noktası” olarak nitelendirirken şunları kaydetti:

“Toplulukların nasıl organize olduklarını anlamak pek çok nedenden dolayı önemli. Bu, insanları insanlaştırıyor ve yaşamlarına zengin bir bağlam kazandırıyor. Aynı zamanda, kendi Homo sapiens atalarımızın sosyal organizasyonunun benzersiz yönlerini de ortaya çıkarabilir. Bu, bugün neden burada olduğumuzu ve onların olmadığını anlamak için çok önemli.”

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

silent hill yeni oyun remake film dizi

Korku Klasiği Silent Hill Serisi ‘Sessizliğini’ Bozdu: Remake Dahil Yeni Oyunlar, Dizi ve Film Duyuruldu

YouTube Premium Abonelik Ücretleri Zamlandı

YouTube, Premium Servisinin Abonelik Ücretlerine Ciddi Oranda Zam Yaptı