in

Elon Musk’ın Neuralink Projesinde, Aceleye Getirilen Testler Yüzünden 1.500 Hayvanın Acılar İçinde Öldüğü Açıklandı

Neuralink projesi hakkındaki federal dava devam ediyor. Elon Musk’ın çip teknolojisi şirketi, yüzlerce hayvanın ölümünden sorumlu tutuluyor.

Neuralink Projesinde 1.500 Hayvanın Öldüğü Aktarıldı
- Reklam -
- Reklam -

Neuralink şirketi korkunç iddialarla anılmayı sürdürüyor. Daha önce de maymunlara işkence etmekle suçlanan şirketin son dört yılda aceleye getirilen testler nedeniyle 1.500 hayvanın ölümünden sorumlu olduğu belirtiliyor.

Elon Musk son aylarda her ne kadar Twitter ile gündemde yer edinse de, asında altında imzası bulunan birçok farklı projeye öncülük ediyor. SpaceX ve Tesla gibi markalar bunların en bilinenleri arasında yer alsa da, Neuralink gibi farklı projelerin de başında yer alıyor.

Şirketin asıl amacı, felçli veya nörolojik sorunları olan insanlara yardımcı olmak için tasarlanmış bir beyin implantı geliştirmek. (Daha fazla bilgi için sitemizde yer alan şu yazıya göz atabilirsiniz.) Diğer birçok tıbbi teknoloji şirketi gibi, Neuralink de bu araştırmalar sırasında domuz veya maymunların beyinlerine çip yerleştirmek gibi hayvanlar üzerinde testler yapıyor. Ne yazık ki bu tür araştırmalarda hayvan ölümleri yaşanıyor. Denekler genellikle bir deney tamamlandıktan sonra ötenazi işlemi ile uyutuluyor.

- Reklam -

Ancak şimdi Reuters’te yer alan habere göre Neuralink’te gerçekleşen hayvan ölümleri sayısının olması gerekenden çok daha yüksek olduğu bildirildi. Bunun nedeni olarak da Elon Musk’ın aceleye getirilmiş zaman çizelgeleri gösterildi. Görünüşe göre Musk’ın çalışanlar üzerindeki giderek artan baskısı, önlenebilir hatalarla sonuçlandı. Bu durumun başarısız deneylere, tekrarlanan testlere ve gereksiz ölümlere yol açtığı iddia edildi.

Neuralink Projesinde 1.500 Hayvanın Öldüğü Aktarıldı

İşin daha da kötü yanı bu hayvanların birçoğunun ölümü acısız olmadı. Deneylerde yapılan hataların, aynı anda şüpheli kalitede veriler üretirken gereksiz acılara neden olduğu bildirildi. Cerrahların yanlış cerrahi yapıştırıcı kullanması, çipin yanlış omurlara yerleştirmesi ve yanlış boyutta cihazlar yerleştirmesi gibi birçok neden hayvanların acı çekerek ölümüne sebebiyet verdi. Söz konusu işkence haberleri geçen şubat ayından bu yana konuşuluyor.

Yüzlerce Hayvanın Ölümünden Sorumlu Tutulan Neuralink Hakkında Soruşturma Açıldı

Reuters’in ulaştığı belgelere göre Neuralink, 2018’den bu yana domuzlar, maymunlar, fareler ve sıçanlar da dahil olmak üzere yaklaşık 1.500 hayvanı ölümün sebep oldu. Bununla birlikte hayvan ölümlerinin sayısının, Neuralink’in yanlış bir şey yaptığının bir göstergesi olmayabileceği de söyleniyor. Büyük ölçekli hayvan testleri yapan şirketler, mantıksal olarak çok sayıda ölüme de yol açıyor. Reuters ayrıca, Neuralink’in hayvanlar üzerinde gerçekten deney yapılıp öldürülene kadar diğer laboratuvarlara kıyasla nispeten iyi davrandığını belirtiyor.

- Reklam -

Yine de hem belgeler hem de Reuters’in 20’den fazla eski ve mevcut çalışanıyla yaptığı röportajlar, Musk’ın araştırmacıların çalışmalarını hızlandırması yönündeki talepleri nedeniyle test hayvanlarının gerekenden daha büyük ölçekte acı çektiğini ve öldüğünü gösteriyor.

Neuralink

Şirket hakkındaki soruşturmanın ABD Tarım Bakanlığı tarafından yürütüldüğü ve Hayvan Refahı Yasası’na odaklandığı bildiriliyor. Reuters, söz konusu soruşturmanın konuştuğu çalışanların iddialarıyla ilgili olup olmadığını kesin olarak doğrulayamadı. Yani soruşturma bu iddialarla ilgili değilse, Neuralink’in hayvan refahı hakları konusunda daha da fazla sorunlu bir şirket olduğu söylenebilir.

Şirket hakkında ortaya atılan iddialar hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Mashable

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

15 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Bu Elon Musk kadar boş beleş bir insan yok. Skandalların adamı.

  2. Avatar for autarch autarch dedi ki:

    Sayılar önemsiz, önemli olan işe yarayıp yaramadığı.

  3. Avatar for elhacGani elhacGani dedi ki:

    Sayılar önemli, başlarlar Elon Musk’dan da neurolink’inden de.

  4. Avatar for Davram Davram dedi ki:

    Kendilerini istemsizce de olsa bilim için feda etmişler. Oturup hayvanlara ağlayacağıma, “çağdaş” tıp için geliştirilen ilaçların üzerinde denendiği insan kobaylar için ağlarım. Evet, insancıyım.

  5. Avatar for GKS GKS dedi ki:

    Bir sosyopata bunu anlatamazsınız, boşverin. :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

10 cevap daha var.

Kayıp Rıhtım, 10. Boğaziçi Bilişim Ödülleri Adayı

Kayıp Rıhtım, Boğaziçi Bilişim Ödülleri’nde “En İyi Dijital Kültür Mecrası” Kategorisinde Aday Gösterildi

Kış Askeri - Daniel Mason

O. Henry Ödüllü Daniel Mason’ın I. Dünya Savaşı Yıllarında Geçen Tarihi Romanı “Kış Askeri” Raflarda