in

Elon Musk’ın Neuralink Şirketi, Maymunlara İşkence Etmekle Suçlanıyor: Hayvan Hakları Dernekleri Tepkili

Neuralink maymunlar üzerindeki deneyleri nedeniyle hayvanlara işkence etmekle suçlanıyor. Elon Musk’ın “beyin çipi” projesi eleştirilerin odağında.

Neuralink maymun işkence elon musk
- Reklam -
- Reklam -

Neuralink şirketinin maymunlar üzerinde yaptığı deneyler, hayvan hakları derneklerinin tepkisini çekti. Elon Musk’ın “beyin çipi” projesinde maymunlara işkence edildiği öne sürülüyor.

Bir hayvan hakları topluluğu, Elon Musk’ın sahibi olduğu Neuralink projesini hayvanlar üzerinde uygun olmayan deneyler yapmakla suçluyor. Suçlamaların temelinde maymunların işkence ve uygun olmayan şartlarda zihinsel ve fiziksel deneylere maruz kaldığı yer alıyor.

Geçen yıl bir maymun ile karşılıklı video oyunu oynayan Elon Musk, hayvanları uzay çağına getirdiğini açıklamıştı. Bir sonraki adımının Neuralink projesini insanlar üzerinde denemek olduğunu aktaran milyarder iş insanı, hayvan hakları derneklerinden tepki toplamayı sürdürüyor. Kâr amacı gütmeyen bir topluluk olan Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) Neuralink’in çalışmalarını ve çalışmaların yapıldığı California Üniversitesi’ni şikayet etti. Sivil toplum kuruluşu, Hayvan Hakları Kararnamesi gereğince deneyler sırasında hayvan haklarının ihlal edildiğini söylüyor.

- Reklam -

Neuralink Şirketinin Maymunların Vücut Bütünlüğünü Bozan Ölümcül Deneyler Yaptığı İddia Edildi

14 milyon dolarlık bir bütçe ile kurulan Neuralink projesi 23 maymun üzerinde “vücut bütünlüğünü bozucu ve ölümcül beyin deneyleri” yaptığı gerekçesiyle Amerikan Sağlık Kuruluşu’na şikayet edildi. Deneyler sırasında maymunların beyinlerine metal parçalar takıldığı, bunun sonucunda deneklerin beyin fonksiyonlarının zarar gördüğü ve çalışmaların uygun olmayan maddelerle yapıldığı iddia ediliyor. Ayrıca işlemler sırasında denek hayvanları ile ilgilenecek bir veteriner olmadığı da yapılan suçlamalar arasında.

PCRM araştırma sözcüsü Jeremy Beckham konu hakkında şu açıklamaları yaptı:

“California Üniversitesi, kamu tarafından sağlanmış araştırma enstitülerini bir milyardere vermiş olabilir. Fakat bu, çalışma şeffaflığını ve federal kanunlar tarafından ortaya konulan hayvan haklarını ihlal edebileceği anlamına gelmez.

“Dosyalar maymunların beyinlerine akıl almaz deneyler sonucunda zarar verildiği, ardından acı çekerek öldüklerini gösteriyor. Bu belgeler Elon Musk ve California Üniversitesi’nin bu korkunç işkencelerinin resimlerini neden kamudan sakladığını çok iyi anlatıyor.”

Neuralink maymun işkence elon musk suçlama

- Reklam -

California Üniversitesi Neuralink Suçlamalarına Yanıt Verdi

Neuralink çalışmalarını yürüten California Üniversitesi ise Fortune gazetesine yaptığı açıklamada bütün çalışmaların incelendiğini ve onayladığını söylüyor.

“Gözetimimiz altında bulunan bütün hayvanlara azami derecede önem gösteriyoruz. Hayvan çalışmaları oldukça sıkı bir şekilde denetleniyor. California Üniversitesi, Amerikan Tarım Dairesi dâhil olmak üzere bütün düzenlemelere ve kanuni gerekliliklere uygun olarak çalışmaktadır.”

Neuralink ise konuya dair bir açıklamada bulunmadı. Ancak şirketin maymunlar üzerinde deneyler yaptığı kamu tarafından uzun süredir biliniyor. Şirketin geçen yıl bir maymunun bilgisayar ile Pong oyununu oynadığı videoyu çalışmalarının geldiği noktayı kanıtlamak adına paylaşmıştı.

Siz Neuralink şirketinin çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Futurism

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

marvel dizileri netflix ayrılma

Marvel Dizilerinin Netflix’ten Ayrılacağı Tarih Belli Oldu

Ivan Reitman ghostbusters yönetmeni ölüm

Ghostbusters’ın Yönetmeni Ivan Reitman Hayatını Kaybetti