in

Ölü Örümcekler ‘Nekrobotlara’ Dönüştürüldü: Robotik Atık Miktarının Azaltılması Hedefleniyor

Ölü örümcekler ‘nekrobotlara’ dönüştürüldü. Robotik atık miktarını azaltmayı hedefleyen bilim insanları, örümceklerden yararlanmayı planlıyor.

olu orumcek nekrobot
- Reklam -
- Reklam -

Ölü örümcekler üzerinde yapılan deney tüyler ürpertti. Robotik atık miktarını azaltmak için çalışan bilim insanları, farklı teknikler deniyor.

Bilim insanları, ölü örümcekleri kabuslarınızdan çıkıp nekrobotlara dönüştürmenin bir yolunu buldular. Teksas’taki Rice Üniversitesi’nden araştırmacılar, kurt örümceği kadavralarına hava pompalayarak bacaklarını açıp nesneleri kavramalarını sağladı.

Örümceğimsilerin veya araknidlerin, vücut ağırlıklarının yüzde 130’unu taşıyabildikleri keşfedildi. Projede yer alan yardımcı doçent Daniel Preston, çalışmayla ilgili olarak şunları söyledi:

- Reklam -

“Ölü örümcekler, küçük ölçekli tutucular için mükemmel bir mimariye sahipler. Daha önce kullanılmamış ama çok fazla potansiyeli olan bir alan.”

Houston merkezli kurumda çalışan makine mühendisleri, laboratuvarlarında bir şeyleri hareket ettirirken ölmüş ve bacakları kıvrılmış örümceklerle karşılaştıktan sonra bu projeyi düşünmeye başladılar. Baş yazar Faye Yap, örümceklerin öldükten sonra bacaklarının neden içe doğru kıvrıldığını öğrenmek istedi.

“Örümceklerde, insanlarda pazı ve triseps gibi antagonistik kas çiftleri yoktur. Sadece bacaklarının kıvrılmasını sağlayan fleksör kasları vardır ve onları hidrolik basınçla dışarı doğru uzatırlar. Öldüklerinde vücutlarına aktif olarak baskı yapma yeteneklerini kaybederler. Bu yüzden kıvrılırlar.”

Ölü Örümcek Nekrobot

Ölü Örümcekler ‘Nekrobot’ Olarak Farklı Alanlarda Kullanılabilir

Bu bilgiyi elde eden araştırmacılar, ardından bunu nasıl kullanabileceklerine dair çalışma başlattılar. Advanced Science’da yayımlanan bir makalede ekip, ‘nekrobot’u nasıl yarattıklarını yazdılar.

Ölü örümceğe ilk önce bir iğne vurdular ve vurduları prosoma bölgesini bir süper yapıştırıcı ile tutturdular. İğnenin diğer ucu, örümceğin bacaklarını neredeyse anında harekete geçirmek için hava pompalayan bir el şırıngasına bağlandı. Böylece ölü örümceğin bacaklarının hareket etmesini ve hatta başka bir örümceği kaldırmasını sağladı.

- Reklam -

Yapılan çalışmada, herhangi bir aşınma ve yıpranma yaşamadan önce en az 1.000 açma-kapama döngüsünden geçebildikleri için oldukça sağlam oldukları da keşfedildi.

giphy.gif?cid=790b7611f951c85174c63ccb3654875b960b07da99cadd4a&rid=giphy

Ekip, ölü örümcek kavrayıcılarının, gerçek dünyada ‘nekrobotik’ olarak adlandırdıkları yeni bir robotik alanına kapı açacağını umuyor.

“İnceleyebileceğimiz pek çok seç ve yerleştir görevi var. Bu küçük ölçeklerdeki nesneleri sıralamak veya hareket ettirmek gibi tekrarlayan görevler ve hatta belki de mikro elektroniklerin montajı gibi şeyler var.”

Sadece teknoloji alanında değil, doğada daha küçük böcekleri yakalamak için de bu tür bir teknolojinin kullanılabileceği, sonuçta bir canlı yaşam formu olan örümceğin doğal bir kamuflaj sağladığı belirtildi.

Bu tür çalışmalar hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Daily Mail

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for anon6571210 anon6571210 dedi ki:

    Örümceğin ölüsüne bile rahatlık yok desenize. :expressionless:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

NASA, Uzaylı Ararken Güneş'ten Yararlanacak

NASA’nın ‘Uzaylı Arayışı’ Sürüyor: Güneş, Bir Tür Teleskop Olarak Kullanılacak

Oppenheimer fragmanı - yeni christopher nolan filmi

Christopher Nolan’ın Atom Bombasının Mucidini Konu Alan Filmi “Oppenheimer”dan İlk Fragman