in

Ölü Yıldızların Doğası Yeni Teknikle Gözlemlendi

Fizikçi Alexander Bataller, tamamen evdeki malzemeleriyle yıldızların öldükten sonra neler olduğunu gösteren bir simülasyon yarattı.

Alexander Bataller
- Reklam -
- Reklam -

Bir bilim insanı ucuz ev malzemeleri kullanarak dünyaya uzak ölü yıldızların içlerini incelemek için yer çekimi kristalleri yarattı.

Yeni kavram, North Carolina State Üniversitesi’nde fizikçi olan Alexander Bataller tarafından geliştirildi. Bataller bu hafta araştırmalarını Amerikan Fizik Topluluğunun Florida Fort Lauderdale’deki Plazma Fiziği Anabilim Dalı’nın yıllık toplantısında sunacak.

Bataller, elektronların ancak çok özel bir koşul kümesi yaşadığında oluşan model olan Wigner kristalleşmesini gösterebilecek, erişilebilir bir teknik geliştirmeye ilham verdi.

- Reklam -

Bir Wigner kristali oluşturmak için elektronlar, birbirlerini doğal olarak itmelerine rağmen birbirlerine yakın durmaya zorlayan bir alana kapatılmalıdır. Bu koşullar, süpernovada patlamış ve Dünya’nın büyüklüğü hakkında süper yoğun alanlara çökmüş yıldızların kalıntıları olan beyaz cüce yıldızlarda karşılanmaktadır.

Yeni Yöntem, Yıldızlar Öldükten Sonra Neler Olduğuna Dair İpuçları Verecek

Bataller kendi yıldızımızın da beyaz bir cüce olacağını, bunun evrimin doğal bir parçası olduğunu ve Dünya’nın sonraki yaşamında neler olacağını bilmek isteyeceğimizi söyledi.

- Reklam -

Bilim insanları, onlarca yıldır Wigner kristalleri hakkında teoriler üretmiş olsalar da; bu kalıplar deneysel olarak çalışmak için maddenin en anlaşılmaz durumlarından biri olmaya devam ediyor.

Bataller yer çekimi kristali hakkında kendisini en çok heyecanlandıran şeyin beyaz cüce yıldızlara kadar astrofizik bağlamlarda çalışılmış bir olgu olduğunu ancak iyon tuzakları ve tozlu plazma tuzakları gibi milyonlarca dolarlık deneylerin olduğunu söyledi. Bu deneylerde Wigner kristallerinin çok küçük ölçeklerde kullanılması gerekiyordu. Fakat Bataller, aynı prensiplerin metal toplar gibi daha büyük nesnelerle yapılıp yapılamayacağını merak etti. Nihayetinde Wigner kristallerinin alüminyum ve bakırdan yapılmış büyük toplara elektrik yükü verilerek simüle edilebileceğini keşfetti.

YouTube video

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Çin

Modern Çin Edebiyatının Öyküsü Kitaplaştırıldı

Marvel

Godfather’ın Yönetmeni Marvel Filmlerini Değersiz Buluyor