in

Ölen Yakınlarınızla Konuşabileceğiniz Yeni Bir Sanal Evren Kuruldu

Ölen akraba ve arkadaşlarınızla konuşabileceğiniz yeni bir metaverse oluşturuldu. Distopya yapımlarını aratmayan yeni girişim, ‘sevdiklerinizle sonsuza dek yaşayabileceğiniz’ bir evren vadediyor.

ölüler ile konuşulan metaverse live forever
- Reklam -
- Reklam -

Ölen akraba ve arkadaşlarınızla konuşabileceğiniz, “avatar”lar aracılığıyla sonsuza dek var olabileceğiniz bir sanal evren kuruldu. Somnium Space tarafından kurulan bu metaverse, distopya yapımlarını aratmayan vaatlere sahip.

Geçen günlerde 2. sezonu yayınlanan Amazon Prime’ın Upload dizisi, insanların öldükten sonra bilinçlerini taşıyabildiği bir dünyada geçiyor. Bilimkurgu ve mizahı bir araya getiren yapım, bu fikrin işlendiği birçok eserden birisi. Bununla birlikte bilimkurgu ürünlerinin gerçeğe dönüşmeye başladığı bir zamanı yaşadığımız da yadsınamaz.

Somnium Space adlı VR oyun şirketi Facebook’un Meta’sına benzer yeni bir metaverse yarattı. Ancak bu yeni girişim, ölen akrabalarınız ve yakınlarınızla buluşmanızı sağlamayı hedefliyor. Bu tam olarak bir cennet değil ve her iki taraf da ‘şahsen’ orada olmayacak. Ancak en azından sizin ve sevdiklerinizin sonsuza dek yaşayabileceği bir evren söz konusu. En azından kâğıt üzerinde. Elbette bunun iyi bir fikir olup olmadığı hâlâ çok tartışmalı.

- Reklam -

“Live Forever” Kişinin Verilerini Sunucularında Tutuyor

Somnium Space’in “Live Forever” (Sonsuza Dek Yaşa) adlı girişimi yılda yaklaşık 50 ABD dolarlık bir abonelik ücretine sahip.

Artırılmış gerçeklik teknolojisiyle kişilerin vücut dilleri, hareketleri, konuşmaları ve diğer karakter özelliklerini kaydeden şirket, bu verileri Somnium sunucularında saklamayı hedefliyor. Uygulamaya üye olan kullanıcıların ölmesi durumunda, kişinin yakınları ölen kişiyi mümkün olan en iyi şekilde taklit eden yeni ve bir yapay zekâ tarafından yönetilen temsilleriyle iletişim kurabilecek.

ölüler metaverse live forever

Şirketin kurucusu Artur Sychov, VICE’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

- Reklam -

“Eğer ölürsem insanlar gelip benim sesim ve hareketlerimi kullanan avatarımla sohbet edebilirler. Belki de ilk on dakika içinde bunun bir yapay zekâ olduğunu anlayamazsınız. Amacımız da bu.”

Ölümsüzlük Arayışı Dijital Dünyada da Sürüyor

İnsanlığın ölümsüzlük arayışı sürüyor. Pikseller ve kodlardan oluşan ölümsüzlük, fiziksel dünyayı işaret eden diğer yöntemlerden daha az tehlikeli olabilir. Ancak yine de ölen bir kişinin taklit edilmesi konusu hâlâ tartışmalara açık.

Geçen hafta, bilim insanlarının yaşlanmayı 30 yıl geriye döndüren bir yöntem geliştirmeyi başarmıştı. Amazon’un sahibi Jeff Bezos da ölümsüzlük arayışını sürdürenler arasında. Elon Musk ise, Bezos’un bu fikrine karşı çıkıyor.

Siz bu girişimi nasıl buluyorsunuz? Etik açıdan akıllarda soru işaretleri uyandırıyor mu? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Futurism

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    İnsanların acısını, üzüntüsünü kullanarak nakite çevirme :+1:

  2. Avatar for alper alper dedi ki:

    Sonraki aşama Caprica gezegeni ve elbette Cylonlar, devamını biliyorsunuz 12 koloninin sonu. :slight_smile:

    Kaptan Adama ve Galacticamızda yok.

  3. Avatar for merveriii merveriii dedi ki:

    Azınlık Raporu filminde buna benzer bir teknoloji vardı. Yıllar önce izlerken bunun yapılabilirliği üzerinde düşünmüştüm. İyi ve kötü tarafları var. Ama etik değil. Uzun vadede ağır psikolojik sorunlara yol açabilir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Billie Eilish, The Simpsons Kısa Filminde Yer Aldı

Billie Eilish, The Simpsons’a Konuk Oldu: Disney+’a Özel Kısa Film Geliyor

Liz Sheridan Yaşamını Yitirdi: Seinfeld Oyuncusuna Veda

Seinfeld ve ALF Dizilerinde Rol Alan Liz Sheridan Hayatını Kaybetti