in

Ölüm Anında İnsan Beyninde Yaşananlar Keşfedildi: “Hayatım Gözlerimin Önünden Geçti” Sözü Doğru Olabilir

Ölüm anı sırasında insan beyninde yaşananlara dair önemli bir gizem aralanmış olabilir. Ölüme yaklaşan deneyimlerden sonra sıkça kullanılan sözün doğru olabileceği ortaya çıktı.

ölüm anı deneyim beyin
- Reklam -
- Reklam -

Ölüm hakkında bilinmeyen hâlâ pek çok detay var. Ölüm sırasında insan beyninde yaşananlar da bunlardan birisi. Tesadüf eseri ortaya çıkan çalışma, ölüme yaklaşan bir deneyim sonrasında kullanılan, “Hayatım gözlerimin önünden film şeridi gibi geçti,” sözünün doğru olabileceğini ortaya koydu.

Bütün hayatım gözlerimin önünden bir film şeridi gibi geçti,” sözü, ölüme yakın bir deneyim yaşayan insanların sık sık kullandığı bir tabir. Şimdiyse bu ifadenin kelimenin tam anlamıyla gerçeği yansıtıyor olabileceği anlaşıldı.

Bilim insanları, ölmekte olan bir hastanın beyin aktivitelerini ilk defa kaydederek kişinin rüya görme, hafıza ve hatırlama gibi süreçlerdeki beyin dalgalarını modellemeyi başardılar.

- Reklam -

Çalışma aslında beynin ölüm anındaki aktivitesini ölçmek için tasarlanmamıştı. Bu açıdan işler tamamen tesadüfi bir şekilde gelişti. Araştırmacılar nöbetleri izlemek için EEG (Elektroensefalografi) kullanan 87 yaşındaki bir epilepsi hastasının beyin dalgalarını halihazırda zaten takip ediyorlardı. Ancak hasta, tedavi esnasında aniden kalp krizi geçirdi ve hayatını kaybetti.

Bu sayede araştırmacılar ölüm anı sırasındaki yaklaşık 15 dakikalık bir beyin aktivitesini kaydetmeyi başarmış oldular. Kalbin atmayı bıraktığı ilk 30 saniyeye odaklanan bilim insanları, gama salınımları olarak bilinen beyin dalgalarındaki aktiviteyi tespit ettiler. Bunlar rüya görme, meditasyon ve hafızadan görüntüler görme gibi süreçleri kapsıyordu.

Ölüm Anı Sırasındaki Beyin Aktiviteleri Bazı Soruları Yeniden Gündeme Getiriyor

Frontiers in Aging Neuroscience dergisinde yayımlanan araştırmanın başyazarı Dr. Ajmal Zemmar şunları kaydetti:

“Hatırlamayla ilgili salınımlar üreten beyin, ölüme yakın deneyimlerde bildirilenlere benzer bir şekilde, ölmeden hemen önce önemli yaşam olaylarının son bir hatırlatmasını oynatıyor olabilir. Bu bulgular, yaşamın tam olarak ne zaman sona erdiği konusundaki anlayışımıza meydan okuyor. Organ bağışının zamanlamasıyla ilgili sorunları gündeme getiriyor.”

ölüm anı deneyim beyin

- Reklam -

Araştırmacılar, gözlemlerde beynin içindeki kan akışı durduktan sonra bile koordineli bir şekilde aktiviteye şahit olunduğunu aktarıyor. Ölüm zamanı sırasındaki gama dalgalarındaki değişiklikler daha önce fareler üzerinde tespit edilmişti. Ancak bu durum insanlar üzerinde ilk defa gözlemleniyor.

Bilim insanları, sonuçların daha kapsamlı çalışmalarla geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu makaledeki sonuçlar, yalnızca tek bir vaka üzerinden elde edildi. Sonuçların epilepsi geçiren bir hastaya ait olması da dikkat çeken detaylardan birisi.

Zemmar sözlerini şu şekilde noktaladı:

“Bu araştırmadan öğrenebileceğimiz bir şey var: Sevdiklerimizin gözlerinin kapandığı, bizi artık dinlemediği o anda bile beyinlerinde hayatlarının güzel anlarından bazı sahneleri tekrar görüyor olabilirler.”

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: New Atlas

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Wild Cards Çizgi Roman Oluyor: George R.R. Martin Marvel

George R.R. Martin ve Marvel’dan Yeni Proje: Wild Cards Çizgi Romanı Geliyor

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore | Karakter Posterleri

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore’dan Karakter Posterleri Yayınlandı