in

Bilim İnsanları, Palyaço Korkusunun Ardındaki Nedeni Ortaya Çıkardı

Palyaçolar hakkında yapılan yeni bir araştırma, bu korkunun temelinde ne olabileceğine dair yanıtlar arıyor.

Palyaçolar Neden Korkunç? Bilim İnsanları Cevapladı
- Reklam -
- Reklam -

Palyaçolar bazı insanlar için neden korkutucu, sorusuna bilimsel bir yanıt geldi. Bilim insanları, bu korkunun perde arkasındaki gerçeği ortaya çıkarmak için bir çalışma yürüttü.

Çoğu korku edebiyatı tutkunu, Stephen King’in 1986 tarihli It (O) romanında yer alan Pennywise adlı kurmaca karakterin; bu fobinin ardındaki neden olduğunu düşünüyor olabilir. Araştırmacılar, işi bilimsel bir temele oturtmak için kolları sıvadı.

Coulrophobia (Koulrofobi) olarak da bilinen palyaço korkusu, birçok kültürde yetişkinler ve çocuklar arasında yaygın olarak bilinen bir korku. Frontiers in Psychology dergisinde yayımlanan son bir araştırmada bilim insanları, 64 ülkeden yaklaşık 1.000 yetişkin katılımcının uluslararası bir anketinden elde edilen verileri değerlendirdi ve katılımcıların yarısından fazlasının palyaço korkusunun olduğunu tespit etti. Üstelik bunlardan yaklaşık %5’i palyaçolardan “son derece korktuklarını” söyledi.

- Reklam -

Araştırmaya göre abartılmış yüz özellikleri ve duygusal sinyalleri gizleyen makyaj, insanların palyaçolardan korkmasının ana nedenleri olarak gözükmekte. Stephen King’in O kitabındaki Pennywise karakteri gibi popüler kültürdeki olumsuz tasvirler de başka bir yan etken olarak gösteriliyor. Anket katılımcıları arasında en yüksek puanları alan faktörlerden biri de palyaçoların öngörülemeyen davranışları.

Bilim İnsanları, Palyaço Korkusunun Ardındaki Nedeni Ortaya Çıkardı

Araştırmacılar, korkunun nedeninin tek bir özellik olmadığını, ancak bu özelliklerin bir araya gelmesinin bir korku hissi yarattığını düşünüyorlar. Bu nedenle palyaçoların insanlara tam olarak benzememesinden kaynaklanan “tekinsiz vadi etkisi”nin (uncanny valley), cildi tamamen kaplayan makyajın birleşimi ile insanlar arasında korku yaratmanın bazı faktörleri olabileceği düşünülüyor. Ayrıca makyajdaki kırmızılığın, “hastalık ve bulaşıcı hastalığı anımsatan” özelliğinin de yetişkinler ve çocuklar arasında korkuya neden olduğu belirtiliyor.

“Palyaçolar Neden Korkunç?” Sorusunun Cevabı Birden Fazla Kriterde Saklı

Çalışmanın sınırlılıklarından bahseden araştırmacılar, katılımcıların %54’ünün kendilerinin palyaço korkusu olduğunu belirttiklerini, ancak çalışmanın bu katılımcıların bir özel fobi tanı kriterini karşılayıp karşılamadığını değerlendirmediğini söyledi. Gelecekteki çalışmaların “eşlik eden zihinsel sağlık koşulları” ile ilgili diğer faktörleri de ele alması gerektiğini belirttiler.

- Reklam -

Söz konusu araştırmayı yapanlar, gelecekte yüzleri hayvan gibi boyanmış insanların aynı tür korku uyandırmaya eğilimli olup olmadığını veya özellikle palyaço makyajlarının korku uyandıran özelliklere sahip olup olmadığını çözmeyi umduklarını söylüyorlar.

Palyaçolar Neden Korkunç? Bilim İnsanları Cevapladı

Araştırmacılar bu konuda daha fazla çalışmanın gerektiğini ve sirklerin, karnavalların ve benzeri eğlence etkinliklerinin, bu korkunun üstesinden gelmeye yardımcı olmak için kullanılabileceğini de belirtiyorlar. Sonuç olarak bu çalışma ileride birçok insanda var olan palyaço korkusunun üstesinden gelmek için daha iyi çözümlerin bulunmasına yardımcı olabilir ve bu korkunun nedenlerini anlamak için önemli bir adım olabilir.

Sizler yapılan bilimsel araştırma konusunda neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Gayet mantıklı ve kabul edilebilir nedenler, düşününce bunlar olabileceği son derece yattı kafama :sweat_smile: Bu tür çalışmalara dair haberlerin, ana akım basında da yaygınlaşıp çoğunluğa ulaştırılması dileğiyle.

  2. Avatar for kuklacini kuklacini dedi ki:

    Çok fazla amerikan işi izlediğimden mi bilmiyorum genelde taciz ve tecavüz olayları ve buna bağlı şehir efsaneleri diye düşünmüşümdür.

  3. Avatar for GKS GKS dedi ki:

    Bilimsel kısım nerede ben göremedim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Jon Bernthal "Daredevil: Born Again"de Punisher'ı Oynayacak

Jon Bernthal “Daredevil: Born Again” ile Punisher Olarak Geri Dönüyor

Isabelle - Andre Gide

André Gide İmzalı “Isabelle” Yeniden Türkçe Raflarında