in

300 Metre Derinlikte Yaşayan Parlayan Köpek Balığı Bulundu

Okyanusların derinlikleri şaşırtmaya devam ediyor. Yeni Zelanda açıklarında, 300 metre derinlikte yaşayan parlayan köpek balıkları bulundu.

Parlayan Köpek Balığı
- Reklam -
- Reklam -

Yeni Zelanda’da gözlemlenen bir parlayan köpek balığı görüldü. Derinlerde yaşayan deniz canlılarında görülen bu parlamaya biyolüminesans deniyor. Vücut içerisinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonlarla oluşan enerji sayesinde yayılan enerjinin sebep olduğu biyolüminesans şimdiye kadar köpekbalıklarında gözlemlenmemişti.

Parlayan küt burunlu köpek balıkları, okyanusun 300 metre derinlerinde, ışığın ulaşamadığı bölgelerde yaşıyor. Uzmanlara göre,bu yetenek avların dikkatini dağıtıp saldırıyı kolaylaştırmak için geliştirilmiş. Ayrıca, yeni kara karınlı fener köpek balığı ve güney fener köpek balıklarının da biyolüminesans kullandığı gözlemlendi.

Denizlerde parlayan canlıların yaşaması yeni bir haber değil fakat ilk kez büyük bir köpek balığında gözlemlenmesi bilim insanlarını şaşırttı. Küt burunlu köpek balıkları 1 metre ile 1.8 metre arasında büyüklükte.

- Reklam -

Çalışmayla ilgili yayınlanan makalede şu ifadelere yer verildi:

“Biyolüminesans denizde gerçekleşen olağan üstü ve nadir bir fenomen olarak görülüyor. Okyanusun derinliğini düşünürsek karanlık ortamlarda ışık yayıyor olmak gezegenimizin en büyük ekosistemi için önemli bir rol oynuyor olmalı.

Yeni Zelanda’da gözlemlenen bu üç parlayan köpek balığı türü köpek balıklarındaki biyolüminesans örneklerini ayrıntılı araştırmamız gerektiğini gösteiyor. Derinlerde parlayan veya parlamayan pek çok deniz yaratığı yaşıyor olabilir.”

Parlayan Köpek Balığı, Parlama Yeteneğini Karanlıkta Kamufle Olmak İçin Kullanılıyor

Parlayan Köpek Balığı

- Reklam -

Gözlemlenen üç tür de okyanusun alaca karanlık bölgesi denilen 200-600 metre arasındaki kısımlarda yaşıyor. Işıksız bir ortamda var olan köpek balıkları, parlama yeteneklerini avlarının üstünde yüzüp, parlak deniz yüzeyinden gelen ışıkta kamufle olarak daha kolay saldırabilmek için kullanıyor.

Çoğunlukla küt burunlu köpek balığına odaklanılan çalışmada, bu yaratıkların, köpek balıkları arasındaki en yavaş yüzme hızına sahip olduğu anlaşıldı. Bu da, kinetik enerji birikimine ve avlanmak veya kaçmak için gerektiği zaman olağanüstü bir hıza ulaşabilme imkânı sağlıyor.

Bir örneğin midesini inceleyen bilim insanları, küt burunlu köpek balıklarının küçük fener köpek balıklarıyla beslendiğini öğrendi. Fener köpek balıklarının avcılarından çok daha hızlı olduğu unutulmamalı. Araştırmacıların tahminlerine göre küt burunlu köpek balıkları, gizlice ve yüzeyden yansıyan ışıklara karışarak avlanıyor. Aynı yetenek, derinlerde yaşayan ve kendilerinden çok daha büyük olan diğer avcılardan kaçmak için de kullanılıyor.

Parlayan köpek balığı sizde nasıl bir tepki uyandırdı? Okyanusun derinliklerine gidildikçe ne gibi canlılarla karşılaşacağız? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Daily Mail

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dolunay Ayini - Özlem Ertan | Yazarının Kaleminden

Dolunay Ayini – Özlem Ertan | Yazarının Kaleminden

Harry Potter ve Lanetli Çocuk Film HBO Max

Harry Potter ve Lanetli Çocuk Filmi Dahil Yeni Büyücülük Dünyası Yapımları Yolda Olabilir