in

Antarktika’daki Adélie Penguenlerinin Aynada Kendilerini Tanıyabildikleri Ortaya Çıktı

Antarktika’da yaşayan yabani Adélie penguenleri, ‘öz farkındalık’ belirtileri gösteriyor. Yapılan deneyler, heyecan verici sonuçları işaret ediyor.

Penguenler Ayna Kendini Tanıma
- Reklam -
- Reklam -

Antarktika’daki Adélie penguenleri hakkında yapılan bir gözlem, bu canlıların ayna karşısında kendilerini tanıyabildiğine dair ipuçları sağladı.

“Benlik duygusu güçlü” hayvanlar arasına penguenler de katılmış olabilir. Şimdiye dek yalnızca birkaç memeli türü ve balığın geçebildiği ayna testinden; yabani Adélie penguenlerin de tam not aldığı ortaya çıktı. Bu test, canlıların “öz farkındalığa” sahip olduğuna dair önemli veriler sunuyor.

Hayvanların ayna karşısındaki hareketleri, 50 yılı aşkın süredir gözlemleniyor. Kendini tanıyabilme de canlılardaki zekânın önemli göstergeleri arasında yer alıyor.

- Reklam -

Ayna testi, bir hayvanın vücuduna renkli bir çıkartma yapıştırılmasıyla başlıyor. Ardından hayvanın önüne ayna yerleştiriliyor ve hayvan işareti anlamlandırmaya çabalıyor. Hayvan daha sonra işareti incelemeye ya da ondan kurtulmaya kalkarsa yansımaların doğasını anladığı ve kendini tanımlayabildiği kabul ediliyor.

Ayna Testi, Penguenler için Belirleyici Oldu

Henüz hakem onayından geçmeyen ve ön baskısı Biorxiv’de yayımlanan makaleye göre araştırmalar 2020 yılının başlarında, Dog’s Neck Buz Sahanlığı’nda ve Doğu Antarktika’daki Svenner Adası’nda gerçekleştirildi.

Bilim insanları, penguenlerin kendilerinin farkında olup olmadıklarını belirlemek için çeşitli testler gerçekleştirdi. Gelen ilk bulgular ise penguenlerin kendilerinin farkında olabileceğine dair ipuçları verdi. Ancak yine de durumun somut olarak kanıtlanabilmesi için daha fazla teste ihtiyaç var.

Ayna Deneyi Penguenler

Ayna testinde başarısız olan hayvanlar çoğunlukla aynadaki yansımalarına karşı agresif davranıyordu. Fakat yabani penguenlerden hiçbirisi böyle bir davranışta bulunmadı. İş aynaya yapıştırılan çıkartma ve hayvanlara giydirilen önlüklere gelince işler biraz bulanık bir hâl aldı.

Hayvanlar, çıkartmaları gagalarıyla sökmeye çalışırken önlüklerden pek de rahatsız olmuş gibi görünmedi.

- Reklam -

Araştırmanın yazarları makalelerinde şu ifadeleri kullandı:

“Bu deney dizisinin, herhangi bir penguen türünde öz farkındalığın potansiyel varlığına ilişkin yürütülen muhtemelen ilk araştırma. Ayrıca insan dışı bir türün doğal ortamında serbestçe dolaşan canlıları bilişsel deneye dahil etmek konusunda da öncülük ettiğimize inanıyoruz.”

Penguenler Ayna Kendini Tanıyor

Bu canlıların kesin olarak öz farkındalığa sahip olup olmadıklarını ise ilerleyen dönemlerde gerçekleştirilen çalışmalar söyleyecek.

Ayna testi hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da belirtebilir, bizleri Google Haberler üzerinden de takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Walking Dead Evreni Hayvan

The Walking Dead’in Yaratıcısı, Seride Neden Çok Az Hayvan Olduğunu Açıkladı: Cevap Fazlasıyla Teknik

Stan Lee Belgeseli Marvel

Stan Lee Belgeseli Duyuruldu: Çizgi Roman Yazarının Hayat Hikâyesi Disney+’a Geliyor