in

NASA’nın Keşif Aracı Mars’a İniş Yaptı: İşte İlk Fotoğraf

Perseverance aracı Mars’a iniş yaptı. NASA’nın kâşifi Kızıl Gezegen’e başarıyla indi ve ilk fotoğrafı da paylaştı.

Perseverance nasa mars ilk
- Reklam -
- Reklam -

NASAnın Perseverance adını verdiği keşif aracı, başarılı bir şekilde Mars gezegenine iniş yaptı. Dünyaya ilk fotoğrafı da gönderen uzay aracı Kızıl Gezegende yaşamın izlerini arayacak.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından geçen yılın temmuz ayında fırlatılan Perseverance isimli keşif aracı, dün Türkiye saatiyle gece yarısına yakın (23.55) Kızıl Gezegenin yüzeyine başarılı şekilde indi. NASAnın canlı yayınladığı iniş anı sonrası kısa sürede düşük çözünürlüklü de olsa fotoğraflar gelmeye başladı.

NASA uzmanları süreci “7 dakikalık dehşet” olarak nitelendirdi. Sonunda Perseverance 20 bin kilometreyi aşkın hızla girdiği atmosferden; yüzeye ulaşmaya başladığında hızına düşerek inişi başarıyla gerçekleştirdi.

- Reklam -

Perseverance, dünya dışı bir toprak parçasına gönderilen en gelişmiş teknolojilerle donatılmış bir keşif aracı olarak hazırlandı. Amacı, Marstaki Jezero Krateri’nde incelemelerde bulunmak ve bundan milyarlarca yıl önce göl olduğu düşünülen yerde yaşamın izlerini aramak.

Perseverance Keşif Aracı Mars Atmosferinde Oksijen Üretmeye Çalışacak

Perseverance nasa mars ilk

Gelişmiş teknolojilerle donatılmış olan aracın yapacağı tek iş kaya parçaları örnekleri toplamak veya yaşamın izlerini aramak olmayacak. Araç, üzerinde bulunan cihazlar yardımıyla gelecekteki insan kolonileşmesi için çalışacak. Aracın Marsın karbondioksit atmosferinden oksijen üretme yeteneği de bu süreçte test edilecek.

Perseverance keşif aracının alt cebinde ayrıca mini bir helikopter de bulunuyor. Mars helikopteri adını verdikleri cihaz, 1,8 kg ağırlığında. Tek seferde yaklaşık 300 metre uçabilecek şekilde hazırlandı. Uzaktan kumanda ile dünyadan kontrol edilecek cihazın da görevlerde önemli yardımı olması bekleniyor.

- Reklam -

Bunun dışında araçta bu sefer öncekilerden farklı olarak gelişmiş mikrofonlar da bulunuyor. Böylece Marstan gelen sesleri de dinleme fırsatı bulabileceğiz.

Bir süre indiği yerde kalacak olan ve Güneş enerjisi ile yakıt depolayacak olan aracın; yaklaşık bir ay içerisinde elle tutulur bilgileri gezegenimize göndermesi bekleniyor. Uzay aracı Marsa iniş yaptıktan çok kısa bir süre sonra üzerinde bulunan kameralardan düşük çözünürlüklü bir fotoğraf da paylaştı.

NASAdaki ekip, 2019 yılında kratere oldukça benzer özellikler gösteren Burdurdaki Salda Gölünde incelemelerde bulunmuştu. Ekip, Mars’ta bulunan kraterde nasıl bir şey bekleyeceklerine dair fikre Salda Gölü sayesinde sahip olduklarını açıklamışlardı.

Peki ya siz dünya dışı yaşam konusunda neler düşünüyorsunuz? Mikroorganizma ölçeğinde de olsa Mars yüzeyinde yaşamın izlerine rastlanma ihtimali var mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forumda paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

zaman çarkı - robert jordan

Zaman Çarkı İçin Yayınlanan Yeni Görüntüler Mat Cauthon’un Lanetli Hançerini Tanıttı

Aleyna Tilki İşte Bu Benim Masalım IMDb

Aleyna Tilki’nin İşte Bu Benim Masalım’ı, IMDb’nin En Düşük Puanlı Dizileri Arasına Girdi