in

Mars Kâşifi Perseverance’ın Paraşütündeki Gizli Desenin Anlamı Çözüldü

Perseverance uzay aracının Mars’a iniş yaparken kullandığı paraşütteki gizli mesaj çözüldü. NASA ilham vermeye devam ediyor.

Perseverance Paraşüt Gizli Kod Mars Nasa
- Reklam -
- Reklam -

Mars 2020 görevi kapsamında Kızıl Gezegen’e iniş yapan Perseverance aracından gizli bir mesaj var. Aracın gezegene inerken kullandığı paraşütteki desende saklanan mesaj çözümlendi. NASA, yeni görevinde insanlara ilham vermeye devam ediyor.

Geçen hafta uzay çalışmaları adına önemli bir eşik daha aşıldı. NASA, 7 aylık yolculuğunu tamamlayan Perseverance uzay aracını başarılı bir şekilde Mars’a indirdi. Heyecanlı yolculuğun tamamlanması ve Perseverance’ın hızlıca düşük çözünürlükte görseller göndermesi de heyecan verici bir deneyim yaşamamıza neden oldu.

Perseverance’ın Kızıl Gezegen’e inmesinden iki gün sonra da, Ingenuity adını taşıyan Mars helikopterinden heyecan verici bir mesaj geldi: “Her şey yolunda.”

- Reklam -

Bataryalarının şarj durumu ve ana istasyonunun tasarlandığı şekilde çalıştığı tespit edilen Ingenuity, yakında ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Bu kısa süre içerisinde Kızıl Gezegen’deki en teknolojik aletlerle donatılmış olan Perseverance da yüksek çözünürlükte fotoğraflar çekip göndermeye devam ediyor. Ayrıca Mars rüzgarlarının sesini de, gezegendeki diğer sesleri de üzerindeki mikrofonlar aracılığıyla bizlere aktarıyor.

Perseverance Paraşütü Gizli Mesajı ile Cesaret Aşıladı

Perseverance Paraşüt Gizli Kod Mars Nasa

Ancak geçen hafta iniş sırasında yaşanan bir detay, internet dedektiflerinin gözünden kaçmadı. İniş için kullanılan paraşütteki kırmızı ve beyaz renkli desenlerin bir anlam ifade ettiğini düşündüler. Haklı da çıktılar. Sürpriz yumurtaları seven NASA çalışanları, iniş paraşütüne de gizli bir mesaj saklamıştı.

- Reklam -

Paraşütteki kırmızı bölümleri 1 ve beyaz bölümleri de 0 olarak kodlayan meraklılar, bilgisayar dilinde ASCII dilinde kodlanmış mesajı çözmeyi başardı. Gizli mesajda NASA’nın Pasadena, California’daki Jet Propulsion Laboratuvarı’ndaki (JPL) Perseverance ekibi tarafından kullanılan ve jetler için görev kontrolü görevi gören coğrafi koordinatların gömülü olduğunu fark etti. Ayrıca gizli bir sloganı da açığa çıkardı:
“Dare mighty things”
“Muhteşem/zorlu şeylere cesaret et,” anlamına gelen bu cümle Amerika başkanı Theodore Roosevelt tarafından 1899 yılında kullanılmıştı. Perseverance görevi başarıyla tamamlandıktan sonra resmi Twitter hesaplarında yine bu cümleyi paylaşmışlardı:

Mesajda gömülü olan Jet Propulsion Laboratuvarı coğrafi koordinatları da şu şekilde yer alıyordu:
34 ° 11’58 “K 118 ° 10’31” W.
Peki ya siz NASA’nın bu tarz göndermeleri konusunda neler düşünüyorsunuz? Sizce bizler de bir gün gerçekten Mars’a kendi uzay aracımızı gönderebilecek miyiz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Space

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ketebe Yayınları Exlibris Dizisi

Ketebe Yayınları, Exlibris Dizisi ile Edebiyatın Kuramsal Denizlerine Yelken Açıyor

Spider-Man: No Way Home Fragmanı

Yeni Örümcek Adam Filminin Adı “Spider-Man: No Way Home” Oldu