in

James Webb, 32 Milyon Işık Yılı Uzaklıktaki Phantom Galaksisi’nden Nefes Kesen Bir Görüntü Yayınladı

Phantom Galaksisi daha önce hiç görülmediği kadar net bir şekilde görüntülendi. James Webb Uzay Teleskobu, objektiflerini 32 milyon ışık yılı uzaklıktaki galaksiye çevirdi.

phantom galaksisi james webb uzay teleskobu kayıt
- Reklam -
- Reklam -

Phantom Galaksisi için çok detaylı yeni bir görüntü paylaşıldı. James Webb Uzay Teleskobu, diğer adı Messier 74 olan galaksinin yüksek çözünürlüklü bir fotoğrafını paylaştı.

1997 yılında göreve başlayan ve 2021’de emekliye ayrılan Hubble Uzay Teleskobu’nun yerine geçen James Webb Uzay Teleskobu, evreni keşfetmeye devam ediyor.

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından uzaya gönderilen teleskop, temmuz ayından beri insanlığı evrenin uzak köşelerinden haberdar etmeyi sürdürüyor. Evrenin en net fotoğrafıyla başlayan süreçte bugüne dek yüksek çözünürlüklü Jüpiter, 3 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir süpernova, Araba Tekeri Galaksisi gibi görüntüler paylaşılmıştı.

- Reklam -

James Webb Uzay Teleskobu şimdiyse objektiflerini 32 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan Phantom Galaksisi’ne (Messier 74) çevirdi.

Phantom Galaksisi Tüm Detayları ile Gözler Önüne Serildi

Paylaşılan görüntülerde sarmal bir yapıya sahip Phantom Galaksisi’ndeki gaz bulutları, tozlar ve yıldız oluşum bölgelerindeki keskin kabartmalar göze çarpıyor. Phantom Galaksisi’nin ötesindeki uzak kozmostan da kareler fotoğraflara yansıyor.

Fark edilmesi zor, soluk görünüşü nedeniyle Phantom (Hayalet) galaksi olarak adlandırılan Messier 74, James Webb Uzay Teleskobu’nun gelişmiş teknolojisi sayesinde ilk defa bu denli net bir şekilde görüntülendi.

phantom galaksisi james webb uzay teleskobu

Bilim insanlarının galaktik evrimi daha iyi anlamasını sağlayabilecek pek çok veriyi bünyesinde bulunduran Messier 74 önemli bir hedef olarak kabul ediliyor.

- Reklam -

13 milyar yıldan biraz daha yaşlı olduğu tahmin edilen Messier 74, tıpkı Dünya’nın bir parçası olduğu Samanyolu Galaksisi gibi sarmal bir gökadanın yapısına sahip.

Pisces takımyıldızı içinde yer alan Phantom Galaksisi, ilk defa 1780 yılında Pierre Mechain tarafından keşfedilmişti. Bugüne dek Phantom’da yapılan gözlemlerde gökadanın toplam 3 süpernova patlamasına şahitlik ettiği öğrenildi. Galaksi içinde ortalama boyutlarda bir de kara delik olduğu düşüncesi hakim.

phantom galaksisi

Hubble’ın optik ışıkla çektiği görüntülerin aksine, kızılötesi görüntüler kaydeden Webb; evrene dair daha fazla veriyi toplamayı başarabiliyor. Bu sayede galaktik merkezler, eskisine kıyasla artık çok daha net şekilde kaydediliyor.

Yayınlanan yeni görüntüleri sizler nasıl buldunuz? James Webb Uzay Teleskobu evrenin başka hangi köşelerini aydınlatsın istersiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Gizmodo

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

8 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for okanakinci okanakinci dedi ki:

    Galaksinin görünümündeki simetri büyüleyici. Bunun dışında galaksinin pek çok ilginç özelliği de var. Evrenin yaşına çok yakın bir yaşa sahip olması ilk aklıma geleni.

    James Webb Uzay Teleskopu, çektiği fotoğraflarla bizi büyülemeye devam edecek. Fakat ben en çok, Alfa Centauri sisteminde bugüne kadar keşfedilmiş olan gezegenlerin fotoğrafını ne zaman çekeceğini ya da hiç çekecek mi bunu merak ediyorum. Çünkü bize en yakın yıldız sistemi ve burada birkaç gezegen keşfedilmişti. Hatta bunlardan bir tanesi kendi sistemindeki yaşanılabilir bölgede bulunuyor. James Webb Uzay Teleskopu, önceki teleskoplardan çok daha üstün özellikleri ile gezegendeki durumun ne olduğunu daha net bir şekilde ortaya çıkarabilir.

  2. Avatar for Abraxas Abraxas dedi ki:

    Trisolarianlar Alfa Centauri sisteminde yaşıyorlardı, fotoğraflarını görmek istediğinize emin misiniz ? :slight_smile:

    Ne yazık ki JWUT’le çekilen ötegezen fotoğrafları bile parlak bir nokta olarak görünmekten öteye geçemeyecekler. JWUT’un anladığım kadarıyla asıl kuvvetli yanı ötegezenlerde salınan karbondiyoksit gibi kimyasal bileşenleri ve atmosferlerinin içeriğini tespit edebilmesi.

  3. Avatar for okanakinci okanakinci dedi ki:

    Ben de asıl kuvvetli olduğu bu yönü nedeniyle teleskopun o tarafa bir göz atmasını istiyorum. O fotoğraflarda gezegenler nokta kadar küçük olsa da farklı dalga boylarındaki ışığı yakaladığı için atmosfer bileşimi ve dolayısıyla pek çok şey hakkında önemli bilgiler verebiliyor.

    JWST’nin kızılötesi ışığı yakalama özelliği sanıldığından çok daha faydalı bir özellik. Bunu, Messier 74 Galaksisinin farklı teleskoplar tarafından çekilmiş fotoğraflarının bir arada olduğu kısımda görebiliyoruz.

    Alfa Centauri’deki gezegenlerin daha büyük ve net fotoğrafları içinse LUVOIR Teleskopu ya da Breakthrough Starshot Projesini beklememiz gerekecek.

    Bu arada evet, Üç Cisim Problemi’ndeki Trisolaris uygarlığı burada yaşıyordu. Gerçekte ise büyük olasılıkla orada böyle bir uygarlık yok. Bildiğim kadarıyla bu üçlü yıldız sisteminde varlığı kesinleşmiş üç gezegen var. Biri Alfa Centauri A çevresinde, diğer ikisi ise Proxima Centauri çevresinde dönüyor. Proxima Centauri çevresinde dönen gezegenlerden biri yaşanabilir bölgede bulunuyor ama kırmızı cüce türü yıldızların dengesizlikleri ve büyük olasılıkla gezegenin kütleçekim kilidine yakalanması nedeniyle gezegende yaşam ya yok ya da olsa bile çok gelişmemiş olacak.

  1. Gerçekten etkileyici bir çalışma olmuş.. Beklentimiz daha ayrıntılı fotoğraf ve bilgilerin paylaşılması umuduyla emeği geçenlere ayrıca teşekkürler…

  2. Bana göre, hubble ve james webb’ in gönderdigi resimler arasında pek fark yok. Ama tabiki benim kıt bilgimden dolayı ,biri aradakı farkları anlatırsa sevinirim.

  3. Büyüleyici görüntüler. Tekeskoptan izleyenleri kıskandım. O bilgiyi ve o şansı yakalamak harika bir duygu olmalı Emeği geçenlere teşekkürler. Oralarda da hayat olan gezegen veya gezegenler mutlaka vardır. Sayın Önder Tosun un facebook ta bilimsel paylaşımları oluyor. Ben ondan uzayla ilgili çok bilgi öğrendim. Sizlere de önerebilirim.

  4. Bu kadar güzel bilimsel bilgilere ulaşan insanlar varken ve tüm dünya ile paylaşılırken, bazı ülkeleri yönetenler, cahil ve haydut davranışları ile soyut kavramlar ile halklarını uyutmaya devam ediyorlar. Tek çözüm BM nin bu sorunlar ile ilgilenmesi nitelikli insan yetiştirilmesi ve bunu tüm dünyaya dayatması gerekmektedir. O zaman belki uzak gelecekte UZAYDA yeni yaşam alanlarına ulaşabiliriz. Uzayda ne zaman sorunu ne de malzeme sorunu vardır. Sonsuz uzay zamanda her şey olasıdır. Sınırsız yaşam formları ve yaşam ortamları olduğu olasılığı çok yüksektir. Sonsuz büyüklük içerisinde bizim dar ölçülerimize göre ölçülebilen her şey sıfıra yakındır.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

My Best Friends Exorcism fragman

80’li Yıllardaki ‘Satanist Paniği’ne Farklı Bir Bakış Açısı Getiren “My Best Friend’s Exorcism” Filminden Fragman

Zincir - Adrian McKinty | Haftanın Kitabı #235

Zincir – Adrian McKinty | Haftanın Kitabı #235