in ,

Podcast Dinleyicilerinin Daha Meraklı ve Daha Az Nevrotik Olduğu Hakkında Bir Araştırma Yayınlandı

Podcast dinleyicileri hakkında yapılan yeni bir araştırma, bu kişilerin dinlemeyenlere kıyasla daha meraklı olduğunu gösterdi. Bununla birlikte dinleyen kesimin daha az nevrotik olduğu da ortaya çıktı.

podcast dinleyicileri araştırma
- Reklam -
- Reklam -

Podcast dinleyicileri hakkında yeni bir araştırma yapıldı. Son dönemlerin yükselen trend’leri arasında olan podcast programlarını dinleyen kişilerin dinlemeyenlere göre daha meraklı olduğu kaydedildi. Araştırma ayrıca bu kesimin daha az nevrotik davranışlar sergilediğini de tespit etti.

Bilim insanları 10’dan fazla ülkeden 306 katılımcıyla podcast dinleme alışkanlıkları hakkında bir araştırmaya imza attı.

Araştırmaya dahil olan kişilerin yaşları 18 ila 64 arasında değişiklik gösterirken ortalama yaş 27,9’du. Deneye katılanlardan 240’ının daha önce podcast dinlemeyi deneyimlediği kaydedildi. Bunlardan 106’sı ayda birden daha az, 32’si ayda en az bir kere, 75’i ise haftada bir kere dinlediğini ifade etti. 30 katılımcı ise her gün dinlediğini söyledi.

- Reklam -

Komedi türü yüzde 48 oranla en çok tercih edilen tür oldu. Oyun ve hobiler yüzde 34, toplum ve kültür ile müzik ve haberler kategorileri yüzde 23’ü aşamadı.

Bununla birlikte deneye katılan kişiler temel kişilik özelliklerini ölçmek için tasarlanan Beş Faktör Kişilik Envanteri adlı testi de çözdü.

Podcast Dinleyicileri Üzerine Yapılan Araştırma Çarpıcı Sonuçlara Sahip

6 Nisan 2022 tarihinde PLOS ONE‘da dergisinde yayımlanan Why people listen: Motivations and outcomes of podcast listening makalesi, podcast dinleyicilerinin deneyime daha açık ve daha meraklı olduklarını ortaya koydu. Bu kişiler, biliş ihtiyacında daha yüksek puan aldı. Biliş ihtiyacı, bir bireyin problem çözme veya bir kavramı öğrenme gibi zahmet gerektiren işlerden ne kadar zevk aldığını yansıtan ölçü anlamına geliyor.

Uyumluluktan yüksek puan alanların, favori podcast sunucularıyla parasosyal ilişki kurma ihtimalinin daha fazla olduğu da dikkat çekti.

Uzmanlar, “parasosyal ilişkilerin, podcasti daha uzun süre ve meşhur sunucuları dinlemekle” bağlantılı olduğunu aktardı.

podcast dinleyicileri podcast dinleyicileri araştırması

Podcast dinleyicileri hakkında yapılan deneyde dikkat çeken bir diğer sonuçsa dinleyen kesimde ait olma ihtiyacı arasında negatif korelasyon bulundu. Bilim insanları bunun şaşırtıcı bir sonuç olduğu görüşünde. Çünkü daha öncesinde ait olma ihtiyacının, sosyal medya kullanımının bazı yönleriyle bağlantılı olduğu tespit edilmişti.

- Reklam -

Avustralya’daki Queensland Teknoloji Üniversitesi’nden sosyal psikolog Stephanie Tobin, sonuçlar hakkında şunları ifade etti:

“Bu, sosyal medya kullanımından epey farklı. Nevrotizmle sosyal medya kullanımı arasında pozitif bir ilişki var. Ne kadar çok dinlerseniz, sosyal açıdan o kadar etkileşim kurar ve en sevdiğiniz sunucunun bir arkadaşınız olduğunu hissedersiniz.

“Podcast sunucusunun arkadaşınız olduğunu hissetmek, genellikle diğer insanlarla bağlantılı hissetmekle ilgiliydi.”

Nedensel Bir Bağlantı Kurulabilmiş Değil

Diğer yandan araştırmacılar, belirli kişilik özelliklerinin podcast dinlemekle ilişkili olmasına rağmen aralarına nedensel bir bağlantı kuramadıklarını da vurguladı.

Bilim insanları podcast türlerini dinleme sıklığının veya tercihinin farklı kişilik özellikleriyle ilişkili olup olmadığını da incelemedi. Ek olarak dinleme alışkanlıkları, yalnızca katılımcıların beyanına açık olduğundan sonuçlarda hata payı da bulunuyordu.

Sidney Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Sabina Kleitman çalışmanın iyi tasarlandığını belirtirken daha detaylı analizlere yer verilmesi gerektiğini savundu.

Siz bu araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? Son dönemlerde hangi programları dinliyorsunuz? Kayıp Rıhtım Forum yorumlarında buluşalım.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

ukrayna savaş tarihi bölge hasar

Ukrayna’daki Savaşta Onlarca Tarihi ve Kültürel Mesken Zarar Gördü

basılan kitap sayısı 2022 bandrol

Ekonomik Kriz Basılan Kitap Sayısını Ciddi Oranda Düşürdü: Dini Kitaplar, Payını Artırmayı Başaran Tek Tür Oldu