in

Radyoaktif Bozunmaya Uğrayan Ötegezegenlerin Yaşama Daha Elverişli Olduğu Tespit Edildi

Radyoaktif ötegezegenler hakkındaki yeni araştırma, yuva arayışı içindeki insanlığa farklı bir çözüm sunabilir. Bilim insanları, radyoaktivite barındıran bu gezegenlerin yaşama ev sahipliği yapabileceğini öne sürüyor.

Radyoaktif ötegezegenler yaşam
- Reklam -
- Reklam -

Radyoaktif ötegezegenler hakkındaki yeni bir araştırma yayımlandı. İnsanlığın farklı gezegenlerdeki yuva arayışı, radyoaktivite barındıran bu gezegenleri dikkat çeken konuma yerleştiriyor.

Radyoaktif bozunma taşıyan bu gezegenler, insan yaşamına ev sahipliği yapabilecek kadar sıcak olma ihtimaline sahipler.

Araştırmacılar, radyoaktif elementlerin, insanların günün birinde yerleşebileceği ötegezegenlerin en önemli göstergesi olabileceğini tespit etti.

- Reklam -

Mantle Degassing Lifetimes through Galactic Time and the Maximum Age Stagnant-lid Rocky Exoplanets Can Support Temperate Climates başlığını taşıyan araştırma The Astrophysical Journal Letters adlı bilimsel dergide yer buldu.

Bilim insanları yaptıkları deneyde merceklerini bir “Yaşanabilir Bölge” içinde var olan gezegenlere yöneltti. Bu, bir gezegenin ev sahibi yıldızının yörüngesinde, yüzeyinde sıvı su oluşması için çok sıcak veya çok soğuk olmadan dönebildiği bir alana karşılık geliyor.

Ancak tek geçerli faktör yalnızca bunlar değil. Yaşamın gelişmesi için iklim türünün sürdürülebiliyor olması, gezegenin karbon döngüsüne güç vermesi için yeterli ısıya sahip olması da gerekiyor.

Bu ısının ana merkezlerinden birisi de radyoaktif bozunmadan geçiyor. Bir gezegenin kabuk ve dış çekirdek arasındaki kaya tabakasında yer alan toryum ve potasyum bu radyoaktiviteyi sağlayabiliyor.

İşlemin doğal bir parçası olarak görev alan karbondioksit gazı, geçen zamanla atmosfere ulaşıyor ve gezegenin sıcak kalmasına yardımcı oluyor.

Radyoaktif Ötegezegenler, Dünya ile Benzerlik Taşıyabilirler

Araştırmanın başyazarı Dr. Cayman Unterborn, bu radyoaktif elementlerin iklimi düzenlemek için gerekli olduğunu bildiklerini ancak bu elementlerin bunu ne kadar süre yapabileceğini bilmediklerini kaydetti. Unteborn sözlerine şöyle devam etti:

“Radyoaktif elementler galaksi boyunca eşit olarak dağılmamıştır ve gezegenler yaşlandıkça ısıları da tükenebilir ve gaz boşaltma süreci sona erer. Gezegenler bu elementlerden Dünya’dan daha fazla veya daha azına sahip olabileceğinden, bu varyasyonun kayalık ötegezegenlerin ılıman, Dünya’dakine benzer iklimleri ne kadar süre destekleyebileceği üzerindeki etkisini anlamak istedik.”

- Reklam -

Radyoaktif ötegezegenler

Bilim insanları daha genç yaştaki kayalık gezegenlerin Dünya’dakine benzer bu tür ılıman iklimleri destekleme ihtimalinin daha yüksek olduğu görüşünde. Mevcut teknoloji bir ötegezegen yüzeyinin (ya da iç kısmının) bileşimini ölçmek için yeterli değil. Ancak ışığın bir yıldızın üst katmanlarındaki elementlerle nasıl etkileşime girdiğini ölçmek mümkün. Bu ölçümden sağlanacak veriler de yüzeyin bileşimini tespit etmeye yardımcı olabilir.

Unterborn araştırmaya dair şu ifadeleri kullandı:

“Samanyolu tarihi boyunca gezegenlere gidecek bu elementlerin miktarını tahmin etmek için ev sahibi yıldızları kullanarak, gezegenlerin gücü tükenmeden önce ılıman bir iklimi desteklemek için yeterli volkanizmaya sahip olmasını ne kadar süre bekleyebileceğimizi hesapladık.”

“En kötümser koşullar altında, bu kritik yaşın Dünya kütleli bir gezegen için sadece 2 milyar yıl civarında olduğunu ve daha iyimser koşullar altında daha yüksek kütleli gezegenler için 5-6 milyar yıla ulaştığını tahmin ediyoruz. Uzun zamandır bildiğimiz birkaç gezegen arasında sadece çok azı, onları örneğin James Webb Uzay Teleskobu’yla gözlemlediğimizde, bugün yüzeyinde karbon gazı boşalması olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğimiz kadar gençti.”

Yapılan deney sayıları artırılacak ve uzaylı yaşamını tespit etme ihtimali ile gelecekte yaşama ev sahipliği yapabilecek gezegenlerin parametrelerini ölçümleme işlemi biraz daha netlik kazanacak.

Siz bu bilimsel araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

netflix hissedarlari dava

Yıllar Sonra Abone Kaybeden Netflix’e Bir Darbe de Hissedarlarından: Toplu Dava Yolda

Kaçış Tanıtım Fragmanı: Disney Plus Dizisi Engin Akyürek

Engin Akyürek’li Disney Plus Dizisi “Kaçış”tan İlk Tanıtım