in

3D Yazıcıların Ürettiği Roket Uçuşa Hazırlanıyor

Relativity Space’in 3 boyutlu metal yazıcıları aracılığıyla ürettiği roketler, uzay yolculuğuna hazırlanıyor.

Uzay
- Reklam -
- Reklam -

3 boyutlu baskılar ile yapılabilecekler sınır tanımamaya devam ediyor. Yenilebilecek et üretmeyi başaran bilim insanları, şimdiyse bir uzay yolculuğunu başarıyla tamamlayabilecek bir roketi; 3D yazıcılar aracılığıyla üretmeye hazırlanıyor.

Bir roket üreticisi olan Relativity Space, 2015 yılında Tim Ellis ve Jordan Noone tarafından kuruldu. Havacılık üzerine çalışan şirket, otonom roket fabrikasını genişletmek için bazı hazırlıklar yapmakta. Relativity Space’in fabrikasında üretilen roketlerin tamamı 3D yazıcılar kullanılarak geliştiriliyor. İlk kez 3 boyutlu yazıcı ile roket üretebilme vizyonuyla kurulan şirket şu sıralar hedeflediği yöntemle ürettiği roketini fırlatmaya hazırlanıyor.

Şirket uzay aracı imalatı için harcanan zamanı ve maddi harcamaları azaltmayı da hedefliyor. 3 boyutlu baskı ile imal edilen bir rokette kullanılan bileşenlerin miktarı alışılagelmiş roketlerin aksine 60.000’den 700’lere kadar düşürülebiliyor. Roketi üretmekte kullanılan bileşenlerin böyle bir oranda azalması; roket üreten endüstri şirketlerinin 2 yıllık roket inşa süresini sadece 6 aya indirebiliyor.

- Reklam -

Fabrika, Tüm Donanımsal ve Yazılımsal Ekosistemi Sağlayabilecek

Tüm bu işlemler Stargate fabrikasında yapılıyor. Şirket seçkili lazer sinterleme adı verilen bir teknikle çalışan dünyanın en büyük 3 boyutlu metal yazıcısını kullanıyor.

- Reklam -

Tribe Capital’ın kurucu ortağı Arjun Sethi, Relativity’nin üretimi hız için optimize ederek, uzayda büyüyen ticari ve tüketici ihtiyaçlarının hizmetinde lansman sıklığını arttıracağını söyledi. Sethi, mikroişlemci hızlarının iki katına çıkmasının, kişisel bilgi işlem dolanımı sağlandığında fabrikanın insanlığa Dünya’nın yörüngesinin ötesine geçmesi için tüm donanım ve yazılım sistemleri ekosistemini kazandıracağını belirtti.

Eğer planlar başarılı bir şekilde işlenebilir ise, Relativity Space hedeflediği uzay yolculuğu için ilk roketi olan Terran 1’ı önümüzdeki seneye kadar hazır hale getirecek. Ticari uçuşlara başlamak için planlanan tarih ise 2021.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    3D yazıcıların gelişimi muazzam :hushed:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Joker

Joker’ın Dans Sahnesindeki Detay Ortaya Çıktı

Sunay Akın

Sunay Akın, Cumhuriyet’in İlk Aydınlarını Anlattı