ABD’de bir robot avukat, trafik cezası suçunda sanığı temsil etmek için mahkemeye çıkmaya hazırlanıyor. Üstelik daha zorlu davalarda bu yeni girişimin parçası olacak kişilere 1 milyon dolar teklif ediliyor.
“Yapay zekâ birçok kişiyi işsiz bırakacak,” sözü yıllar içerisinde yeni bir boyuta taşındı. Makaleler yazan, sizin için araştırma yapan, müzik besteleyen, resim çizen, kitap seslendiren yapay zekâ şimdi de mahkeme salonlarındaki yerini alıyor.
Yapay zeka tarafından desteklenen bir robot, önümüzdeki şubat ayında görülecek bir trafik cezası davasına avukat rolünde katılarak tarihe geçecek.
DoNotPay’in CEO’su Joshua Browder, sistemin bir akıllı telefon üzerinden çalıştığını ifade etti. Duruşma sırasında kulaklıkla sanığa danışmanlık vermesi beklenen yapay zekâ, mahkeme sırasındaki argümanları dinleyerek sanığın verebileceği en iyi cevapları analiz edecek.
Yapay Zekâ Destekli Robot Avukat Davayı Kaybederse Zararı Şirket Karşılıyor
Yeni girişim, basit ceza davalarıyla insanların zaman kaybetmemesini sağlamayı hedefliyor. Üstelik ilk etapta, robot avukatın desteğiyle yüksek zorluktaki bir davaya girecek kişilere 1 milyon dolara varan teşvikler verilmesi de planlanıyor. Dahası, kişinin mahkemeyi davada kaybetmesi durumunda verilecek cezanın şirket tarafından karşılanacağı da kaydediliyor.
Şirketin CEO’su Joshua Browder, “robot avukat” girişimini ABD’de daha yüksek seviyedeki mahkemelere dek taşımaya kararlı. Trafik cezası konulu mahkemelerin robotları çok fazlasıyla “basit kaldığını” kaydeden Browder, “Yüksek Mahkeme”de görülecek bir dava için kesenin ağzını sonuna kadar açmış durumda.
“Yakın zamanda ABD Yüksek Mahkemesi’nde görülecek bir davada AirPods ile robot avukatımızın sözlerini tekrar ederek savunmayı tamamen yapay zekâya bırakacak herhangi bir avukata ya da sanığa 1 milyon dolar ödemeyi planlıyoruz.”
Bazıları için bir tür “tanıtım kampanyası” olarak görülen ve eleştirilen bu kumarın gerçekten işe yarayıp yaramayacağı, hatta tam olarak “yasal olup olmadığı” henüz belli değil. Yasalar şimdilik yapay zekâ gibi güncel meselelerin nasıl ele alınacağına dair herhangi bir ipucu vermiyor.
Browder’ın nihai hedefi, ekstrem ücretler talep eden avukatlara duyulan ihtiyacı yok etmek. “Yasal temsili demokratikleştirmeyi” amaç edindiklerini aktaran CEO, savunma hakkını ücretsiz hâle getirmek istiyor.
DoNotPay girişimi, yeni projeleri için toplamda 27,7 milyon dolar fon toplamış durumda.
Yapay zekânın mahkeme salonlarında görülmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla bilim içeriği için bizleri Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.
Kaynak: Futurism
Şirketin adı “Milton Avukatlık Bürosu” , yapay zekaya sahip robot avukatın adı da “Kevin Lomax” olarak değiştirilirse müşterileri epey çoğalır gibi
Sayı olarak inanılmaz bir artış olduğu için zaten mesleğin eski tadı yok. Bu nedenle robotlar da avukat olmuş çok da önemli değil. Elimden gelse mesleği bırakmak istiyorum. Tamamen stres bu iş.