in ,

Türkiye’de İlk Defa Bir Robot İstihdam Ajansı Kuruldu: “Metal Yakalılar” Geliyor

Türkiye’de ilk defa bir robot istihdam şirketi kuruldu. “İnsanların yerini robotlar alacak” klişesi gerçekleşmeye biraz daha yaklaştı.

Robot İstihdam Ajansı Kuruldu: Türkiye'de Bir İlk
- Reklam -
- Reklam -

Robot İstihdam Ajansı kapılarını açıyor. Bilimkurgu romanlarında ve filmlerinde görülen “İnsanların yerini robotlar alacak” klişesi, artık gerçekleşiyor gibi gözüküyor.

Koronavirüs pandemisi sonrası tüm dünyanın giderek daha da dijitalleştiği ve teknoloji kullanımının beklenenden çok daha hızlı şekilde artmasından sonra, çalışma biçimleri de güne ayak uydurmak zorunda kalıyor. Yurt dışında örnekleri birkaç yıldır görülmeye başlanan bir uygulama şimdi de Türkiye’de başladı ve ilk “metal yakalı istihdam şirketi” kuruldu.

Robot İstihdam Ajansı adlı bu yeni şirket, adından da anlaşılacağı üzere ihtiyaç sahibi firmalara dijital çalışanlar buluyor. Üstelik bunu 48 saat gibi kısa bir süre içerisinde yapabiliyor. Şirketin yaptığı açıklamada bu şekilde, özellikle ani istifalar sonrası boşalan pozisyonların işlerin aksamayacak hızda doldurulabilir.

- Reklam -

Robot İstihdam Ajansı Kurucusu Canan Alkın, yeni kurulan şirketin hedefleriyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Boş bir pozisyonu doldurmak için geçen ortalama sürenin The Society of Human Resource Management tarafından raporlanan 42 günlük ortalama süresini düşündüğümüzde, 48 saat gibi bir hedef, inanılmaz bir kazanım. Ayrıca aday arama, görüşme, karar verme gibi kompleks süreçlerin önüne geçerken, yanlış istihdamla kaybedilecek zamanı da engelliyoruz.”

Robot İstihdam Ajansı 7/24 Çalışma Kapasitesine Sahip Dijital Çalışanlar Vadediyor

Robot İstihdam Ajansı Kuruldu: Türkiye’de Bir İlk

Alkın, birçok farklı sektörün günümüz koşullarında ne gibi sorunlarla karşılaştıklarına ve sonrasında neler yaşadıklarına dikkat çekti:

“Dijital teknolojiler, bireylerin günlük hayatlarını iyileştirmekle kalmayıp, sektörlerin geleceğine yön veriyor. Günümüzde birçok sektör, müşteri taleplerini hızlı bir şekilde karşılayabilme, işlem maliyetlerini düşürebilme, daha az kaynakla daha fazla çıktı alarak verimliliği artırma ve rekabet avantajı yakalama noktasında dijital dönüşümü tercih ediyor. Ancak bir yandan dijitalleşme yatırımları yapılırken, diğer yandan çalışanlar kullanıcı dostu olmayan birçok ekranı kullanmaya çalışıyor, rutin ve sıkıcı işlerle boğuşuyor, kurum aidiyetini kaybediyor ve bu durum karmaşık bir hal alarak üretkenliğe de engel oluyor.”

- Reklam -

Canan Alkın, yeni ajansın şirketlerin zaman ve maliyetten tasarruf etmelerini sağladığını ve böylece verimliliğini artırmalarına yardımcı olduklarını ifade etti. Alkın, acil destek gerektiği durumlarda da Robot İstihdam Ajansı’nın üstlendiği rolden bahsetti.

“Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) ve yapay zekâ çözümleri sunan alternatifleri onlar adına analiz ediyor ve 20 dakikalık bir aday sunumu yapıyoruz. Dijital çalışanlar finanstan satın almaya, insan kaynaklarından tedarik zincirine kadar birçok kilit alanda istihdam edilebiliyor. 7/24 çalışma kapasitesine sahip dijital çalışanlar, 39 farklı dilde konuşabiliyor ve istenilen görevleri sıfır hatayla yerine getirebiliyor. Maaşları ise aylık, yıllık ya da yarı zamanlı ücretlendirme ya da kullandıkça öde modeliyle belirleniyor.”

Şirketlerin iş hedefleriyle uyumlu dijital adayların istihdam edilmesini sağlamak amacıyla yola çıktıklarını belirten Canan Alkın, dijital dönüşümün dijital yıkıma evrilmesinin önüne geçerek, şirketleri zaman, maliyet, fayda ve verimlilik dörtgeninin tam ortasında konumlandırdıklarına dikkat çekti.

Robot istihdam şirketinin gelecek yıllarda ne gibi bir pozisyonda olacağını düşünüyorsunuz? Tahminlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: DHA

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Srbs Srbs dedi ki:

    Ne haberi yapanın, ne haberin kaynağındaki kişinin robotlardan, robotik proses otomasyonundan bir halt anladığı yok.

    Arkadaşlar robotlar her fabrikada kullanılıyor.
    Ama bu değil

    bunlar çalışıyor.

  2. Avatar for midousuji midousuji dedi ki:

    Güzel haber

    images (60)

  3. Avatar for Epichan Epichan dedi ki:

    Benim çalıştığım ambalaj alanında 2 tane besleme robotu var. Burada benimde çalıştığım birkaç projede otomasyon geliştirerek insan faktörünü ortadan kaldırmak istiyoruz. Eğer üretimde avrupayı yakalamak istiyorsanız daha az maliyette, daha fazla ürün istenen kalitede çıkarmanız gerekiyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

La Favorite Johnny Depp yeni film

Johnny Depp, Fransız Devrimi Günlerinde Geçecek Yeni Filmi ile Sinemaya Geri Dönüyor

Versay'ın Gülü 50. Yaşında: Yeni Anime Dizisi Gelebilir

Versay’ın Gülü Serisi 50. Yıl Dönümünü Kutlamaya Hazırlanıyor