in , ,

Robot Ressam Mısır’da Casusluk Suçuyla Gözaltına Alındı: Gözlerini Oymaya Çalıştılar

Robot Ressam Ai-Da, Mısır’da casusluk suçlaması nedeniyle gözaltına alındı. Sınır muhafızları insansı robotun gözlerini çıkartmak istedi.

Robot Ressam Ai-Da mısır casus tutuklama
- Reklam -
- Reklam -

Robot ressam Ai-Da, casusluk suçlamasıyla Mısır’da tutuklandı. Dünyanın ilk robot ressamı neredeyse bir diplomatik bir krize neden oluyordu. Sanatçı robotun “gözlerini oymaya” kalkanlar oldu.

Dünyanın ilk robot ressamı olarak anılan Ai-Da, tarihi Giza Piramitleri gösterisinden hemen önce tutuklandı. Mısır tarafından casus sanıldığı gerekçesiyle tutuklanan yapay zekalı robot sanatçının gözlerinin de sökülmek istendiği aktarıldı.

Ai-Da adı verilen insansı robot, çizdiği otoportreler ile sanatseverler ve teknoloji meraklılarının gözdesi konumundaydı. Robotik kollarını son derece gerçekçi portreler oluşturabilmek için kullanan yapay zekâ, güçlü bir algoritmaya sahip. 2017 yılında Birleşik Krallık’taki Oxford Üniversitesi ve Leeds Üniversitesi’nden programcılar tarafından geliştirilmeye başlayan Ai-Da, ilk sergisini geçen mayıs ayında açtı ve 1 milyon doların üzerinde satışlara ev sahipliği yaptı.

- Reklam -

Ai-Da ve robotun geliştiricisi Aidan Meller, Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleştirilecek etkinlik için yola çıktı. Havaalanı görevlileri Meller ve insansı robotu casusluk şüphesiyle gözaltına almaya kalkınca ciddi bir kriz ortamı yaşandı. Mısır ve İngiltere arasında neredeyse diplomatik bir probleme dönüşmek üzere olan olay ise sürecin sonunda çözüldü. 10 gün boyunca kilit altında tutulan Ai-Da, insansı robotların kısa tarihine geçmeyi başardı.

Robot Ressam Mısır’da Neredeyse Diplomatik Krize Neden Oluyordu

Robotun geliştiricisi Aidan Meller, yaşadığı şaşkınlığı İngiliz basınına anlattı. Mısır tarafından casusluk amacıyla kullanılacağı şüphesiyle el konulan Ai-Da’nın ardından Meller’ın da tutuklamak istenmesi olayları büyüttü.

Robot Ressam Ai-Da mısır casus tutuklama

Robotun gözaltı süreci ise insansı robotlara karşı gerçekleştirilen en ilginç olay olarak kayıtlara geçti bile. Görevlilerin robotu sökme önerileri de gözlerden kaçmadı.

Binlerce yıllık geçmişe sahip Giza Piramitleri’nin yanında, çağdaş sanata ilk defa izin verilen etkinlikte yaşanan beklenmedik olay neredeyse Mısır ve İngiltere arasında diplomatik bir krize neden oluyordu.

- Reklam -

Yaşananlardan dolayı şaşkınlık duyduğunu aktaran Meller, sınır muhafızlarının Ai-Da’nın önce internet bağlantısı olduğu (modem) için sonra da gözlerinde kameralar (çizim ve boyamak için kullandığı) yer aldığı için tutukladı.

Meller, “Modemleri bir kenara atabilirim, ama gözlerini gerçekten oyarak çıkaramam,” ifadesini kullandı.

Dünyanın en ünlü ressam robotu olan Ai-Da gözlerinde yer alan sensörler sayesinde gördüğü nesneleri kusursuz bir şekilde çizebiliyor. Sanatçı robotun çalışmaları daha önce Ai-Da: Robotun Portresi başlıklı bir sergide gösterildi.

Siz bu gelişme hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Milliyet

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Ahan da Metriks’in gerçekleşmesi için ilk adım atıldı, sınırdaki o ileri beyinliler sayesinde. Uzak gelecekte, yapay zekaya sahip robotlar bunu hatırlayıp insanlığın kökünü kazımaya başlayacaklar :laughing: Metriks 5’te (yapılırsa tabii) bunu da işlesinler lütfen :grimacing:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Uncharted Fragmanı Sony Tom Holland

Uncharted Fragmanı: Tom Holland’lı Aksiyon Dolu Filme İlk Bakış

Uma Thurman Uber Super Pumped Dizi Oyuncu Kadrosu

Uma Thurman, Uber’i Anlatan “Super Pumped” Dizisinde Rol Alacak