in

Robotların Daha İyi Yöneteceği Görüşü Güçleniyor

Yapay zekâ araştırmacıları, robotların insanlardan daha başarılı şekilde devlet yönetebileceği görüşünde ısrarcı.

Yapay zekâ
- Reklam -
- Reklam -

Peki ya sıradan bir vatandaş dünya liderlerini her zaman arayabilseydi ve bürokratik engeller olmadan hızlı bir şekilde yanıt alabilseydi neler olurdu? Yapay zekâ araştırmacılarından biri, bu senaryonun ilerleyen yıllarda gerçek olabileceğini söylüyor.

The Daily Star gazetesi, bilgisayar bilimleri profesörü Dr. David Levy’ye göre -Love and Sex with Robots’un yazarı- politikacıların yerini yakında robotlara bırakacağını, çünkü robotların doğru karar vermek konusunda üstün yetenekleri olduğunu belirtti.

Daily Star’ın aktardığı üzere, Dr. David Levy’nin açıklamaları dikkat çekici. Bir başkanın ya da başbakanın sorumlu oldukları konuları ele alırsak; bu kişiler ekonomi, politika, sağlık ve ulaşım konularında birtakım kararlar almak zorunda, diye sözlerine başlıyor Levy. Araştırmacı aynı zamanda insanlara kıyasla yapay zekâ tarafından bu tür kararların daha iyi alınabileceğini savunuyor. Çünkü yapay zekâ, insan sezgisi ve zekâsı gerektiren her görevin yapay zekâ tarafından çözülebileceği kadar büyük bir hızla gelişiyor, diye de sözlerine ekliyor.

- Reklam -

Levy, milletvekillerinin gitgide seçmenlerinin güvenlerini kaybettiğini ileri sürdü. Daily Star’a göre, buna örnek olarak da Trump yönetimindeki son Brexit gelişmelerine ve kaosa dikkat çekti.

İngiltere merkezli bir medyaya göre Levy, eninde sonunda yapay zekânın neredeyse her şeyde insanlardan daha iyi olacağını herkesin kabul edeceği görüşünü paylaştı. Ekonomi planlamasında insandan daha iyi bir yapay zekâya sahipseniz, hangisi ülkenizin ekonomisinden en kısa zamanda sorumlu olurdu, bir insan mı yoksa üstün bir yapay zekâ mı? şeklinde mantık yürüterek düşüncesini belirtiyor.

Araştırmacı, bir gün erişimi ve bağlantısı olan herkesin siber bir hukukçu ile kişisel düzeyde iletişim kurabileceğine inanıyor.

- Reklam -

En Az 30 Yıl Sonra Robotlar Devletlerin Başlarına Geçebilir

Daily Star’a göre Levy, şakayla karışık bir şekilde, herkes sormak istediği soruyu sorabilse ve cevaplar yapay zekânın kendisinden gelse, durumun şimdikinden çok daha iyi bir hâl alacağını söylüyor. Boris Johnson’ı (Birleşik Krallık Başbakanı) arayıp ona bir soru soramadığından yakınmaktan da geri durmuyor.

Levy’ye göre, insanlığın bu yeni gerçekliği bekleyecek daha fazla vakti kalmadı. 30-50 yıl bu olayın gerçekleşmesi için yeterli olacak.


* İlk Uzay Oteli İçin Geri Sayım Başladı

Aylin Gümüş

Kendisi bildi bileli hem oyun hem de teknoloji ile içli dışlı. İki yaşından beri oyun oynayan bir yazılımcı. Lovecraft ve Sherlock başta olmak üzere fantastik, bilim kurgu, korku, gerilim ve polisiye türlerini severek takip eder.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Türk mantığı " Fişini çekersem ne yapabilir ki ?"

  2. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Bu bir halt bildiğini sanan cahil mantığı. Ben Türk değil miyim? O.o Gerçi robotun bakandan özür dilediği ülkemizde normal. Bir gün fişsiz ve kendi kendini Güneşle şarj edebilen robotlar üretilecek, o zaman ne yapacağız?

    Robotların devletleri insanlardan daha iyi yönetecek olması çok yüksek bir ihtimal çünkü bir robot kapasitesine bağlı olarak yılar boyu sürecek bir kalkınma planı yapabilir. Her hareketin ve her söylemin neden olabileceği sonuçlarını hesap edip buna göre hareket edebilir. Ek olarak Asimov’un Robot Kanunlarının 1.maddesine uyumlu robotlar olursa savaşa başvurmadan sorunlar çözülebilir. Doğa’ya zarar vermeyen politikalar uygulanabilir. İnsani hatalarımızdan arındırılmış bir siyaset çok daha temiz olur ama robot programlarının hata vermeyeceğini varsayarsak. :confused:

  3. Avatar for OgulcanKara OgulcanKara dedi ki:

    :smiley: Bu fikre tamamen katılmakla beraber bir sonraki adımın “İnsanlar olmadan dünyanın daha iyi bir yer olacağı görüşü güçleniyor.” olacağı kanısındayım ki bu da ayrıca çoğu insan için doğru. Ben robot olmak isterdim mesela, yavaş yavaş tüm parçalarımı değiştirseler. Bir şekilde bilincimi de aktarmayı başarsak, harika olurdu. Yeme içme gibi gereksiz şeylerden kurtulur, sadece elektrikle sonsuza kadar çalışabilirdim. Ayrıca ne hastalık olurdu ne başka bir şey, bozulan parçayı değiştirir devam ederdim. Onu da geçtim hiçbir zaman ölmezdik, bilincimizi ortak sunuculara yedekler, bedenimize bir şey olduğunda farklı bir beden alarak devam ederdik. Evrendeki her yere ışık hızıyla yolculuk edebilirdik çünkü aslen bir bilgi olurduk. Fiber optik kablolar gibi, buradan marsa ışıkla bilgi aktarır saniyeler içinde oraya ulaşırdık ve orada boşta duran bir bedeni kullanırdık. Böyle işte. :smiley:

    Bir de skynet uyanıyor. :smiley:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ray Bradbury Sonbahar Ülkesi

Bradbury’nin Bir Eseri Daha Karanlık Kitaplık’ta

Birds of Prey

Birds of Prey’den Uzun Fragman Geldi