in

Rus Madenciler Matruşka Benzeri Elmas Keşfetti

Rus madenciler iç içe geçmiş iki elmastan oluşan, tuhaf bir değerli taş keşfetti. Matruşka elmasının 800 milyon yaşında olduğu tahmin ediliyor.

matruşka elmas
- Reklam -
- Reklam -

Yakutistan’da tip olarak meşhur Rus oyuncağı matruşkalara benzeyen bir elmas türü keşfedildi. Bu türün ilk örneği olduğu için, elmasın maddi değeri henüz tespit edilemedi. Matruşkalardan ismini alan elmas, büyük bir elmasın içinde var olan daha küçük elmas türü olarak tanımlanıyor.

Raporda, büyük elmasın içinde daha küçük bir elmasın oluşması için yeterli alanın olduğu belirtildi. Dış cevher 0.62 Karat iken, iç kısımdaki cevher sadece 0.2 Karat.

Elmas, Rusya’nın elmas başkenti olarak da adlandırılan Yakutistan’daki Nyurba madeninde bulundu. Elmasın yeni bir tür olduğu ancak Yakutistanlı şirket tarafından incelendikten sonra keşfedildi. Daha sonra elmasa daha yakından bakmak için raman, kızılötesi spektroskopik görüntü ve x-ışını mikrotomografisini kullanan ALROSA’nın Araştırma ve Geliştirme Jeolojik Teşkilatına verildi.

- Reklam -

Matruşka Benzeri Elmas Yaklaşık 800 Milyon Yaşında

ALROSA’nın Araştırma ve Geliştirme Jeoloji Girişimi’nin Genel Müdür Yardımcısı Oleg Kovalchuk, iç ve dış elmaslar arasındaki hava boşluğunun nasıl oluştuğunu bulmanın bir hayli ilginç olduğunu dile getirdi.

Açıklamaya göre, bilim insanları elmasın yaklaşık 800 milyon yaşında olduğuna inanıyorlar. Bir başka ihtimalse daha küçük elmasın önce oluştuğu ve daha büyük elmasla ya da daha büyük elmasın içinde bir oyuğu açığa çıkaran çözünmüş kristal tabakasıyla çevrelenmiş olabileceğini işaret ediyor.

- Reklam -

Elmaslar, Dünya’nın üst mantosundaki yüzeyin altında, yaklaşık 160 kilometre derinlikte oluşur. Yüksek basınç ve sıcaklık kombinasyonu, kristallerin büyümesi için mükemmel koşullar sağlar. Dünya’nın tüm elmasları bu yüksek basınç ve sıcaklık koşulları altında oluşturulmuştur ve derin köklü volkanik patlamalar sırasında yüzeye çıkarıldığı düşünülmektedir.

Matruşka formundaki bu elmasın bizlere neler söyleyeceği merakla bekleniyor.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Dünyaya çarpan bir göktaşından geldiği ihtimali var gibi. Keza nadir olması ve türünün tek örneği olması bunu gösteriyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Brie Larson

Brie Larson, A-Forse Hakkında Konuştu

Baltasar Kormákur Netflix

Everest Yönetmeni Netflix İçin Dizi Hazırlıyor