in

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Ayrılma Kararı Aldı

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılıyor. Ukrayna savaşı ile birçok Batı ülkesini karşısına alan Rusya, 2024 yılında ISS’ten çıkacak.

rusya uluslararası uzay istasyonu ayrılık
- Reklam -
- Reklam -

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ile ipleri tamamen koparıyor. Ukrayna’yı fiili olarak işgal eden Rusya, Batı devletleriyle olan iş birliklerini teker teker iptal etmeyi sürdürüyor.

Daha önce yaptırımlara karşı AB’yi ve ABD’yi uyaran Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun bu ülkelerin üzerine düşebileceğine dair üstü kapalı bir tehditte bulunmuştu. Şimdi ise ISS’ten tamamen ayrılacaklarını açıkladılar.

Salı günü Moskova’dan yapılan duyuruda, 2024’ten sonra istasyondan ayrılacağı resmi olarak duyuruldu. Bir süredir hâlihazırda devam eden tartışmaların ardından Kremlin ile Batı arasındaki bir bağ daha kesin olarak koptu.

- Reklam -

Birçok bilim insanı, Rusya’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılmasının ülkenin uzay sektörünü ciddi şekilde etkileyeceğini ve Rusya’nın büyük gurur kaynağı olan mürettebatlı uçuş programına önemli bir darbe indireceğini kaydetti.

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Çıkma Kararı Alan Rusya Kendi Yörünge İstasyonunu Kuracak

Rus uzay ajansı Roscosmos’un yeni başkanı Yuri Borisov, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Elbette ortaklarımıza karşı tüm yükümlülüklerimizi yerine getireceğiz. Ancak istasyonu 2024’ten sonra terk etme kararı aldık.

“O tarihe dek bir Rus yörünge istasyonunu hazırlamaya başlayacağımızı düşünüyorum.”

Borisov ayrıca bu hamlenin kendi iç uzay programlarının ana önceliği olacağının da altını çizdi.

rusya uluslararası uzay istasyonu ayrılık kararı

Öte yandan Uluslararası Uzay İstasyonu’nun 2024 yılında emekliye ayrılması da planlanıyor. NASA ise istasyonun 2030’a dek operasyonel olarak kullanılabileceğini ifade etmişti.

- Reklam -

ISS, Soğuk Savaş sırasında yaşanan uzay yarışının ardından 1998’de ABD-Rusya iş birliğinin bir parçası olarak yörüngeye gönderilmişti.

ABD Kararı Şaşkınlıkla Karşıladı

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Rusya’nın kararını şu şekilde yorumladı:

“Uzay ajanslarımızın yıllardır sürdürdüğü kıymetli profesyonel iş birliğinin sonlanması, ISS’te gerçekleştirilen kritik bilimsel çalışmalar göz önüne alındığında son derece talihsiz bir gelişme.”

NASA yöneticisi Bill Nelson ise yaptığı bir açıklamada bu kararın beklenmedik olduğunu vurguladı:

“Ortaklardan herhangi biri kararlarından haberdar edilmedi. Ancak alçak Dünya yörüngesindeki ana varlığımızı garanti altına almak için gelecekteki hazırlıkları geliştirmeye devam ediyoruz.”

Rusya’nın bu kararı hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Ana sayfada yayınlanan haberlerde, eskiden ‘beğenme’ ya da ‘beğenmem’ tuşu vardı. Şimdi çıkmıyor bende, acaba genel olarak mı kaldırıldı ?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

rick and morty 6 sezon çıkış tarihi

Rick and Morty Geri Dönüyor: 6. Sezon Başlangıç Tarihi Açıklandı

başlat türk dijital yayın platformu

Türk İşi Yeni Bir Dijital Yayın Platformu Geliyor: “Başlat”