in ,

Rusya’dan Yaptırımlara Karşı Uyarı: “Uluslararası Uzay İstasyonu ABD ya da Avrupa’ya Düşebilir”

Rusya, kendisine uygulanacak olası yaptırımlara karşı Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ABD ya da Avrupa’nın üzerine ‘düşebileceğine’ dikkat çekti.

rusya yaptırım iss uzay istasyonu
- Reklam -
- Reklam -

Rusya, Ukrayna’daki işgaline devam ederken ABD’den ve Batı’dan gelebilecek yaptırımlara karşı Uluslararası Uzay İstasyonu’nu hatırlattı. Küresel çapta tansiyon hızla artarken Roscosmos Başkanı, olası yaptırımlarda UUİ’nin kontrolden çıkıp ABD ya da Avrupa’ya düşebileceğini söyledi.

Koronavirüs pandemisi ile geçen 2021’in ardından 2022 Avrupa’nın ortasındaki bir savaşla başladı. 24 Şubat tarihinde Ukrayna topraklarına giren Rusya harekatına devam ederken NATO ülkeleri Rusya’ya karşı yaptırım uygulayacaklarını duyurdu.

Ukrayna’da devam eden savaşın etkileri, kısa sürede uzaya kadar ulaştı. Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Dmitriy Rogozin, ABD’nin kendilerine yönelik olası yaptırımlarına karşı sıra dışı bir uyarıda bulundu. Rogozin, yaptığı açıklamada Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUİ) ABD veya Avrupa’ya kontrolsüz bir şekilde düşebileceğine dikkat çekti.

- Reklam -

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ise yaptırımların herhangi bir şekilde UUİ’deki çalışmaları etkilemeyeceğini savundu.

ABD Başkanı Joe Biden iki gün önce katıldığı basın toplantısında yaptırımlara dair şunları kaydetmişti:

“Rusya’nın yüksek teknoloji ithalatının yarısından fazlasını keseceğimizi tahmin ediyoruz. Bu, Rusya’nın ordularını modernize etmeye devam etme kabiliyetine darbe vuracak. Ayrıca uzay programları da dahil olmak üzere havacılık endüstrisini geriletecek.”

Rusya Uzay Ajansı Başkanı: “Uzaydaki Bütün Risk Sizin Karşınızda”

Roscosmos Başkanı Rogozin ise aynı gün attığı sosyal medyada yaptığı açıklamada “UUİ’deki iş birliğimizi yok etmek mi istiyorsunuz?” sorusunu yönelterek şöyle konuşmuştu:

“Bizimle iş birliğini engellerseniz, UUİ’yi kontrolsüz bir şekilde yörüngeden çıkmaktan ve ABD ya da Avrupa’ya düşmekten kim kurtaracak? 500 tonluk yapının Hindistan ve Çin’i etkileme ihtimali de var. Onları da böyle bir ihtimalle tehdit etmek mi istiyorsunuz? UUİ, Rusya’nın üzerinde uçmuyor. Dolayısıyla bütün risk sizin karşınızda. Hazır mısınız?”

Rogozin yaptırımları planlayan kişilerin, “Alzheimer’dan mustarip olabileceğini,” belirtti.

- Reklam -

rusya yaptırım uzay istasyonu iss

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), UUİ’nin Rus segmentinin navigasyon ve kontrolden sorumlu olduğunu bildiriyor.

NASA tarafından dün yapılan açıklamadaysa ajansın Roscosmos dahil bütün ortaklarla “çalışmaya devam ettiği” vurgulandı:

“Yeni ihracat kontrol önlemleri, ABD-Rusya sivil uzay işbirliğine izin vermeyi sürdürecek. Ajansın devam eden yörünge ve yer istasyonu operasyonlarına verdiği destekte herhangi bir değişiklik planlanmıyor.”

Siz bu açıklamalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

İntihar ve Bilimkurgu - Carlos Gutierrez-Jones

Carlos Gutierrez-Jones’un Bilimkurgunun Karanlık Yanına Odaklandığı “İntihar ve Bilimkurgu” Kitabı Türkçede

indiana jones 5

Indiana Jones 5 Çekimleri Tamamlandı: Harrison Ford Son Kez Başrolde