in

Samanyolu’nun Ardına Saklanmış ‘Galaksi Dışı’ Gizemli Bir Yapının Varlığı Tespit Edildi

Samanyolu Galaksisi’nin ardına konumlanmış devasa bir ekstragalaktik yapının varlığı keşfedildi. Bilim insanları, bu bölgede bir gökada kümesi olduğunu düşünüyor.

Samanyolu Galaksis ekstragalaktik yapı
- Reklam -
- Reklam -

Samanyolu Galaksisi’nin ötesine dair önemli bir keşfe imza atıldı. Bilim insanları, devasa bir ekstragalaktik yapı tespit etti.

Galaksi dışı bu yapı, “kaçınma bölgesi” olarak ifade edilen alanda olması sebebiyle bugüne dek gizli kalmayı başarmıştı. Bu bölgeler Samanyolu Galaksisi’nin uzantıları nedeniyle gözlemlenememekte ve haklarında çok az şey bilinmekte.

Galaktik Belirsizlik Bölgesi olarak da anılan bu alanlar, onlardan gelen ışığın Samanyolu’ndaki toz ve yıldızlar tarafından engellenmesi sonucu oluşuyor. Bu da göğün yaklaşık %10’luk bir bölümünün Samanyolu tarafından engellenmesi neticesinde gizemini koruduğu anlamına geliyor.

- Reklam -

Yapılan keşfin bu gizemli bölgelerde neler olup bittiğine dair daha fazla şey öğrenmeye yardımcı olması bekleniyor. Araştırmacılar, henüz yayımlanmamış makalelerinde bu bölgede bir gökada kümesi olduğu iddiasında bulunuyor.

Samanyolu Galaksis ekstragalaktik yapı keşif

Geçmişte kaçınma bölgeleri üzerinde çalışan bilim insanları çeşitli araçlar aracılığıyla farklı dalga boylarından yararlanarak bu alanları gözlemlemeyi denedi. Bu çabalar Galaktik Belirsizlik Bölgeleri hakkında kayda değer gelişmeler elde edilmesini sağladıysa da bu alanlar hâlâ gizemini büyük ölçüde koruyor.

Samanyolu Galaksisi’nin Ötesindeki Gizemli Yapı Hakkında Geçmişte Bazı İpuçları Toplanmıştı

Yapılan çalışmalarda elde edilen bazı veriler bu bölgede bir tür yapının varlığına işaret ediyordu. Şimdiyse, VVV Survey araştırma yöntemi sayesinde bilim insanları bir yapının varlığını doğrulamış bulunuyor. Bu yöntem, kullanıcıların galaksimizin ötesini taramak için kızılötesi dalga boylarını kullanan bir projedir. Görünür ışık Samanyolu tarafından neredeyse tamamen engelleniyorken, kızılötesi emisyonlar bu engeli aşabilir ve bilim adamları sahip oldukları gelişmiş ekipmanlarla artık bu emisyonları inceleyebilmekteler.

Araştırmacılar, kullandıkları bu yöntem sayesinde yeni keşfedilen yapıya ait olduğu düşünülen bir dizi galaksiyi gözlemlemeyi başardı.

- Reklam -

Galaktik Ölüler Diyarı Bulundu: İşte Samanyolu Mezarlığı

Bilim insanları yapıyı oluşturan en az 58 galaksinin varlığından bahsediyor ve araştırmanın boyutları genişledikçe bu konuda daha net bilgiler elde edilebileceğini söylüyorlar.

Elde edilen bulgular, “Unveiling a new extragalactic structure hidden by the Milky Way” (Samanyolu Tarafından Gizlenmiş Yeni Bir Ekstragalaktik Yapının Ortaya Çıkarılışı) başlıklı makalede paylaşılacak. Makale gelecek günlerde Astronomy & Astrophysics adlı dergide yayımlanacak.

Bu konuda siz neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Aklıma şu videoları getirdi :sweat_smile: YouTube’da Kemal Gezer adlı kanalda aşağı yukarı 4 - 5 yıl önce izlediğim “Tanrı’nın Evi Bulundu Mu? Yoksa Cennet Mi? Vatikanın Gizli Projesi! Deep Web Dosyaları!” ve “Tanrı’nın Evi Bulundu Mu? Yoksa Cennet Mi? Çok Beklenen 2. Bölüm Yayında!” saçma fakat ne yapayım, haberdeki dev galaktik yapı tanımlaması orada devasa bir uzaylı yapının olabileceğini çağrıştırdı bende. Yani bu videolardaki iddiayı saçma buluyorum fakat bu haberdeki yerle ilgili olmasa da genel olarak uzayda herhangi bir yerde, bizim tarafımızdan akıl almaz boyutlarda sayılabilecek ve uzaylılar tarafından yapılmış bir yapı olabilir mi diye merak etmiyor değilim hani :slightly_smiling_face:

  2. Avatar for erdemozkir erdemozkir dedi ki:

    Yapı kelimesi insan yapısı binalar anlamına gelir, bu başlığı çok click bait buldum

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

westworld 5 sezon iptal

HBO’nun Bilimkurgu Draması “Westworld” 4. Sezonun Ardından İptal Edildi

Cabinet of Curiosities ilham veren hikayeler del toro

Guillermo del Toro’nun Korku Antolojisi “Cabinet of Curiosities”e İlham Veren Hikâyeler