in

Satürn Uydusu Enceladus’ta Bulunan Taze Buz İzleri Yaşamın Habercisi Olabilir

Satürn gezegeninin uydusu Enceladus’ta, buz izlerine rastlandı. NASA’nın yaptığı kızılötesi taramalar, uydudaki yaşam izlerini gösteriyor olabilir.

Saturn Uydusu Enceladus NASA
- Reklam -
- Reklam -

Enceladus, Satürn gezegeninin en büyük altıncı uydusu. Bembeyaz görüntüsüyle güneş sisteminde ışığı en çok yansıtan uyduda sıcaklık -198 dereceleri bulabiliyor.  Yüzeyi neredeyse tamamen buzla kaplı olan uydunun buzları milyarlarca yıl öncesine ait olmayabilir. Yüzey altından görülen hareketler gök cisminin hâlâ aktif şekilde buz ürettiğini gösteriyor. Dışında yaşamanın imkansız olduğu uydunun içiyse çok daha sıcak ve hayata elverişli olabilir.

NASA’nın 2005’te fırlattığı Cassini uzay aracının çektiği görüntüler kızılötesi araçlarla incelendiğinde uydunun kuzey kutbunda taze buz oluştuğuna dair güçlü kanıtlar bulundu. Enceladus’un içinde oluşup yüzeye çıktığı düşünülen buz uydudaki yaşam ihtimali için iyi bir haber. Bilim insanları Enceladus’un güneş sisteminde “yaşam için en umut verici yerlerden birisi” olduğunu düşünüyor. Cassini’nin Visible and Infrared Mapping Spectrometer (Gözle Görünür ve Kızılötesi Haritalandırma Spektrometresi) (VIMS) cihazıyla toplanan veriler pek çok spektrumda gezegenin durumunu gösteriyor.

2005’te ilk veriler geldiğinde Enceladus’un devasa buz kütlelerini yüzeye fışkırttığı gözlenmişti. Bu durum kalın bir buz tabakası altında gizlenmiş bir okyanusun varlığına dair şüpheler uyandırdı. Yeni gelen kızılötesi sinyaller bu ihtimalle tamamen uyuşuyor. Uydunun güney kutbunda gözüken kırmızı çizgiler bu aktivitenin ısı imzası.

- Reklam -

Saturn Uydusu Enceladus NASA

Benzer özellikler kuzey kutbunda da gözlenince bu aktivitenin gezegen çapında yaşanan bir fenomen olduğu düşünülmeye başlandı:

“Kızılötesi görüntüler bize güney kutbunun yüzeyinin genç olduğunu gösteriyor; ki bu çok da büyük bir sürpriz değil çünkü oradan buzumsu materyal fışkırdığını daha önce de görmüştük. Şimdiyse kızılötesi gözlerimiz sayesinde geçmişe gidip kuzey kutbundaki geniş bir bölgenin de genç ve jeolojik olarak kısa bir zaman öncesine kadar aktif olduğunu görebiliyoruz.”

- Reklam -

Satürn Uydusu Enceladus Yaşam Üretmeye Başlamış Olabilir

Satürn uydusunun yüzey altı okyanusunda görülen bir diğer aktivite ise büyük miktarlarda amino asit oluşumu. Gezegenin çekirdeğine yakın noktalarda aşırı ısınan okyanusun amino asit oluşumuna son derece uygun olduğunu ve sürecin Dünya’da milyar yıllar önce oluşan hayatla benzer olduğu gözlemlendi. NASA ekibinden Nozair Khawaja’nın açıklamaları şöyle:

“Şartlar uygun olursa, Enceladus’un okyanusunun derinlerinden gelen bu moleküller Dünya’da gördüğümüz reaksiyon yoluna girebilir. Henüz Dünya dışındaki yaşam için amino asitlerin şart olup olmadığını bilemiyoruz fakat amino asitleri oluşturan molekülleri bulmak yapbozun önemli bir parçası.”

YouTube video

Dünya dışı yaşamın olası bulunduğu yeni noktalara dair sizin fikirleriniz ne? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Yaşayan En Yaşlı Dişi Yılan ‘Tek Başına’ Yumurtlama Dönemine Girdi

Kaynak: Futurism

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Atmaca - Hikmet Hükümenoğlu

Atmaca: Hikmet Hükümenoğlu’nun Yeni Romanı Yayımlandı

Stanislaw Lem Oyun The Invincible Yenilmez

Stanislaw Lem Romanı Yenilmez Oyun Oluyor: The Invincible Zamanı