in

Sıçanlar Stres Atmak İçin Araba Sürdü

Bilim insanları, sıçanlara araba kullanmayı öğreterek hayvanların streslerini atmalarını sağladı.

Stres
- Reklam -
- Reklam -

Bilim insanları küçük arabaları kullanmanın sıçanların daha az stresli hissetmelerine yardımcı olduğunu keşfetti.

ABD’deki Richmond Üniversitesi’nden araştırmacılar 17 sıçandan oluşan bir gruba tahıl karşılığında küçük plastik arabalar sürmeyi öğrettiler.

Çalışma lideri Doktor Kelly Lambert, ruhsal hastalıklar için farmasötikal olmayan tedavilerin geliştirilmesine yardımcı olabilecek bir bulgu olarak görev sırasında sıçanların daha rahat hissettiğini söyledi.

- Reklam -

Sıçanların deney sonunda test sürüşü yapmaları gerekli değildi.

Lambert ve meslektaşları, alüminyum bir tabağa şeffaf bir plastik kavanoz takıp küçük bir elektrikli araba üretti. Bakır bir tel daha sonra, sol, sağ ve merkez olmak üzere üç çubuk oluşturarak kavanozun üzerine yatay olarak vidalandı.

Arabayı sürmek için sıçanın alüminyum tabağa oturması ve bakır kabloya dokunması gerekliydi. Sıçan bakır tele dokununca devre tamamlandı ve böylece hayvan gitmek istediği yönü seçebildi.

Aylar Süren Eğitim Sonuç Verdi

Araştırmacıların Behavioural Brain Research dergisinde yazdığı üzere aylarca süren eğitimden sonra sıçanlar sadece arabayı nasıl hareket ettireceklerini değil aynı zamanda yön değiştirmeyi de öğrendiler.

- Reklam -

Deneydeki sıçanların kimileri laboratuvar ortamında büyümüştü. Bazıları ise doğal ortamlarda. Daha doğal ortamlarda büyüyen sıçanlar laboratuvarda büyüyenlerden daha iyi araba sürdüler.

Denemelerden sonra, araştırmacılar, bir anti-stres hormonu olan dehidroepiandrosteronun yanı sıra stres hormonu kortikosteronu test etmek için sıçanların dışkılarını topladılar.

Sıçanların hepsinde, bilim insanlarının yeni bir beceri öğrenmiş olmanın memnuniyeti ile bağlantılı olabileceğine inandıkları daha yüksek seviyede dehidroepiandrosteron vardı.

Lambert, AFP haber ajansına, bulguların gelecekteki araştırmalarda farklı psikiyatrik durumları tedavi etmek için faydalı olabileceğini, şizofreni ve depresyon için bir tedavinin olmadığını ve bunun için kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca farklı hayvan modellerine ve farklı görev türlerine bakmanın ve davranışların nörokimyamızı değiştirebileceğine gerçekten saygı duyulması gerektiğini düşündüğünü de söyledi.

YouTube video

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Walking Dead

Yeni The Walking Dead Gençlere Odaklanacak

Ewan McGregor

Ewan McGregor, Obi-Wan’ın Detaylarını Paylaştı