in

SpaceX, İlk İnsanlı Roket Fırlatışını Başardı

Tarihi yolculuk başladı! SpaceX, NASA ile yürüttüğü Crew Dragon görevinde ilk insanlı roketi başarıyla fırlattı.

spacex nasa Crew Dragon
- Reklam -
- Reklam -

Bir ilk gerçekleşti. Dünya tarihinde ilk defa özel bir şirket uzaya insanlı roket gönderdi. SpaceX ve NASA’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği ve ertelenen DM-2 görevi başarıyla gerçekleşti.

Elon Musk’ın 2002 yılında kurduğu SpaceX şirketi yaptığı birçok yenilikle birlikte uzay taşımacılığına farklı bakışlar getirdi. 2010 yılında Amerikan ve Uzay Havacılık Dairesi NASA ile başattıkları Commercial Crew (Ticari Mürettebat) Programı nihayet gerekli olgunluğa ulaştı ve sonunda SpaceX roket araçlarıyla insansı fırlatış için düğmeye basıldı. Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden yapılan fırlatma Türkiye saatiyle 22.22’de gerçekleşti.

spacex nasa Crew Dragon uzay roketi

- Reklam -

Aslında bir test olarak yapılan bu fırlatış ile NASA bundan sonra doğrudan kendi ülkesinde, Rusya’ya herhangi bir ödeme yapmadan fırlatışlarını çok daha az bir maliyetle gerçekleştirebilecek. Şirket, Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot göndermek için her seferinde Rusya’ya yaklaşık 85 milyon dolarlık bir ödeme yapıyordu. Normalde 2011 yılından beridir mürettebatlı uçuş projesini askıya almasından dolayı astronotlarını uzay istasyonuna taşımak için Rusya’ya ait Soyuz uzay araçlarını kullanıyordu.

SpaceX DM-2 Görevinin Başarıyla Gerçekleşmesi Neden Önemli?

Her ne kadar fırlatış başarıyla gerçeklese de NASA Astronotları Doug Hurley ve Bob Behnken’in Uluslararası Uzay İstasyonu’na varması için 19 saatlik bir yolculuk başladı. Yörüngeye yerleşen Crew Dragon kapsülü için şimdilik herhangi bir sorun yok. Ancak görevin en önemli noktalarından biri de kapsülün Uzay İstasyonu’na kenetlenmesi sırasında oluşacak. Eğer bu adımda da herhangi bir sorun yaşanmazsa görev tamamıyla başarılı sayılacak.

SpaceX inşası için 6 yıldır uğraştığı Crew Dragon kapsülü için NASA’dan 3 milyar dolarlık bir yatırım bütçesi almıştı. Görevin başarıya ulaşmasıyla SpaceX’in önü daha da açılacak ve yatırımlarla gerçekleştirmek istediği projeler hız kazanacak.

- Reklam -

SpaceX Crew Dragon NASA

Uzun süredir farklı bir ülkeyle bağlantılı şekilde uzaya çıkmak zorunda kalan Amerika’nın resmi uzaj ajansı, artık kendi ülkesinden bir özel şirket sayesinde üstelik çok daha az bir maliyetle uzaya gönderebilecek.

Söz konusu fırlatma normalde 27 Mayıs’ta yapılacaktı. Ancak son anda yaşanan hava muhalefeti sorunuyla birlikte görev iptal edilmiş ve ertelenmişti.

Tarihi fırlatışı canlı yayında izlediniz mi? Bir bakımda ticari uzay yolculuğunun kapılarını da açmış olan bu görev sonrası sizce bizleri nasıl bir gelecek bekliyor? Kayıp Rıhtım Forum üzerinden yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Tom Cruise ile Uzayda Çekilecek Filmin Yönetmeni Bulundu

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for erce erce dedi ki:

    Aynı anda iki canlı görüntüyü birlikte izledim. Biri Cüneyt Özdemir’in programıydı. Amerika’da çıkan isyanları gösteriyordu, sokaklar perişan, millet birbirine girmiş. En garibime gideni de ırkçılık karşıtı eylem yapılıp, Hintli-Endonezyalı insanların dükkanlarının yağmalanması dahası yakılması.

    Bir yanda bunlar olurken diğer tarafta da zencisi, asyalısı bir araya gelmiş uzaya mekik yolluyorlardı. Benim en hoşuma giden şey ise uzaya giden dragon kapsülü değil geri dönen roket kısmıydı. Koca alet öylece dünyaya dönüp denizin ortasındaki platforma geri kondu. Sanırım bu tarz bir geri dönüş (ve geridönüşüm) tarihte ilk defa oluyor…

    Bize gelince, çaya piskevit banıp kıskanılmaya devam…

  2. Avatar for isos81 isos81 dedi ki:

    Spacex uzun zamandır bunun için çalışıyordu. Daha önce birçok başarısız denemenin ardından, roketleri geri getirmeyi başarabildiler. Hatta Barış Özcan canlı olarak aktarmıştı, 3 roketten 2si başarıyla inerken birisi denize düşmüştü.

    Dikey inişin nasıl başarıldığına dair videoyu şuradan izleyebilirsiniz.

  3. Avatar for alper alper dedi ki:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Roma Demir Çağı'ndan Kalma Kutu Oyunu Bulundu

Norveç’te 1.700 Yıllık Kutu Oyunu Bulundu

Oruç Aruoba

Oruç Aruoba Aramızdan Ayrıldı