in

SpaceX ve NASA Tarih Yazmak İçin Geri Sayıma Başladı

SpaceX, uzay çağında yeni bir perdeyi aralıyor. NASA astronotları ilk defa bir SpaceX uçuşuyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidiyor.

SpaceX ve NASA
- Reklam -
- Reklam -

NASA ve SpaceX 2010 yılında Commercial Crew (Ticari Mürettebat) Programı’nı başlattıklarında beri hazırlandıkları önemli bir adımı gerçeğe dönüştürmeye oldukça yaklaştılar. SpaceX’in Falcon 9 roketi ve Crew Dragon uzay mekiği, NASA Astronotları Doug Hurley ve Bob Behnken’i Uluslararası Uzay İstasyonu’na (International Space Station / ISS) ulaştırmak için yola çıkmaya artık hazır.

SpaceX ve NASA, uçuş öncesi yapılan tüm testlerin başarılı geçtiğini ve kalkışın önünde hiçbir engel kalmadığını bildirdi.

NASA Ticari Mürettebat Programı yöneticisi Kathy Leuders yaptığı basın açıklamasında Falcon 9 motorlarının statik ateşleme testi dahil tüm uçuş öncesi testlerin tamamlandığını ve Hurley ve Behnken mekiğin içerisindeyken tüm kalkış prosedürünün provasının yapıldığını açıkladı.

- Reklam -

Kalkış Öncesi Hava Durumu

Bu durumda kalkışın önüne geçebilecek tek engel olarak hava durumu kalmış oldu. 27 Mayıs 2020’de yerel saatle 16.43’te gerçekleştirilmesi planlanan kalkış için hava koşullarının %40 elverişli olacağı öngörülüyor. Fakat hava durumuna dair gelişmelerin olumlu yönde olduğu da belirtildi.
Hem NASA hem de SpaceX, oldukça hassas bir fırlatma görevi ile karşı karşıya oldukları için hava durumuna azami önemi gösteriyorlar. Havanın istenilen elveriş seviyesine ulaşmaması durumunda kalkışın ertelenme ihtimali bulunuyor. Eğer 27 Mayıs için planlanan kalkış gerçekleştirilemezse 30 Mayıs ve 31 Mayıs alternatifleri de B ve C planı olarak belirlenmiş durumda.

SpaceX ve NASA

SpaceX’in uçuş güvenliğinden sorumlu başkan yardımcısı Hans Koenigmann son gerçekleştirilen testlerde kalkışın önüne geçecek bir problemle karşılaşmadıkları için memnun olduklarını belirttikten sonra son provalarda astronotları uçuş kıyafetleri ile mekiğe doğru giderken gördüklerinde işin ciddiyetini bir kez daha anladıklarını ve bu anın üzerlerinde bıraktığı etkiyi de kemiklerine kadar hissettiklerini ekledi.

SpaceX Roketinin Kalkış Prosedürü Nasıl İşliyor?

Astronotların giyinme işlemleri kalkıştan yaklaşık dört saat önce başlayacak. Üç saat kala astronotlar Tesla Model X astronot taşıma aracı ile mekiğe doğru hareket edecekler. Fırlatmaya iki buçuk saat varken kapsüle girecekler. Geri kalan sürede olanlar olağan Falcon 9 kalkışlarından pek de farklı olmayacak. Fakat bahsedilmesi gereken önemli bir detay kalkışa kırk beş dakika kala mürettebat kaçış sistemlerinin devreye sokulması ve kalkıştan on dakika sonra devreden çıkartılması olacak.

Koenigsmann, fırlatmanın ardından Hurley ve Behnken’in on dokuz saat Dünya yörüngesinde kalacağını ve Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenmeden yarım saat kadar önce otomatik pilottan çıkıp elle kontrol testleri gerçekleştireceklerini belirtti. Kenetlenme manevralarının ve kapak açılışının iki saat kadar sürmesini planladıklarını da sözlerine ekledi.

- Reklam -

SpaceX ve NASA

Hurley ve Behnken’in Uluslararası Uzay İstasyonu’nda ne kadar süre kalacakları henüz netleşmiş değil. Altı ile on altı hafta arasında bir sürenin planlandığı bilinmekle beraber kesin süre NASA tarafından açıklanacak. Görevlerini tamamlayan astronotlar Dragon mekiğine geri dönecek, ekipmanlarını giyecek, İstasyon’dan ayrılacak ve yaklaşık iki saat sonra Atlantik Okyanusu’na iniş gerçekleştirecekler.

İlklerin Uçuşu

Bu fırlatma yıllardır üzerine çalışılan Ticari Mürettebat Programı’nın ilk insanlı uçuşu olarak tarihe geçecek. Eğer her şey planlandığı gibi giderse SpaceX’in düzenli görevler gerçekleştirmesi ve astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) bu yıl sonu itibarıyla getirip götürmeye başlaması planlanıyor.

Bu heyecan verici gelişme için siz ne düşünüyorsunuz? Yakın zamanda Uluslararası Uzay İstasyonu’nda akşam yemeği yiyebileceğimizi ve yemek sonrası Dragon mekiğine binip Dünya’ya geri dönebileceğimizi hayal edebiliyor musunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Simülakrlar ve Simülasyon Çerçevesinde Günümüz Youtube Camiası

Kaynak: Tech Crunch

Ufuk Yasin Yurtbil

Hikaye anlatıcısı, okur-yazar-inceler, sinemasever, birincilik ödüllü amatör bir öykü yazarı, hayatı dolu dolu yaşamaya hevesli, öğrenmeye aç bir ruh. Meslekten inşaat mühendisi, doğuştan hayalperest, bir tutam bilimkurgu/fantastik kurmaca.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for zehir zehir dedi ki:

    NASA demişken, buyrun NASA’nın gerçek yüzü ve Ay’a gitme olayının perde arkası:

  2. Avatar for Edward Edward dedi ki:
  3. Avatar for JrThoth JrThoth dedi ki:

    Olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelenmiş sanırım

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

What We Do in the Shadows 3. Sezon

What We Do in the Shadows 3. Sezon Onayı Aldı

Yedi Kartal Efsanesi Saygın Ersin

Saygın Ersin İmzalı Yedi Kartal Efsanesi Yıllar Sonra Tekrar Bizlerle